Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”
Statele Unite ar fi împărtășit Ucrainei informații despre despre locul crucişătorului „Moskva”, înainte de lovitura care a scufundat luna trecută nava amiral a Flotei Mării Negre. Incidentul a fost o umilință pentru armata lui Vladimir Putin.
Rusia consideră că "nu va fi trasă la răspundere" pentru crimele de război comise în Ucraina, datorită puterii sale ca „stat nuclear" şi „şantajează Europa cu ameninţări", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Aşa numitul "avion al apocalipsei", proiectat ca un post de comandă zburător, din care Putin poate să conducă un război nuclear, a fost scos la „repetiţii" pentru Parada de Ziua Victoriei, pe 9 mai.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Avionul special dezvoltat dintr-un Iliuşin '80 a zburat deasupra Pieţei Roşii, escortat de opt aparate Mig-29 care formau litera Z, simbolul invaziei ruse din Ucraina.
Apariția „avionului apocalipsei” într-una dintre cele mai importante sărbători naționale ale Rusiei ar putea fi un mesaj că Rusia ia în considerare folosirea armelor nucleare tactice, dacă ofensiva din Ucraina nu aduce rezultatele dorite.
Aleksei Zaitsev, adjunct al departamentului de informații din Ministerul de Externe rus: A trebuit în mod repetat să respingem insinuările cu privire la posibila utilizare de către Rusia a armelor nucleare, în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina. Aceasta este o minciună deliberată. Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear, care nu trebuie dezlănțuit.”
Repetiții zi și noapte pentru parada victoriei din 9 mai
Pentru Ziua Victoriei la Moscova, se fac repetiţii zi şi noapte. Evenimentul menit să întreţină fervoarea patriotică, a căpătat noi semnificaţii în contextul așanumitei "operaţiuni speciale" din Ucraina.
Ilya Zhenin, istoric Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova: „Sunt cei din Federația Rusă, care cred că Rusia a fost forţată să acţioneze aşa cum a acţionat pentru a învinge elementele naţionaliste care au pus stăpânire pe Ucraina. Pentru aceşti oameni, desigur, semnificaţiile victoriei se dublează (la sărbătoarea de 9 mai, n.r.)”.
Pe de altă parte, sunt relatări din surse ucrainene, dar neconfirmate, ca forţele Kievului ar fi reuşit să lovească o importantă fregată a Rusiei, Amiral Makarov, în apropierea Insulei Șerpilor.
Nava ar fi fost lovită de rachete Neptun, la fel ca luna trecută, când, în urma unui atac, s-a scufundat crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră.
Mai multe publicaţii de peste Ocean susţin că Statele Unite ar fi furnizat informaţii care au ajutat armata ucraineană să lovească nava amiral. Sunt citaţi oficiali americani - nenumiţi - care afirmă că ucrainenii au cerut informaţii despre o navă aflată în staţionare, la sud de Odesa, pe 14 aprilie, iar Pentagonul ar fi confirmat că este chiar Moskva. Având "informaţii specifice de ţintire", ucrainenii au lovit crucişătorul cu două rachete.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Sincer, ucrainenii au mult mai multe informații decât noi. Ucraina combină informațiile pe care noi și alți parteneri le oferim cu informațiile pe care ei înșiși le adună pe câmpul de luptă. Apoi, iau propriile decizii pentru acţiunile lor.”
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a negat, însă, relatări anterioare din presă, în primul rând New York Times, conform cărora Statele Unite ar fi furnizat informaţii despre locul unde se aflau generali ruşi pe câmpul de luptă, în Ucraina, astfel încât forţele ucrainene să-i poată ucide.
Iahtul luxos al unui oligarh de la Gazprom, confiscat în Fiji
Între timp, autoritățile din Fiji au percheziționat un iaht luxos pe care l-au confiscat în numele Statelor Unite, şi potrivit FBI, au găsit documente care îl implică pe presupusul proprietar, oligarhul rus Suleiman Kerimov. Vizat de sancţiunile americane, acesta deţine o parte din gigantul Gazprom şi este un oficial al regimului de la Kremlin.
Merrick Garland, procuror general al SUA: „Nu contează cât de departe navigaţi cu iahturile voastre, sau cât de bine vă ascundeţi activele pe care le deţineţi. Departamentul Justiţiei va folosi toate mijloacele ca să vă găsească şi să vă tragă la răspundere.”
În valoare de 300 de milioane de dolari, iahtul sechestrat, lung de 105 metri, este unul dintre cele mai mari din lume. Dar şi unul dintre cele mai luxoase, cu 8 cabine, un apartament VIP şi platforma pentru aterizarea şi decolarea elicopterelor.
Pe lista persoanelor vizate de nouă rundă de sancţiuni luate în considerare de Uniunea Europeană se afla şi presupusa amantă a lui Putin, fost gimnasta Alina Kabaeva, din cauza poziţiei de preşedinte a Grupului Național Media din Rusia, un imperiu media care înglobează televiziuni şi site-uri.
De la Moscova, a venit un răspuns sfidător.
Serghei Lavrov, ministru de externe rus: „Nici o "pedeapsă", nicio sancțiune nu pot zdruncina voința poporului nostru, a conducerii ruse, care vizează apărarea adevărului istoric, intereselor legitime ale Federației Ruse și prevenirea amenințărilor directe la adresa securității noastre, care au fost create la graniţele noastre.”
Sursa: StirilePROTV
Etichete: vladimir putin razboi in ucraina, sanctiuni rusia,
Dată publicare:
06-05-2022 19:59