Oficial rus: „Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear”

×
Codul embed a fost copiat

Statele Unite ar fi împărtășit Ucrainei informații despre despre locul crucişătorului „Moskva”, înainte de lovitura care a scufundat luna trecută nava amiral a Flotei Mării Negre. Incidentul a fost o umilință pentru armata lui Vladimir Putin.

Rusia consideră că "nu va fi trasă la răspundere" pentru crimele de război comise în Ucraina, datorită puterii sale ca „stat nuclear" şi „şantajează Europa cu ameninţări", a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Aşa numitul "avion al apocalipsei", proiectat ca un post de comandă zburător, din care Putin poate să conducă un război nuclear, a fost scos la „repetiţii" pentru Parada de Ziua Victoriei, pe 9 mai.

Avionul special dezvoltat dintr-un Iliuşin '80 a zburat deasupra Pieţei Roşii, escortat de opt aparate Mig-29 care formau litera Z, simbolul invaziei ruse din Ucraina.

Apariția „avionului apocalipsei” într-una dintre cele mai importante sărbători naționale ale Rusiei ar putea fi un mesaj că Rusia ia în considerare folosirea armelor nucleare tactice, dacă ofensiva din Ucraina nu aduce rezultatele dorite.

Citește și
Daniel Cadariu
De ce refuză ministrul Turismului să călătorească cu avionul. A mers cu mașina până în Polonia
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Aleksei Zaitsev, adjunct al departamentului de informații din Ministerul de Externe rus: A trebuit în mod repetat să respingem insinuările cu privire la posibila utilizare de către Rusia a armelor nucleare, în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina. Aceasta este o minciună deliberată. Rusia aderă cu fermitate la principiul că nu pot exista câștigători într-un război nuclear, care nu trebuie dezlănțuit.”

Repetiții zi și noapte pentru parada victoriei din 9 mai

Pentru Ziua Victoriei la Moscova, se fac repetiţii zi şi noapte. Evenimentul menit să întreţină fervoarea patriotică, a căpătat noi semnificaţii în contextul așanumitei "operaţiuni speciale" din Ucraina.

Ilya Zhenin, istoric Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova: „Sunt cei din Federația Rusă, care cred că Rusia a fost forţată să acţioneze aşa cum a acţionat pentru a învinge elementele naţionaliste care au pus stăpânire pe Ucraina. Pentru aceşti oameni, desigur, semnificaţiile victoriei se dublează (la sărbătoarea de 9 mai, n.r.)”.

Pe de altă parte, sunt relatări din surse ucrainene, dar neconfirmate, ca forţele Kievului ar fi reuşit să lovească o importantă fregată a Rusiei, Amiral Makarov, în apropierea Insulei Șerpilor.

Nava ar fi fost lovită de rachete Neptun, la fel ca luna trecută, când, în urma unui atac, s-a scufundat crucişătorul Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră.

Mai multe publicaţii de peste Ocean susţin că Statele Unite ar fi furnizat informaţii care au ajutat armata ucraineană să lovească nava amiral. Sunt citaţi oficiali americani - nenumiţi - care afirmă că ucrainenii au cerut informaţii despre o navă aflată în staţionare, la sud de Odesa, pe 14 aprilie, iar Pentagonul ar fi confirmat că este chiar Moskva. Având "informaţii specifice de ţintire", ucrainenii au lovit crucişătorul cu două rachete.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: „Sincer, ucrainenii au mult mai multe informații decât noi. Ucraina combină informațiile pe care noi și alți parteneri le oferim cu informațiile pe care ei înșiși le adună pe câmpul de luptă. Apoi, iau propriile decizii pentru acţiunile lor.”

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a negat, însă, relatări anterioare din presă, în primul rând New York Times, conform cărora Statele Unite ar fi furnizat informaţii despre locul unde se aflau generali ruşi pe câmpul de luptă, în Ucraina, astfel încât forţele ucrainene să-i poată ucide.

Iahtul luxos al unui oligarh de la Gazprom, confiscat în Fiji

Între timp, autoritățile din Fiji au percheziționat un iaht luxos pe care l-au confiscat în numele Statelor Unite, şi potrivit FBI, au găsit documente care îl implică pe presupusul proprietar, oligarhul rus Suleiman Kerimov. Vizat de sancţiunile americane, acesta deţine o parte din gigantul Gazprom şi este un oficial al regimului de la Kremlin.

Merrick Garland, procuror general al SUA: „Nu contează cât de departe navigaţi cu iahturile voastre, sau cât de bine vă ascundeţi activele pe care le deţineţi. Departamentul Justiţiei va folosi toate mijloacele ca să vă găsească şi să vă tragă la răspundere.”

În valoare de 300 de milioane de dolari, iahtul sechestrat, lung de 105 metri, este unul dintre cele mai mari din lume. Dar şi unul dintre cele mai luxoase, cu 8 cabine, un apartament VIP şi platforma pentru aterizarea şi decolarea elicopterelor.

Pe lista persoanelor vizate de nouă rundă de sancţiuni luate în considerare de Uniunea Europeană se afla şi presupusa amantă a lui Putin, fost gimnasta Alina Kabaeva, din cauza poziţiei de preşedinte a Grupului Național Media din Rusia, un imperiu media care înglobează televiziuni şi site-uri.

De la Moscova, a venit un răspuns sfidător.

Serghei Lavrov, ministru de externe rus:Nici o "pedeapsă", nicio sancțiune nu pot zdruncina voința poporului nostru, a conducerii ruse, care vizează apărarea adevărului istoric, intereselor legitime ale Federației Ruse și prevenirea amenințărilor directe la adresa securității noastre, care au fost create la graniţele noastre.”

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Un avion a făcut cale întoarsă după 40 de minute, deoarece pilotul nu susținuse examenul final de zbor
Un avion a făcut cale întoarsă după 40 de minute, deoarece pilotul nu susținuse examenul final de zbor

O aeronavă Virgin Atlantic s-a întors pe aeroportul Heathrow din Londra, după ce a ieșit la iveală faptul că prim-ofițerul aeronavei nu-și finalizase încă ultimul test de zbor, informează BBC.

De ce refuză ministrul Turismului să călătorească cu avionul. A mers cu mașina până în Polonia
De ce refuză ministrul Turismului să călătorească cu avionul. A mers cu mașina până în Polonia

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a spus că preferă să călătorească cu trenul sau cu mașina și că nu merge cu avionul.

Un afacerist din Ucraina vinde brelocuri confecţionate din epava unui avion rusesc doborât
Un afacerist din Ucraina vinde brelocuri confecţionate din epava unui avion rusesc doborât

Un afacerist ucrainean vinde în străinătate brelocuri pentru chei confecţionate din epava unui avion rusesc doborât de armata ucraineană, pentru a finanţa apărarea țării sale, informează Reuters, citată de News.ro.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.