Val de căldură fără precedent în SUA și Canada. „Se înregistrează poate o dată la o mie de ani”

Ultima actualizare: 30-06-2021 20:11

Sute de oameni și-au pierdut viața în Statele Unite și Canada din cauza valului de căldură fără precedent.

Un oraș din provincia Columbia Britanică a înregistrat un record amețitor: 49,5 grade Celsius. În toată zona afectată de caniculă, magazinele și-au epuizat stocurile de aparate de aer condiţionat şi de ventilatoare.

Pentru a treia zi la rand, Lytton, oraș situat la 250 de km de Vancouver, a bătut recordul de arșiță: 49.5 grade Celsius.

Secțiile de poliție din toată Columbia Britanică sunt asaltate de apeluri de urgență. Au fost raportate peste 130 de decese subite, în care canicula a jucat un rol determinant. Cei mai vulnerabili în fața văpăii sunt oamenii fară adăpost.

Verna Fischer, voluntar: „Vor fi tot mai mulți oameni care vor ajunge în spitale și se vor simți tot mai rău din cauza căldurii pentru că unii pur și simplu nu știu cum să aibă grijă de ei.”

Dar nu au o viața ușoară nici canadienii obișnuiți.

Canadian: „Hibernăm în subsol pentru că e mai răcoare acolo și încercăm să supraviețuim cu un ventilator. Fac tot ce pot pentru a-l răcori pe cel mic, pentru că nu avem sistem de răcire, nu avem aer condiționat și momentan nu avem niciun ventilator.”

Într-adevăr, soarele pârjolește năucitor și în nord-vestul Statelor Unite.

Bree Oswill, Portland: „Este ca în perioada de lockdown, doar că nu putem rezolva problema purtând mască sau primind vaccinul, e o problemă continuă. E de speriat.”

În Portland, unde s-au înregistrat peste 47 de grade, spitalele sunt depășite de situație.

Dr. Jennifer Vines, director comunicare probleme de sănătate:Spitalele sunt foarte pline, multe la capacitate maximă. Se discută de ieri noapte despre ce am putea face pentru a elibera din spațiu.”

Seth Borenstein, AP Science: „Seceta duce la caniculă, iar canicula, la rândul ei, agravează seceta. Acum vorbim de condiții meteo demente, care se înregistrează poate o dată la o mie de ani. Toți acești factori fac să fie mai cald în Oregon decât a fost vreodată în Oklahoma ori Texas.”

Potrivit specialiștilor, "cupola de căldură" are efectul unei oale sub presiune. Presiunea ridicată și lipsa vântului, care ţin aerul cald captiv deasupra regiunii, vor duce la noi recorduri în zilele următoare.

John Horgan, British Columbia Premier: „Principala lecție a acestor zile este următoarea: criza climatică nu este ficțiune, ci pură realitate. Cei de la prevenirea incendiilor ne-au anunțat că întreaga coastă de vest a continentului Nord-American, din Baja până în Alaska, este sub cod roșu de risc și se anticipează încă un sezon castrofal de incendii de vegetație.”

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO