Uniunea Europeană acordă Republicii Moldova un ajutor de 14,3 milioane de euro

19-10-2019 11:03

Euro

Comisia Europeană a aprobat vineri acordarea unui sprijin bugetar Republicii Moldova în valoare de 14,35 milioane de euro.

Banii vor fi folosiți la realizarea reformelor care sunt continuate de noul guvern de la Chişinău, informează europa.eu, potrivit Agerpres.

Această asistenţă financiară este destinată să sprijine reforma poliţiei, combaterea corupţiei şi a spălării banilor, modernizarea sectorului energetic şi eficientizarea şi transparentizarea finanţelor publice.

"Pachetul de asistenţă adoptat astăzi este dovada angajamentului UE faţă de cetăţenii moldoveni care au militat cu perseverenţă pentru ca aceste reforme să fie puse în practică. Autorităţile Republicii Moldova şi-au intensificat activităţile întreprinse pentru combaterea eficace a corupţiei şi garantarea independenţei instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor. Îndeplinirea acestor obiective este de o importanţă determinantă dacă se doreşte ca cetăţenii să-şi recapete încrederea şi ca reformele să avanseze la capacitate maximă", a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea.

"Cetăţenii Republicii Moldova se pot baza cu încredere pe sprijinul deplin al UE faţă de acest proces de reforme", a ţinut să asigure Johannes Hahn.

Comisia a reluat sprijinul bugetar acordat Republicii Moldova în luna iulie, când a furnizat Chişinăului 14,54 milioane de euro pentru a susţine punerea în aplicare a Acordului de liber schimb UE-R.Moldova, finanţarea programelor de educaţie şi formare profesională şi punerea în aplicare a Planului de acţiune pentru liberalizarea regimului de vize.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO