Ungaria a intrat din nou în carantină totală, în urma creșterii alarmante a cazurilor de Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

Şefa Comisiei Europene promite că începând din aprilie, țările membre ale Uniunii vor primi o cantitate mai mare de vaccin anti-COVID.

Astfel, în al doilea trimestru sunt așteptate pe continent 300 de milioane de doze. Până acum, Uniunea Europeană a aprobat serurile „Pfizer”, „Moderna” şi „Astra Zeneca”.

Agenţia Europeană a Medicamentului ar urma să avizeze joi și vaccinul producătorului american: „Johnson&Johnson”.

Accelerarea campaniei de imunizare este critică, în condițiile în care multe țări europene sunt îngenuncheate de al al treilea val al pandemiei, în frunte cu Ungaria, Cehia și Slovacia.

Ungaria a intrat din nou în carantină totală

 

De luni, Ungaria este din nou în carantină totală. Toate școlile, grădiniţele, serviciile şi magazinele neesenţiale vor rămâne închise cel puțin o luna, într-o încercare de a frană ceea ce autorităţile de la Budapesta consideră a fi al treilea val al pandemiei de COVID-19.

Citește și
dinozauri
Unic în lume. Situri de dinozauri uitate de 100 de ani, redescoperite în Transilvania

Tara cu aproape 10 milioane de locuitori a înregistrat în ultima săptămână în medie 5.113 noi cazuri de COVID-19 şi 133 de decese pe zi.

Între timp, peste un milion de unguri au primit cel puţin prima doză dintr-unul din cele cinci vaccinuri folosite, inclusiv cel rusesc și cel chinezesc.

Ungaria a fost prima ţară membră UE care a comandat vaccin din Rusia și China. I-au urmat exemplul și Slovacia și Cehia, care au primit ori sunt pe cale să primească doze de Sputnik V.

Cehia și Slovacia sunt, de altfel, țările europene cele mai lovite de valul al treilea, ajungând să ceară statelor vecine să le preia zeci de pacienți în stare gravă, întrucât spitalele lor sunt în punctul critic.

În ultimele 2 săptămâni, Slovacia, ţară cu 5,4 milioane de locuitori, a înregistrat în medie 24 de decese la 100.000 de locuitori, rata cea mai mare din lume.

Iar Cehia are cea mai mare rata de infectare din Uniunea Europeana, cu 1.400 de cazuri noi la suta de mii de locuitori, în ultimele 14 zile.

Guvernul de la Praga a instituit un lockdown sever începând din 1 martie. Premierul Andrei Babis şi-a avertizat compatrioții că anul acesta Paştele catolic, fixat pe 4 aprilie, va fi sărbătorit la fel ca anul trecut, adică fără ca oamenii să iasă din locuințe.

O altă măsură decisă de autoritățile cehe este ca toate companiile cu peste 50 de angajaţi să-și testeze săptămânal angajaţii, acţiune subvenţionată de guvern pentru a menţine funcţională economia.

În schimb, israelienii par să fi trecut cel mai greu hop. După șase luni cu lacătul pe ușă, s-au redeschis restaurantele și barurile. Însă le pot trece pragul doar cei vaccinați și cei vindecați de COVID.

Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian: „E o zi mare, deschidem restaurantele cu acest "pașaport verde", revenim la viață. Încă trebuie să ne protejăm, să purtăm măști, să păstrăm distanța fizică. Dar ne revenim."

Până acum s-au vaccinat 5 milioane de israelieni, adică peste 53% din populație.

Cu totul altlfel stau lucrurile în Germania, care a imunizat doar 6% din populație. Guvernul Merkel este tot mai criticat pentru gestionarea campaniei de vaccinare.

O parte a problemei este că imunizările pot fi făcute doar la centre speciale, nu și la cabinetele medicale. În Marea Britanie, medicii de familie administrează vaccinuri anti-Covid de luni de zile, reușind inocularea a peste 30% din populație cu prima doză.

O alta greșeală imputată guvernului federal german este decizia pripita a autorității de reglementare de a limita administrarea serului Astrazeneca doar până la 65 de ani.

Acest lucru a afectat masiv încrederea populației în serul britanic. Și, desi intre timp a fost anulată restricția, Germania are în prezent un stoc de 1,3 milioane de doze ale vaccinului AstraZeneca.

Citește și...
Cozi în vămi, la frontiera de vest. Ce controale fac autoritățile maghiare
Cozi în vămi, la frontiera de vest. Ce controale fac autoritățile maghiare

Este mare înghesuială, la această oră, la frontiera de vest a țării noastre.

Unic în lume. Situri de dinozauri uitate de 100 de ani, redescoperite în Transilvania
Unic în lume. Situri de dinozauri uitate de 100 de ani, redescoperite în Transilvania

Mai multe situri de dinozauri, unice în lume, descoperite acum 100 de ani în Transilvania și uitate între timp, au fost redescoperite de un grup de oameni de știință din Ungaria și România.

Din
Din "al doilea Tezaur al României" ne-a mai rămas doar o capelă ortodoxă în Budapesta

In vreme ce autoritatile de la Bucuresti si-au scos de pe agenda recuperarea averii Gojdu, pentru romanii din Ungaria aceasta continua sa fie vie intr-o mica biserica din centrul Budapestei

Recomandări
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși
Generalul Ben Hodges, interviu pentru Știrile PRO TV: Regiunea Crimeea va deveni aproape o capcană pentru ruși

Generalul-locotenent ( în rezervă) Ben Hodges - fost comandant al trupelor aliate din Europa - a vorbit într-un interviu acordat Știrile PRO TV despre evoluția războiului din Ucraina și cât de mare este riscul ca Rusia să atace o țară NATO.

Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative
Petrolul din Rusia este interzis oficial în UE. Ministrul Energiei: Rafinăriile din România au găsit surse alternative

Uniunea Europeană a interzis de luni importurile de petrol pe mare din Federația Rusă. Embargoul are ca scop reducerea veniturilor din vânzarea țițeiului pe care regimul lui Vladimir Putin le foloseşte pentru finanțarea războiului.

CM 2022 | Brazilia - Coreea de Sud, 4-1. Neymar&Co au făcut spectacol și s-au calificat la pas
CM 2022 | Brazilia - Coreea de Sud, 4-1. Neymar&Co au făcut spectacol și s-au calificat la pas

CM 2022 | Brazilia - Coreea de Sud, LIVE TEXT. Neymar&Co își continuă cursa spre al șaselea titlu mondial