Un fost soldat din Legiunea Straina a pus la cale atentatele din Paris si Bruxelles. A fost inchis si eliberat de francezi


Ultimul update: Sambata 26 Noiembrie 2016 07:05
Data publicarii: Miercuri 23 Noiembrie 2016 11:50
Categorie: Stiri externe
Abdelilah Himich

Departamentul de Stat de la Washington a dezvaluit miercuri identitatea unui agent al ISIS considerat unul dintre cooordonatorii atacurilor din Paris si Bruxelles.

Statele Unite au inscris marti pe lista lor neagra de "teroristi internationali" un franco-marocan, fost membru al Legiunii Straine, pe care il banuiesc ca ar fi planificat atentatele din Paris si Bruxelles chiar daca acesta nu apare in ancheta franceza privind 13 noiembrie 2015. Abdelilah Himich, supranumit "Abdel legionarul" sau "Abu Sulayman al-Faransi", este nascut in noiembrie 1989 in Maroc. A crescut la Lunel, o comuna aproape de Montpellier, in sudul Frantei, de unde au plecat spre Siria, incepand din 2013, circa 20 de tineri.

Potrivit Washingtonului, Himich, care a plecat in Siria in 2014 pentru a se alatura ISIS, a pus pe picioare anul urmator o "celula de combatanti straini europeni, un loc de formare pentru autori de atacuri in Irak, Siria si strainatate". Batalionul sau, Tariq Ibn Ziyad, ar fi putut numara la un moment 300 de membri, afirma diplomatia americana.

Centrul francez de analiza a terorismului (CAT) si o sursa apropiata dosarului din Franta spun ca Abdelilah Himich "si-a efectuat serviciul militar in Legiunea Straina franceza timp de doi ani, perioada in care el a servit in Afganistan". Parcursul sau in armata, incepand din 2008, ar explica "ascensiunea rapida in cadrul Statului Islamic", apreciaza CAT.

Presa franceza scrie ca Himich a fost profesor de educatie fizica inainte a intra in Legiunea Straina. A dezertat dupa 2 ani si a fost arestat pentru trafic de droguri, fiind prins cu un kilogram de cocaina. Condamnat in 2013, a facut doar 5 luni de inchisoare iar dupa ce a iesit din penitenciar a plecat in Siria, unde a adoptat numele Abu Sulayman al-Faransi. A luptat initial in frontul al-Nusra, aripa sirian a Al-Qaida, si abia apoi s-a alaturat ISIS.

Autoritatile americane vorbesc despre rolul-cheie jucat de Himich in atacurile din Paris si Saint-Denis, din 13 noiembrie 2015 (130 de morti) si in cele din Bruxelles, din 22 martie (32 de morti), revendicate de gruparea jihadista.

Himich "a fost, potrivit informatiilor, implicat in planificarea atentatelor", afirma un comunicat al Departamentului de Stat american, fara a furniza mai multe detalii privind participarea exacta a franco-marocanului la atacurile jihadiste din Europa.

In acest moment, la Paris nu exista elemente despre Himich in ancheta judiciara condusa de judecatorii antiteroristi privind atentatele din 13 noiembrie 2015. Numele sau apare in schimb in ancheta deschisa in noiembrie 2013 privind plecarea unor tineri jihadisti din Lunel.

"Himich a avut un rol destul de important in aceasta filiera, mai ales pe teren in Siria, unde el ar fi fost in fruntea grupului de tineri din Lunel", a explicat o sursa apropiata a dosarului din Franta. In cadrul acestei anchete privind filiera din Lunel, Himich face obiectul unui mandat de arestare international.

Administratia americana ia in mod regulat masuri juridice si financiare impotriva indivizilor si organizatiilor calificate ca fiind "teroriste": aceasta declanseaza sanctiuni, precum inghetarea bunurilor din SUA, blocarea conturilor bancare si interzicerea pentru orice cetatean american de a intra cu cei vizati in contact sau legaturi comerciale.

In paralel cu Himich, Departamentul de Stat si Trezoreria SUA au inscris de asemenea pe lista de "teroristi internationali" pe Abdullah Ahmed al-Meshedani, un irakian membru al SI, insarcinat cu primirea "combatantilor teroristi straini" si "transportul candidatilor la atentate sinucigase", si pe Basil Hassan, acuzat de a fi tras in februarie 2013 asupra scriitorului danez Lars Hedegaard, critic al islamului.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO