Un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a produs în largul Indoneziei. Șase persoane au murit

Ultima actualizare: 10-04-2021 17:18
cutremur
Shutterstock

Un cutremur cu magnitudinea 5,9 care s-a produs sâmbătă în largul provinciei indoneziene East Java a lăsat în urmă şase morţi, un rănit şi numeroase clădiri avariate, a anunţat Agenţia indoneziană pentru gestionarea dezastrelor, relatează DPA.

"Agenţia a înregistrat şase morţi şi o persoană grav rănită", a declarat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Raditya Jati, precizând că mai multe aşezări costiere au fost evacuate.

Cele şase persoane au murit în urma căderilor de pietre în districtele Lumajang şi Malang din provincia East Java.

Seismul a fost resimţit în oraşe şi localităţi mai mici din East Java, cu o populaţie de 40,7 milioane de locuitori, dar şi în provinciile învecinate, inclusiv în insula turistică Bali, potrivit media indoneziene.

O femeie şi-a pierdut viaţa în Lumajang după ce a fost lovită de un bolovan, a relatat site-ul de ştiri Detik.com, citând un reprezentant al agenţiei pentru situaţii de urgenţă din localitate.

Victima se deplasa cu motocicleta, împreună cu o altă persoană care a fost rănită în incident.

"Când a avut loc cutremurul, au fost lovite de o piatră mare în timp ce se aflau pe motocicletă", a declarat pentru agenţia Xinhua Andry Sembiring, reprezentant al agenţiei de meteorologie, climatologie şi geofizică.

Zeci de membri ai echipelor de intervenţie au fost desfăşuraţi pentru evacuări şi evaluarea pagubelor, a adăugat el.

În urma cutremurului au existat replici, însă nu a fost emisă avertizare de tsunami, a precizat Agenţia indoneziană de geofizică BMKG.

Mai multe clădiri, printre care instituţii parlamentare, o şcoală, un spital şi locuinţe din diferite oraşe, au fost avariate. Unei statui de dimensiuni considerabile, reprezentând o gorilă, dintr-un parc de distracţii din oraşul Batu, i-a căzut capul în urma seismului.

Cutremurul s-a produs loc în Oceanul Indian, la o distanţă de 91 de kilometri de coasta sudică a provinciei East Java.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), care a anunţat iniţial o magnitudine de 6,8, a precizat că seismul s-a produs la o adâncime de 96 de kilometri.

Într-o înregistrare video distribuită de utilizatorii reţelelor sociale pot fi văzute persoane care ies în fugă dintr-un centru comercial din oraşul Malang în timpul cutremurului.

"Am simţit cutremurul de două ori, prima dată timp de două secunde, apoi s-a oprit, după care s-a cutremurat din nou, timp de cinci secunde", a declarat pentru Reuters prin telefon Edo Afizal, recepţioner la un hotel din Blitar.

Indonezia a fost afectată săptămâna trecută de ciclonul tropical Seroja, care a declanşat alunecări de teren şi viituri în urma cărora au murit peste 160 de persoane pe insule din provincia East Nusa Tenggara.

Arhipelagul indonezian se află pe "Cercul de foc al Pacificului", o zonă cu activitate seismică intensă.

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 care a lovit Insula Sulawesi în luna ianuarie a provocat decesul a peste 100 de persoane.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO