Un criminal în serie condamnat la moarte a supraviețuit execuției după ce nu i s-a putut găsi o venă pentru injecția letală

injectie letala
Imago

Un criminal în serie american condamnat la moarte a supraviețuit în mod miraculos execuției după ce nu i s-a putut găsi o venă pentru injecția letală. Bărbatul era condamnat pentru 5 crime, dar recunoscuse 42 de omoruri.

 

Un criminal în serie american, aflat de 50 de ani după gratii pentru comiterea câtorva zeci de omoruri, a scăpat în mod cu totul miraculos de ispășirea condamnării la moarte după ce călăii penitenciarului din Idaho nu i-au putut găsit o venă pentru injecția letală, scrie News.com.au.

Thomas Eugene Creech a fost închis din 1974 și urma să moară prin injecție letală pe 28 februarie. Bătrânul de 73 de ani a fost condamnat pentru uciderea a cinci persoane, dar s-a sugerat că ar putea fi responsabil pentru alte zeci de crime. El însuși recunoscuse comiterea a 42 de omoruri, dar anchetatorii cred că e doar o exagerare de-a sa.

Creech este unul dintre cei mai longevivi condamnați la moarte din SUA și s-a pregătit să-și întâmpine în sfârșit soarta, bucurându-se chiar și de o ultimă masă copioasă, cu pui prăjit, piure de cartofi, sos și înghețată.

Citește și
Kenneth Eugene Smith
„Deosebit de crudă.” ONU şi UE condamnă prima execuţie prin inhalare de azot din SUA
Criminalul a folosit „un nivel de deghizare fără precedent”. Noi detalii despre crima de la Brăila

După ce a petrecut ceea ce credea că vor fi ultimele sale momente pe Pământ cu soția sa, i s-a administrat un sedativ ușor, conform politicii departamentale. Apoi, a venit timpul.

Creech a fost transportat în camera de execuție special construită la închisoarea de maximă securitate din Kuna, Idaho, la ora locală 10 dimineața.

Echipa medicală nu a putut să-i găsească o venă timp de o oră

Ce a urmat este de domeniul irealului. Timp de aproape o oră, echipa pentienciarului a încercat de 10 ori să stabilească o linie intravenoasă pentru efectuarea injecției letale, iar în cele din urmă a renunțat.

La ora 10:58, gardianul a fost văzut mergând spre prizonier și i-a șoptit ceva la ureche, înainte de a anunța că execuția a fost anulată.

Echipa medicală nu a putut stabili o linie IV, ceea ce a făcut ca execuția să nu poată continua”, a declarat directorul Departamentului de Corecție din Idaho, Sanda Kuzeta-Cerimagic, într-un comunicat.

Șase oficiali de stat și patru reporteri au privit în timp ce echipa medicală din spatele execuției încerca în mod repetat să găsească o venă pe mâinile și picioarele condamnatului la moarte.

La fiecare încercare de a introduce un cateter, care dura câteva minute, medicii au trebuit să curețe pielea lui Creech cu alcool, să injecteze o soluție de amorțire, să curățeze pielea din nou și apoi să încerce din nou să introducă cateterul IV într-o altă venă.

Martorii spun că prizonierul, ale cărui brațe erau legate de masă, și-a întins degetele către membrii familiei sale și avocații așezați într-o cameră separată de vizionare. De asemenea, a fost văzut rostind cuvintele „Te iubesc” cuiva.

Echipa care trebuia să efectueze injecția letală a inclus voluntari cărora li se cere să aibă cel puțin trei ani de experiență medicală, conform protocoalelor de execuție ale statului.

Condamnarea la moarte a expirat, nu se știe ce va urma

Suntem supărați, dar nu surprinși că statul Idaho a greșit astăzi execuția lui Thomas Creech”, au spus avocații săi într-o declarație.

Asta se întâmplă atunci când indivizi necunoscuți cu pregătire necunoscută sunt desemnați să efectueze o execuție”. Datele de identificare ale acelor persoane care efectuează execuții în SUA rămân protejate de stat.

Echipa juridică a lui Creech a depus imediat o nouă cerere de suspendare la Tribunalul Districtual din SUA. „Având în vedere tentativa de execuție greșită, care demonstrează incapacitatea statului de a efectua o execuție umană și constituțională, subsemnatul avocat solicită preventiv o suspendare de urgență a execuției pentru a preveni orice alte încercări de acest fel”, au spus avocații.

Practic, condamnarea la moarte a lui Creech a expirat acum și nu este clar când ar putea încerca să-l execute din nou sau care vor fi următorii pași legali. S-a emis ipoteza că Creech ar putea fi executat folosind o altă metodă, dar echipa sa de avocați ar putea argumenta că ar fi neconstituțional să-l supună a doua oară procesul de execuție.

Creech este doar unul dintre deținuții condamnați la moarte ale căror execuții au fost oprite în ultimii ani, după ce personalul medical a întâmpinat dificultăți în a pune o conductă intravenoasă. Este o problemă care persistă de când Statele Unite au efectuat prima injecție letală în 1982.

A mărturisit cel puțin 42 de crime, dar a fost condamnat pentru 5

În 2022, 35% din cele 20 de încercări de execuție au fost greșite din cauza incompetenței călăilor, a eșecului protocolului sau a defectelor în proiectarea protocolului, potrivit Centrului de Informare pentru Pedeapsa cu Moartea.

Există multe motive pentru care personalul medical poate avea probleme în a găsi o venă pentru execuție. Unii factori includ deshidratarea, stresul, temperatura camerei și anumite boli. O altă problemă poate fi că persoana care introduce cateterul în timpul unei execuții nu are experiență.

Deși a fost acuzat doar de cinci crime, Creech însuși a recunoscut că a măcelărit alți cel puțin 42 de oameni până la vârsta de douăzeci de ani, potrivit Idaho Statesman. Cu toate acestea, mulți cred că aceasta ar putea fi o exagerare. Deși cifrele variază, se crede în general că poliția l-a legat de cel puțin 11 crime.

Bărbatul născut în Ohio a fost inițial condamnat la moarte pentru uciderea lui John Wayne Bradford, în vârstă de 40 de ani, și a lui Edward Thomas Arnold, în vârstă de 34 de ani, în noiembrie 1974, care l-au luat în mașinile lor în timp ce făcea autostopul. Creech i-a împușcat mortal pe cei doi, apoi i-a îngropat pe marginea unei autostrăzi din apropiere din Donnelly, Idaho.

De asemenea, el a mai fost găsit vinovat de uciderea în iunie 1974 a lui Vivian Grant Robbinson, în vârstă de 50 de ani, în Sacremento, California, și de moartea prin împușcare a lui William Joseph Dean, în vârstă de 22 de ani, în Portland, Oregon, două luni mai târziu.

Devenise prieten cu deținuții și directorul penitenciarului

În 1976, condamnarea la moarte a lui Creech a fost comutată în închisoare pe viață, invocând că pedeapsa sa a încălcat statutele statului pe atunci nelegitime privind pedeapsa cu moartea.

Cu toate acestea, doar cinci ani mai târziu, ucigașul avea să ucidă din nou – de data aceasta în interiorul zidurilor închisorii. În mai 1981, Creech a ucis deținutul cu dizabilități de 23 de ani David Dale Jenson, un hoț de mașini condamnat, după ce l-a atacat cu o șosetă plină de baterii. Această crimă l-a trimis pentru a doua oară la condamnarea la moarte.

Potrivit presei locale, Creech este cunoscut în închisoare ca Tom, un deținut veteran cu un comportament bun în general și cu o „înclinație pentru poezie”.

Unii dintre ofițerii noștri de corecție au crescut cu Tom Creech”, a declarat Josh Tewalt, directorul Departamentului de Corecție din Idaho. „Directorul nostru are o relație de lungă durată cu el. Există o familiaritate și un raport care s-a construit de-a lungul timpului”.

Potrivit Centrului de informare privind Pedeapsa cu Moartea, doar trei persoane au fost executate în Idaho din 1976, iar în prezent există alți opt deținuți pe ”culoarul morții”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
NEWS ALERT Ianis Hagi și-a dat acordul să semneze și se pregătește pentru transfer!
Citește și...
Patru persoane au fost condamnate la moarte și alte două la închisoare pe viață, în Tunisia. Ce au făcut
Patru persoane au fost condamnate la moarte și alte două la închisoare pe viață, în Tunisia. Ce au făcut

Un tribunal tunisian a condamnat, miercuri, patru persoane la moarte şi două persoane la închisoare pe viaţă pentru acuzaţia de participare la asasinarea liderului politic proeminent Chokri Belaid în urmă cu 11 ani.

 

„Deosebit de crudă.” ONU şi UE condamnă prima execuţie prin inhalare de azot din SUA
„Deosebit de crudă.” ONU şi UE condamnă prima execuţie prin inhalare de azot din SUA

Organizaţia Naţiunilor Unite şi Uniunea Europeană au denunţat vineri execuţia prin inhalare de azot, o premieră mondială, a unui condamnat la moarte în Statele Unite, relatează AFP.

Primul om executat prin inhalare cu azot. Condamnat la moarte după ce a fost plătit de un preot infidel să-i ucidă soția
Primul om executat prin inhalare cu azot. Condamnat la moarte după ce a fost plătit de un preot infidel să-i ucidă soția

Statul american Alabama a executat joi un bărbat condamnat la moarte prin inhalare de azot, o premieră mondială criticată de ONU, care a comparat această metodă de execuţie cu o formă de "tortură", conform AFP.

 

Piromanul din Japonia, condamnat la moarte pentru tragedia din Kyoto în care au murit 36 de oameni
Piromanul din Japonia, condamnat la moarte pentru tragedia din Kyoto în care au murit 36 de oameni

Japonezul care, în iulie 2019, a provocat deliberat un incendiu devastator într-un studio de animație din Kyoto, a fost condamnat la moarte.

Iranul a executat un tânăr cu probleme de sănătate mintală care a protestat după moartea Mahsei Amini
Iranul a executat un tânăr cu probleme de sănătate mintală care a protestat după moartea Mahsei Amini

Iranul a executat un bărbat care a fost condamnat la moarte în legătură cu protestele în masă împotriva clerului, anunță sistemul judiciar, scrie BBC.

 

Recomandări
Aderarea României la Schengen terestru, tot mai aproape. Predoiu a anunțat când s-ar putea întâmpla. ”Succesul e posibil”
Aderarea României la Schengen terestru, tot mai aproape. Predoiu a anunțat când s-ar putea întâmpla. ”Succesul e posibil”

România este mai bine plasată faţă de anul trecut în privinţa finalizării procesului de aderare deplină la spaţiul Schengen, a declarat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Filmul evenimentelor unui moment istoric în SUA. Izolat, dezamăgit şi furios pe aliați, Joe Biden a renunțat la candidatură
Filmul evenimentelor unui moment istoric în SUA. Izolat, dezamăgit şi furios pe aliați, Joe Biden a renunțat la candidatură

După o lungă succesiune de gafe și luni de controverse legate de abilitățile sale fizice și mentale, președintele amercian Joe Biden a renunțat la candidatură pentru al doilea mandat.

Specialiștii au făcut portretul criminalului dentistei din Brăila: „Nu are remușcări, nici emoții față de ce s-a întâmplat”
Specialiștii au făcut portretul criminalului dentistei din Brăila: „Nu are remușcări, nici emoții față de ce s-a întâmplat”

Deși presupusul criminal al doctoriței de 41 de ani, din Brăila, ucisă în cabinetul ei în urmă cu o săptămână, a fost prins, anchetatorii nu au reușit să afle care a fost motivul crimei.