Un avocat care apara drepturile omului spune cum a fost torturat intr-o inchisoare secreta din China: "Vei fi un schilod!"

Ultima actualizare: 26-01-2017 06:59
politia China

Un avocat chinez care lupta pentru apararea drepturilor omului, pe nume Xie Yang, a povestit cum a fost batut si chinuit de autoritatile chineze in inchisorile secrete ale regimului comunist.

In prima zi de detentie, Xie Yang spune ca a fost legat de un scaun de metal, apoi i s-a ordonat sa explice de ce s-a alaturat retelelor ilegale ale partidului anti-comunist.

In ziua a 2-a, a fost mutat intr-o inchisoare secreta, unde i s-a spus urmatorul lucru: "Singurul tau drept este sa te supui!"

Iar in ziua a 3-a au inceput ... violentele. "Te vom tortura pana la moarte, ca pe o insecta", a spus unul dintre anchetatori, conform The Guardian, declansand un adevarat maraton al schingiuirilor.

"Te vom tortura pana cand o vei lua razna! Sa nu-ti imaginezi ca o scapi de aici si sa continui sa fii avocat. Vei fi un schilod!" i-a spus un alt anchetator.

Aceste afirmatii, care sunt imposibil de verificat, dar care se potrivesc cu alte informatii din alte rapoarte referitoare la abuzurile din China, sunt cuprinse intr-un transcript al unui interviu.

In varsta de 44 de ani, avocatul a fost retinut in orasul Hongjiang pe 11 iulie 2015, in a 3-a zi a unei campanii fara precedent de atac al partidului Comunist la adresa drepturilor civile ale avocatilor.

La 18 luni de la aceasta actiune a comunistilor, cel putin 4 personaje cheie in viziunea lor, printre care si Xie, continua sa se afle in spatele gratiilor, fiind judecati pentru diverse infractiuni, precum coruptia.

Echipa care il apara pe Xie a decis sa dea publicitatii discutiile avute cu el, pentru a arata abuzurile la care este supus.

Aceatsa masura vine dupa ce peter Dahlin, un activist suedez pentru drepturile omului care a lucrat cu cativa dintre avocatii retinuti de politie, a dat detalii despre cele 23 pe care le-a petrecut intr-o inchisoare din Beijing.

Intr-o declaratie pentru The Guardian, acordata in locuinta sa din Thailanda, el a povestit cum a fost arestat ilegal de ofiterii chinezi de securitate in ianuarie 2016. Politia l-a chinuit, nedandu-i voie sa doarma si fortandu-l sa suporte sesiuni nesfarsite de interogatorii.

"Aceste locuri sunt facute ca sa te distruga", a mai spus Dahlin.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO