Trei zile de doliu național în Macedonia de Nord, după tragedia din Bulgaria. Anchetatorii au refăcut filmul accidentului

Ultima actualizare: 24-11-2021 10:07

Este doliu național în Macedonia de Nord după cumplitul accident în care cel puțin 46 de oameni, printre care 12 copii, au murit arși de vii pe o autostradă din Bulgaria.

O parte dintre rudele victimelor au ajuns aseară la Sofia cu speranța că îi vor găsi pe cei dragi printre supraviețuitori. Doar șapte dintre pasageri sunt în viață. Trupurile carbonizate ale celor ce au pierit în această tragedie vor putea fi identificate, doar prin teste ADN. Atenție, urmează scene, care vă pot afecta emoțional.

Jusuf Pajazitivski, rudă cu victimele: „Unul dintre cei răniți îmi este unchi. Este în viață, slavă cerului! Are răni ușoare și în următoarele 24 de ore sperăm că va fi mai bine. Soția și fiul lui, care avea doar 16 ani, au murit. Cei morți au fost duși la o capelă din Sofia, la un kilometru de aici, dar toți cei răniți sunt aici”.

Acest tânăr a venit din Macedonia să-și vadă unchiul în spitalul din Sofia, acolo unde se află cei șapte supraviețuitori ai accidentului. Ei au reușit să iasă din vehiculul cuprins de flăcări, după ce au spart un geam din spate.

Jusuf Pajazitivski, ruda cu victimele: „Aici sunt internate patru femei, două dintre ele sunt fete de 16 ani, și patru bărbați, salvați din autocar”.

Au fost declarate trei zile de doliu național în Macedonia de Nord, iar în tot acest timp autoritățile macedonene și cele din Bulgaria fac eforturi pentru a-i identifica pe cei care și-au pierdut viața, însă acest proces ar putea dura multe zile.

Bujar Osmani, Ministrul de Externe al Macedoniei de Nord: „Am început procesul de identificare a victimelor. Autopsia și, de asemenea, identificarea prin teste ADN, pentru că pentru că în unele cazuri aceasta este singura modalitate de a puta face identificarea. Am trimis și experții noștri acolo și împreună cu cei din Bulgaria, în această seară, am început procesul de identificare. De asemenea, familiile trebuie să ajute în tot acest proces”.

Potrivit filmului refăcut de anchetatori, autocarul înmatriculat în Macedonia de Nord a lovit violent și a rupt o parte a barierei mediene, pe autostrada Struma, în vestul Bulgariei, la 45 de kilometri de Sofia. Dar nu este clar dacă această coliziune s-a produs înainte sau după ce a luat foc. Șoferul a murit pe loc. Este și motivul pentru care n-a apucat să deschidă ușile ca să se poată salva mai mulți pasageri.

Stanislav Vladimirov, primarul orașului Pernik: „În jurul orei 3 dimineața, m-a sunat omul de serviciu de la Primaria din Pernik care m-a informat despre oribilul accident petrecut pe autostrada Struma. Aici unde vedeți acea denivelare accentuată și curba strânsă. Pentru cineva nefamiliarizat cu această șosea, e de-ajuns o secundă de neatenție ca să se întâmple o tragedie”.

În total, la excursia din Turcia au participat patru vehicule ale firmei de turism organizatoare. Cu puțin timp înainte de tragicul accident, autocarele au făcut popas la o benzinarie ca să se odihnească șoferii. Autocarul distrus era ultimul din convoi. Cele mai tinere victime sunt doi frați gemeni, din Albania, în vârstă de doar 4 ani. Iar 11 dintre cei decedați erau membrii aceleiaşi familii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO