Timpul petrecut în fața ecranului în pat crește riscul de insomnie. Recomandări pentru un somn odihnitor

Persoanele care petrec mult timp privind un ecran în pat sunt mai susceptibile să raporteze insomnie și o calitate scăzută a somnului, potrivit unui studiu.
Cercetarea se bazează pe un sondaj din Norvegia la care au participat mai mult de 45.000 de studenți, informează BBC.
Studiul arată că fiecare oră suplimentară de timp petrecut în fața ecranului este asociată cu o creștere de 63% a riscului de insomnie și cu o pierdere de 24 de minute de somn. Totuși, cercetătorii au spus că au stabilit doar o corelație între utilizarea ecranului și calitatea mai scăzută a somnului și nu au demonstrat că prima o cauzează pe a doua.
Experții recomandă renunțarea la telefon înainte de culcare, realizarea unor activități relaxante și stabilirea unei rutine pentru a îmbunătăți somnul.
Cercetătorii din spatele acestui studiu, care se bazează pe date dintr-o anchetă națională reprezentativă realizată în 2022 cu studenți cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani, au dorit să analizeze legătura dintre timpul petrecut în fața ecranelor în pat și tiparele de somn. De asemenea, au investigat impactul utilizării rețelelor sociale comparativ cu alte activități pe ecran asupra somnului.
Dr. Gunnhild Johnsen Hjetland, de la Institutul Norvegian de Sănătate Publică, care este autorul principal al cercetării - publicată într-o revistă Frontiers - a menționat că tipul de activitate pe ecran pare să aibă un impact mai mic decât timpul total petrecut pe ecran.
„Nu am găsit diferențe semnificative între rețelele sociale și alte activități pe ecran, ceea ce sugerează că utilizarea ecranului în sine este factorul cheie în perturbarea somnului", a spus el.
Utilizarea rețelelor sociale și impactul asupra somnului
În cadrul studiului din 2022, cercetătorii au întrebat participanții dacă folosesc vreun mediu digital după ce au mers la culcare. Opțiunile includeau vizionarea de filme sau emisiuni TV, verificarea rețelelor sociale, navigarea pe internet și jocurile video.
Dintre cei care au declarat că petrec timp în fața ecranelor înainte de culcare, 69% au spus că utilizează rețelele sociale și alte activități pe ecran.
Participanții au fost, de asemenea, întrebați câte nopți pe săptămână utilizau astfel de media, cât timp și cât de des aveau dificultăți în a adormi sau a rămâne adormiți, se trezeau prea devreme sau se simțeau obosiți. Cei care au spus că se confruntă cu astfel de probleme cel puțin trei nopți sau zile pe săptămână, timp de cel puțin trei luni, au fost considerați că suferă de insomnie.
Deși studiul a găsit o legătură între utilizarea ecranelor la culcare și raportarea unor perturbări ale somnului sau insomnie, cercetătorii subliniază că acest lucru nu înseamnă că există o relație de cauzalitate.
„Acest studiu nu poate determina cauzalitatea – de exemplu, dacă utilizarea ecranelor cauzează insomnie sau dacă studenții cu insomnie folosesc mai mult ecranele”, a spus Dr. Hjetland.
Ei mai notează că studiul se bazează pe datele unei anchete cu auto-raportări, ceea ce poate introduce unele erori, iar rezultatele nu trebuie considerate reprezentative la nivel global.
Impactul utilizării dispozitivelor electronice asupra somnului
Joshua Piper, un specialist în somn de la ResMed UK, a declarat că studiul oferă „dovezi valoroase” privind impactul negativ al utilizării dispozitivelor electronice asupra somnului.
„Fură atât oportunitatea, cât și calitatea somnului, motiv pentru care unii pot avea dificultăți în a adormi, iar alții pot avea dificultăți în a rămâne adormiți”, a declarat el pentru BBC.
Deși oamenii pot încerca să diminueze impactul prin ajustarea luminozității ecranului sau activarea modului nocturn, Piper a spus că studiile anterioare sugerează că derularea și interacțiunea cu dispozitivele sunt cele mai susceptibile de a cauza perturbări ale somnului.
Se estimează că insomnia afectează până la unu din trei oameni din Regatul Unit. Tulburările de somn sunt printre cele mai frecvente probleme pe care oamenii le raportează, iar utilizarea telefonului târziu noaptea și „doomscrolling” sunt adesea blamate.
Deși este o practică comună, impactul efectiv al utilizării rețelelor sociale sau al derulării conținutului online în pat asupra sănătății fizice și mentale rămâne un subiect de dispută.
Recomandări pentru un somn odihnitor
Totuși, experții recomandă ca oamenii să oprească utilizarea dispozitivelor digitale cu puțin timp înainte de a încerca să adoarmă. Ei sugerează, de asemenea, stabilirea unei rutine prin a merge la culcare și a se trezi la aceeași oră în fiecare zi, pentru a îmbunătăți somnul.
Asociațiile de sănătate mintală Mind și Rethink din Marea Britanie recomandă să încerci să faci ceva relaxant înainte de culcare, cum ar fi exerciții de respirație, citirea unei cărți sau o baie, în loc să încerci să te forțezi să adormi.
Ei sugerează, de asemenea, evitarea cafelei, alcoolului sau a meselor copioase înainte de culcare, efectuarea unui exercițiu ușor și încercarea de a face dormitorul mai confortabil, acolo unde este posibil.
Autorii acestui studiu subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare în domeniu, inclusiv monitorizarea pe termen lung a tiparelor de somn, precum și investigarea unor aspecte precum perturbarea cauzată de notificările dispozitivelor pe timpul nopții.
„Împreună, aceste eforturi ar putea clarifica impactul utilizării ecranelor la culcare asupra somnului și ar putea ajuta la formularea unor recomandări specifice pentru studenți și alte populații”, au concluzionat ei.