8 din 10 copii ucraineni încă suferă de insomnie sau trăiesc în frică, după aproape un an de război
Vineri se împlineşte un an de la invazia rusă în Ucraina, dar copiii din ţara vecină care au ajuns în România încă resimt teama războiului.
O spune un raport realizat de World Vision, care arată că 8 din 10 copii încă suferă de insomnie sau trăiesc în frică. Mulţi au rămas în urmă la şcoală şi sunt nevoiţi să recupereze materia.
Olga şi fiul ei de 8 ani, Mihail, au fugit din calea bombelor în urmă cu aproape un an. Cel mic a trecut prin clipe cumplite, până când au ajuns în România, povesteşte mama lui.
Olga, mamă refugiată: „Au început să tremure pereții și se auzeau bubuituri de la bombardamente. Am lăsat copilul singur și am plecat la ATM să scot banii. Era foarte speriat, m-a întrebat: cum ai putut să mă laşi, când afară e război?”
În această situaţie se regăsesc zeci de mii de copii ucraineni, care şi-au găsit adăpost la noi în ţară. Potrivit unui raport World Vision, 77% dintre copiii ucraineni s-au temut să interacţioneze cu persoanele străine, iar șapte din zece copii încă au probleme cu somnul.
Printre ei se numără şi cei trei copii ai Svetlanei, de 4, 6, respectiv 17 ani.
Svitlana, mamă refugiată: „Ei știu de război, au văzut și tancuri, au văzut cum împușcă. Acum o jumătate de lună, niciunul din ei nu dormea noaptea."
Şi educaţia copiilor refugiaţi a fost afectată de război. Peste 80% dintre mame spun că cei mici au rămas în urmă cu materia școlară.
Elena Barinova, mamă refugiată: „El știe ce înseamnă războul, îi era foarte teamă când începea alarma. E greu... Când sunt la orele online nu se vorbește despre război, dar când începe alarma, se oprește totul."
În prezent aproape 4.000 de copii au fost înscrişi în sistemul de învăţământ românesc, iar ceilalţi studiază cu profesori ucraineni în mediul online.
În centrele de ajutor ale fundaţiei World Vision, copiii ucraineni beneficiază de un program after school, unde sunt ajutaţi la teme, participă la ateliere de creaţie, şi se joacă.
Mihaela Nabăr, director World Vision: „Aveam copii care ne spuneau că vin aici într-o vacanță, pentru că asta le spuseseră părinții lor. Ei iată că la 12 luni, copiii au văzut că nu este de fapt o vacanță, au fost traumatizați și sunt în continuare, o parte din ei trăiesc cu această traumă."
În prezent, în România se află peste 45.000 de copii ucraineni.