Țara în care au fost sacrificați 200.000 de porci. Pesta porcină s-a răspândit din cauză că au fost duși dintr-o zonă în alta


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 19 Octombrie 2018 16:19
Categorie: Stiri externe
porci

200.000 de porci au fost eutanasiați în China, după descoperirea mai multor focare de pestă porcină africană, a declarat un oficial din conducerea Autorității Sanitar-Veterinare.

Chiar dacă această cifră reprezintă o mică parte din cei aproape 700 de milioane de porci care sunt sacrificaţi anual în China pentru vânzare, restricţiile impuse cu privire la transportul de animale pentru a împiedica răspândirea virusului au creat probleme de aprovizionare în unele părţi ale statului, informează Reuters, citat de Agerpres.

Până acum, au fost identificate 41 de focare de pestă porcină africană, care au afectat 27 de oraşe din China, a declarat Wang Zongli, adjunctul directorului Centrului de Sănătate Animală şi Epidemiologie din China. Wang Zongli a adăugat că, atât detecţia, cât şi prevenţia pestei porcine africane, este foarte dificilă.

Aceste comentarii vin după ce Ministerul Agriculturii din China a estimat că preţul cărnii de porc ar putea creşte pe fondul pestei porcine africane.

Wang Zongli a mai afirmat, pentru Reuters, că mai multe focare de pestă au fost descoperite în zona de nord a Chinei, în special în provincia Liaoning, de unde în mod normal o mare parte din porci sunt transportaţi cu camionul în sud pentru a fi sacrificaţi în apropiere de centrele de consum. Studiile au arătat că transportul porcilor este unul dintre principalele riscuri pentru răspândirea bolii.

„Trebuie să ne concentrăm mai mult pe sacrificarea porcilor în apropiere de locul de producţie", a spus Wang Zongli, referindu-se la distanţele lungi pe care în prezent sunt transportaţi porcii.

În România, experţii Comisiei Europene desfăşoară o misiune de audit privind pesta porcină africană, până pe 25 octombrie. Experţii europeni se vor deplasa în judeţele Brăila, Tulcea şi Constanţa, unde vor audita activitatea DSVSA-urilor şi a laboratoarelor din cadrul acestora, dar vor vizita şi ferme comerciale, gospodării ale populaţiei, fonduri de vânătoare, abatoare, unităţi de procesare şi centrele comerciale pentru desfacerea cărnii de porc.

Concluziile acestei misiunii de audit a Comisiei Europene privind PPA, care se va finaliza în data de 25 octombrie, vor fi prezentate într-un raport ce va fi publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, la această dată, în 260 de localităţi din 14 judeţe, fiind înregistrat un număr de 1.021 de focare, din care 15 în exploataţii comerciale, arată datele actualizate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), date joi publicităţii.

Conform informaţiilor centralizate, au fost consemnate şi 107 cazuri la mistreţi, iar numărul total al porcilor eliminaţi afectaţi de boală se ridică la 353.914 exemplare.

Autoritatea precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO