SUA si UE ameninta Rusia cu noi sanctiuni din cauza crizei ucrainene. Ministrul de Externe Aurescu a cerut inasprirea lor

vladimir putin

Statele Unite au amenintat, joi, Rusia cu noi sanctiuni daca va continua sustinerea insurgentilor separatisti din estul Ucrainei, salutand noi masuri anuntate de Uniunea Europeana, relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Acordul ministrilor europeni de Externe privind extinderea sanctiunilor este un semnal suplimentar ca evenimentele din ultimele zile sunt total inacceptabile si ca vor avea noi consecinte", a declarat Jennifer Psaki, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, referindu-se la recentele atacuri din estul Ucrainei.

De asemenea, Uniunea Europeana a decis, joi, introducerea unor noi nume, incepand de la 1 februarie, pe lista persoanelor sanctionate pentru implicarea in conflictul din estul Ucrainei, urmand sa fie dispuse noi masuri, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Ministrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au decis prelungirea cu sase luni, pana in septembrie, a sanctiunilor punctuale adoptate in martie 2014 impotriva unor personalitati separatiste proruse si ruse, a declarat Federica Mogherini, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

"Uniunea Europeana pregateste masuri suplimentare de sanctionare", a adaugat oficialul UE.

Citește și
Rusia, SUA
Mihail Gorbaciov: "Si-au pierdut mintile? Intre Rusia si SUA a izbucnit un Razboi Rece si risca sa devina conflict armat"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Sanctiunile punctuale, care constau in blocarea activelor si in interdictii de calatorie in spatiul UE, vizeaza in prezent 132 de persoane.

"Noi nume vor fi adaugate in cel mult o saptamana", a precizat Mogherini.

Noul ministru grec de Externe, Nikos Kotzias, a cerut eliminarea unei mentiuni privind "noi sanctiuni" din declaratia finala a Consiliului Afacerilor Externe.

Aurescu a sustinut, la CAE privind situatia din estul Ucrainei, inasprirea regimului de sanctiuni UE

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a evidentiat, joi, la reuniunea CAE dedicata analizarii situatiei din estul Ucrainei, rolul sanctiunilor decise pana acum de UE, exprimand in acelasi timp sustinerea pentru inasprirea regimului de sanctiuni, dictata de situatia din teren, informeaza MAE.

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, ministrul Aurescu a participat joi, la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe (CAE), dedicata analizarii situatiei preocupante din estul Ucrainei, in conditiile intensificarii luptelor din teren si cresterii ingrijoratoare a numarului de victime civile.

"Reuniunea extraordinara CAE, convocata de inaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe si politica de securitate, Federica Mogherini, si-a propus identificarea masurilor optime pentru a determina Federatia Rusa si entitatile separatiste implicate in luptele din regiunea Donbas sa se angajeze constructiv in negocieri. Ministrul roman de externe Bogdan Aurescu a exprimat ingrijorarea Bucurestiului in raport cu situatia de instabilitate din tara vecina, alimentata din exterior de Federatia Rusa cu armament si militari, si a avertizat asupra pericolului ca acest conflict sa se prelungeasca si sa se extinda in alte regiuni ale Ucrainei in lipsa vointei politice sincere pentru o solutie negociata. S-a referit cu preocupare la lipsa progreselor in implementarea acordurilor de la Minsk, apreciind ca este important ca partile sa puna in practica prevederile acestora (acordul de incetare a focului, sa retraga armamentul greu). A subliniat totodata importanta monitorizarii cat mai rapide a frontierei comune ruso-ucrainene din zona de conflict, conform celor convenite la Minsk", se mentioneaza in comunicat.

In cadrul discutiilor, Bogdan Aurescu s-a pronuntat de asemenea in favoarea unor pozitii si masuri ferme din partea UE, de sanctionare a oricaror derapaje sau tendinte de escaladare a situatiei din teren, de natura sa afecteze echilibrul de securitate din regiunea Marii Negre. "A evidentiat rolul sanctiunilor decise pana acum de UE, exprimand in acelasi timp sustinerea pentru inasprirea regimului de sanctiuni, dictata de situatia din teren", precizeaza sursa citata.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Primul santaj al Greciei la adresa Europei. Miscarea Atenei care pune deja UE in dificultate. Rusia, marele castigator
Primul santaj al Greciei la adresa Europei. Miscarea Atenei care pune deja UE in dificultate. Rusia, marele castigator

Noul Guvern de la Atena ia in calcul sa-si exprime dreptul de veto fata de aplicarea de noi sanctiuni Rusiei, au declarat surse apropiate situatiei, citate de publicatia elena Kathimerini.

Mihail Gorbaciov:
Mihail Gorbaciov: "Si-au pierdut mintile? Intre Rusia si SUA a izbucnit un Razboi Rece si risca sa devina conflict armat"

Un nou Razboi Rece a izbucnit intre rusi si americani si ar putea sa degenereze intr-un conflict armat, a declarat joi ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Joe Biden ameninta Moscova ca pretul pe care-l are de platit
Joe Biden ameninta Moscova ca pretul pe care-l are de platit "va continua sa creasca"

Washingtonul a amenintat miercuri Moscova cu noi sanctiuni, afimand ca pretul pe care-l are de platit "va continua sa creasca" daca Rusia nu inceteaza sa-i sustina pe separatistii din estul Ucrainei, relateaza Mediafax, citand AFP.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.