Statele Unite atacă Rusia cu un nou set de sancțiuni economice. Americanii încearcă blocarea producției de gaze din Siberia

Biden Putin
StirilePROTV

Statele Unite au impus joi noi măsuri radicale împotriva Rusiei, din cauza războiului din Ucraina, măsuri care vizează, printre altele, viitoarele capacități energetice ale Rusiei.

Potrivit Reuters, cele mai recente măsuri vizează ”o entitate majoră” care este implicată în dezvoltarea, operarea și deținerea unui proiect masiv în Siberia, cunoscut sub numele de Arctic-2 GNL, a precizat Departamentul de Stat al SUA într-un comunicat.

Proiectul ar urma să livreze gaze naturale refrigerate, cunoscute sub numele de gaze naturale lichefiate (GNL), pe piețele globale.

Washington-ul vizează, de asemenea, dronele kamikaze KUB-BLA și Lancet, folosite de armata rusă în Ucraina prin intermediul unei rețele de producție.

Administrația Biden a adăugat acum mai multe companii rusești pe o listă neagră a comerțului, pentru că au sprijinit armata rusă cu drone care ar putea fi folosite pentru a ajuta la invazia Moscovei în Ucraina, a precizat Departamentul Comerțului al SUA într-un comunicat.

Citește și
lavrov acuza occidentul de schizofrenie
Serghei Lavrov: „Rusia este vizată de o agresiune occidentală care face parte din cruciade duse de SUA”
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

De asemenea, SUA au luat măsuri drastice în ceea ce privește evitarea sancțiunilor de către Rusia în Emiratele Arabe Unite, Turcia și China. Departamentul Trezoreriei a precizat că societățile cu sediul în aceste țări continuă să trimită bunuri cu dublă utilizare de înaltă prioritate către Rusia, inclusiv componente pe care Moscova se bazează pentru sistemele sale de armament.

7 bănci cu sediul în Rusia și zeci de companii industriale, sancționate de SUA

Șapte bănci cu sediul în Rusia și zeci de companii industriale au fost, de asemenea, sancționate de Departamentul Trezoreriei, inclusiv Gazpromneft Catalytic Systems LLC, despre care Trezoreria a spus că produce agenți chimici pentru rafinarea avansată a petrolului în Rusia.

Kremlinul a declarat joi, înainte de aceste măsuri, că se așteaptă ca Occidentul să-i impună sancțiuni tot mai dure din cauza războiului, dar că există un sentiment tot mai puternic că astfel de sancțiuni afectează interesele occidentale, în timp ce economia Rusiei se adaptează bine.

SUA atacă viitoarea producție energetică a Rusiei

Prin sancțiunile impuse societății cu răspundere limitată Arctic GNL 2, SUA încearcă să vizeze viitoarea producție energetică a Rusiei, similar modului în care a vizat viitoarea sa producție de petrol de mare adâncime, de șisturi și de petrol arctic după invazia Moscovei în Crimeea în 2014. Toate aceste proiecte greu de produs depind de tehnologia occidentală.

Statele Unite, care sunt la rândul lor un mare producător de GNL, exportat în Europa, încearcă, de asemenea, să reducă livrările de GNL ale Rusiei către Europa, și a interzis doar gazul rusesc trimis prin conducte.

Arctic-2 GNL se așteaptă să înceapă să exporte în curând și nu se știe cât de mult GNL rusesc (Gaz natural lichefiat) ar fi blocat de noile măsuri. Cel mai mare producător rus de GNL, Novatek (NVTK.MM), a declarat în septembrie că va începe livrările de la Arctic-2 GNL la începutul anului viitor.

Statele Unite, Uniunea Europeană și alte națiuni occidentale au impus mai multe serii de sancțiuni împotriva Moscovei după invazia în Ucraina, vizând inclusiv băncile rusești și pe președintele Vladimir Putin, partenerii încercând să ceară socoteală Rusiei pentru conflictul care a ucis mii de oameni și a redus orașele la ruine.

"Vom continua să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a crește costul pentru Rusia al purtării acestui război și pentru a promova responsabilitatea pentru atrocitățile și abuzurile sale în Ucraina", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Acțiunea de joi marchează primele măsuri luate de Washington vizând direct drona Lancet, un tub gri unghiular cu două seturi de patru aripi, care reprezintă o amenințare tot mai mare pe linia frontului ucrainean, potrivit soldaților ucraineni.

Washingtonul a vizat și societatea cu răspundere limitată ZALA Aero, un producător cu sediul în Rusia, despre care Departamentul de Stat al SUA a afirmat că proiectează, produce și vinde muniție și drone kamikaze către Ministerul rus al Apărării, precum și A Level Aerosystems CST, o entitate cu sediul în Rusia care produce și vinde drone sub marca ZALA.

Proprietarul companiilor, Aleksandr Zaharov, a fost, de asemenea, vizat, la fel ca și soția, fiica și fiii săi, precum și companiile pe care aceștia le dețin. Departamentul de Stat a declarat că Zaharov este creatorul și proiectantul dronelor.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenskiy, a salutat măsurile în discursul său video nocturn, ca fiind "exact ceea ce este necesar".

"Și fiecare decizie privind sancțiunile trebuie să funcționeze în totalitate, astfel încât să nu existe nicio șansă pentru Rusia de a le ocoli".

Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andriy Yermak, a salutat sancțiunile legate de drona Lancet.

"Sunt foarte mulțumit că... se înăspresc restricțiile împotriva companiilor asociate cu complexul militar-industrial al Federației Ruse...", a declarat Yermak pe Telegram.

Washingtonul a intensificat presiunile diplomatice asupra țărilor și companiilor private la nivel global pentru a asigura aplicarea barajului de sancțiuni pe care l-a declanșat împotriva Moscovei.

Printre cei desemnați joi s-au numărat firme din Turcia și Emiratele Arabe Unite, inclusiv companii care au trimis bunuri de mare prioritate în Rusia și firme care au expediat piese și echipamente de aviație.

Trei entități chineze - două despre care Trezoreria SUA a spus că au efectuat sute de transporturi de echipamente electro-optice, camere și alte articole, iar una care a trimis componente de radar către firme cu sediul în Rusia - au fost, de asemenea, vizate.

Departamentul de Stat a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva mai multor entități legate de apărare și companii de achiziții din Emiratele Arabe Unite.

Companiile de construcții, oficialii ruși și o companie metalurgică și minieră care implementează un proiect de dezvoltare a celui mai mare zăcământ de minereu de titan din lume situat în Rusia au fost, de asemenea, afectate de sancțiuni.

Articol recomandat de sport.ro
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Fostul star al fotbalului englez, de nerecunoscut | FOTO
Citește și...
Efectul neașteptat al războiului din Israel. TASS: SUA cer Rusiei să reia dialogul pe probleme de stabilitate strategică
Efectul neașteptat al războiului din Israel. TASS: SUA cer Rusiei să reia dialogul pe probleme de stabilitate strategică

Rusia a primit o ofertă din partea SUA de a relua dialogul sistematic pe probleme de stabilitate strategică, a declarat adjunctul ministrului rus de externe Serghei Ryabkov, citat de presa afiliată Kremlinului.

 

Serghei Lavrov: „Rusia este vizată de o agresiune occidentală care face parte din cruciade duse de SUA”
Serghei Lavrov: „Rusia este vizată de o agresiune occidentală care face parte din cruciade duse de SUA”

Rusia este vizată de o "agresiune occidentală", a declarat joi ministrul rus de externe Serghei Lavrov, susţinând că aceasta este parte a unei "cruciade duse de SUA şi sateliţii lor" împotriva ţărilor care îşi apără propriile interese, relatează EFE.

 

Rusia se retrage din tratatul de interzicere a testelor nucleare. „Un răspuns la o atitudine odioasă a SUA ”
Rusia se retrage din tratatul de interzicere a testelor nucleare. „Un răspuns la o atitudine odioasă a SUA ”

Consiliul Federaţiei, camera superioară a Parlamentului rus, a aprobat miercuri legea ce prevede revocarea ratificării Tratatului privind interzicerea totală a testelor nucleare.

SUA avertizează că Rusia încearcă să influențeze alegerile în mai multe țări din întreaga lume. Metodele folosite de Kremlin
SUA avertizează că Rusia încearcă să influențeze alegerile în mai multe țări din întreaga lume. Metodele folosite de Kremlin

SUA au publicat, vineri, o evaluare a serviciilor de informaţii americane care arată că Moscova foloseşte spioni, reţelele sociale şi mass-media de stat ruse pentru a eroda încrederea publicului în integritatea alegerilor democratice din întreaga lume.

Relația Ungariei cu Rusia, motiv de îngrijorare pentru SUA. Cum l-a lingușit Orban pe Putin, în timpul întâlnirii din China
Relația Ungariei cu Rusia, motiv de îngrijorare pentru SUA. Cum l-a lingușit Orban pe Putin, în timpul întâlnirii din China

Statele Unite sunt preocupate de relaţia Ungariei cu Rusia şi consideră că decizia premierului Viktor Orban de a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin este "îngrijorătoare", a declarat vineri Ambasada SUA la Budapesta, relatează Reuters.

Recomandări
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”
Economia Rusiei este „atât de afectată de războiul din Ucraina, încât nu-și poate permite nici să câștige și nici să piardă”

Economia Rusiei nu își poate permite să câștige sau să piardă războiul din Ucraina, spune un specialist în domeniu. Asta pentru că Rusia nu poate să suporte costurile de reconstrucție și securizare a Ucrainei.

Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.