SOF vs Spetsnaz. De ce trupele de elită ale Ucrainei sunt mult mai bune decât forțele speciale ruse

trupe speciale ucraina
Shutterstock

SOF vs Spetsnaz, Grupul Alfa vs mercenarii pușcăriași de la Wagner: în timp ce Ucraina se pregătește să-și lanseze contraofensiva, este utilă și o privire asupra modului în care trupele de elită de la Kiev se compară cu forțele speciale ale lui Putin.

 

Ucraina și Rusia și-au folosit în mod diferit forțele de operațiuni speciale. În timp ce comandourile ucrainene au făcut ravagii în spatele liniilor inamice, cele ale Rusiei s-au alăturat atacurilor terestre cu infanterie slab pregătită, arată o analiză Daily Mail.

Pe 26 februarie 2020 – la două zile după ce Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei – unitățile rusești Spetsnaz au pus la cale un plan de vânătoare și asasinare a președintelui Volodimir Zelenski și alți înalți oficiali.

Complotul a fost îndelung pregătit. Cel puțin una dintre unități – despre care se spune că ar fi alcătuită din personalul aproape mitic al unității de elită Zaslon a Rusiei – era deja adânc infiltrată în Kiev înainte de invazie, deghizată în civili și soldați ucraineni.

Alți 400 de mercenari ruși din gruparea Wagner au sosit în oraș până la sfârșitul lunii februarie 2022, în timp ce liderului cecen Ramzan Kadîrov i s-a ordonat și lui să-și trimită propriile forțe pentru a elimina conducerea ucraineană.

Citește și
nava USS Carney intra in Bosfor
Concentrare de forte NATO in Marea Neagra. Americanii au trimis o nava dotata cu scut anti-racheta si trupe speciale
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

Alte trupe Spetsnaz s-au parașut în regiunile din jurul capitalei ucrainene, iar pe străzile orașului au izbucnit lupte armate, în timp ce trupele ruse se apropiau de palatul prezidențial care fusese transformat în grabă într-o fortăreață în așteptarea invaziei.

Detaliile exacte despre ceea ce s-a întâmplat în zilele care au urmat sunt încețoșate, la fel ca și natura operațiunilor speciale, dar ceea ce se știe este că propriile unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale (SOF) ale Ucrainei au intrat în acțiune când Kievul a fost atacat.

Pe 2 martie, SOF a organizat o ambuscadă și a distrus un convoi rusesc care transporta luptători ceceni de elită în cadrul Gărzii Naționale a Rusiei, ucigând mai mulți inamici – se spune că inclusiv pe comandantul unității, generalul Magomed Tushayev, deși acest lucru a fost contestat.

Forțele de Operațiuni Speciale ale Ucrainei au respins asediul asupra palatului prezidențial și au nimicit un covoi rusesc

În cele din urmă, forțele ucrainene au respins cu succes asediul asupra palatului prezidențial și, o lună mai târziu, forțele ruse s-au retras în întregime de la Kiev.

Zelenski și familia sa – care au refuzat ofertele din partea Marii Britanii și SUA de a fi evacuați, optând să rămână la Kiev – nu au fost capturați sau uciși, iar el a devenit un lider vital pentru țara sa aflată în război.

Dar există o șansă mare ca rezultatul ar fi fost foarte diferit dacă forțele speciale ale Ucrainei ar fi eșuat, iar asasinii ruși ar fi reușit să-și ducă la îndeplinire planul.

De atunci, unitățile de elită din cele două țări au fost puternic implicate în conflictul care se desfășoară de peste 14 luni, dar în moduri foarte diferite.

SOF vs Spetsnaz

Atât unitățile de comando ucrainene, cât și cele rusești își împart rădăcinile în Uniunea Sovietică.

Cunoscute sub numele de Spetsnaz, care se referea istoric la Spetsnaz GRU al Uniunii Sovietice, unitățile formau ramura de operațiuni ascunse a serviciului de informații militare și alte servicii de securitate înainte de destrămarea Uniunii.

Deoarece Spetsnaz este un cuvânt rusesc, se referă de obicei la forțele speciale ale Rusiei, dar, odată cu destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, și alte state post-sovietice și-au moștenit propriile forțe speciale de la agențiile de securitate sovietice acum dispărute.

Așa cum este cazul altor echipamente militare, cum ar fi tancurile și avioanele de luptă, Spetsnazul rus și ucrainean au fost, de asemenea, cunoscute că folosesc o mare parte din același echipament - cum ar fi diferite modele de AK-74 și arme Glock.

Cu toate acestea, afluxul de armament occidental în armata ucraineană - în special în ultimii doi ani, în timp ce Rusia și-a păstrat armamentul din epoca sovietică - a făcut ca dotările lor să diverge.

Diferențe între modul în care funcționează Ucraina și cel al forțelor speciale ruse au apărut, de asemenea, pe parcursul conflictului în curs.

Unitățile de elită ale Ucrainei sunt antrenate în Occident

Unitățile de elită cu înaltă pregătire din Ucraina - modelate după forțele speciale occidentale, cum ar fi SAS-ul britanic - sunt limitate ca număr și, prin urmare, au fost desfășurate într-un mod mai convențional și mai precis.

Au fost văzute lucrând în spatele liniilor inamice pentru a perturba eforturile de război ale Rusiei, pentru a distruge ținte cheie și pentru a organiza mișcări de rezistență în teritoriile ocupate.

Videoclipurile cu forțele Ucrainei pe câmpul de luptă le-au arătat folosind drone (fie pentru a arunca muniții, fie pentru a ghida rachete către țintele lor) și arme precum lansatorul de rachete Javelin de mână pentru a distruge ținte de mare valoare.

Alte filmări de pe câmpul de luptă din Bahmut au arătat lunetiștii ucraineni folosind imagini termice pentru a elimina trupele ruse hotărâte să cucerească orașul.

În cazul Rusiei, multe dintre unitățile clasificate de Moscova drept „forțe speciale” sunt adesea definite doar de echipamentele lor superioare (și în unele cazuri nici măcar atât).

Așa-zisele trupe de elită rusești, aruncat de Putin în luptă alături de trupele neregulate

Aceste așa-numite forțe speciale au fost folosite pentru misiuni de recunoaștere, rapoarte recente plasându-le în atacuri la sol alături de trupe regulate.

Potrivit lui Alexander Lord, un analist strategic la Sibylline: „Organizația Spetsnaz nu este direct comparabilă cu conceptul occidental de „forțe speciale” și au fost adesea folosite în moduri care ar fi total străine de Occident”.

Și conform unei serii recente de documente de informații americane scurse, Moscova a suferit pierderi devastatoare printre așa-numitele sale unități de „elită”.

Acestea fiind spuse, Rusia se laudă cu adevărate unități de forțe speciale proprii.

Cunoscute sub numele de Forțele de Operațiuni Speciale ale Rusiei (SOF), acestea sunt independente de armata rusă. Deși informațiile despre activitățile lor în Ucraina de la invazia din 2022 rămân neclare, se știe că au fost implicate în misiuni legate de anexarea Crimeei în 2014 și în timpul războiului civil sirian.

Cu toate acestea, Rusia și-a aruncat multe dintre cele mai bune trupe în încercarea sa secretă de a captura Kievul, soldată însă cu pierderi grele. Atacul său asupra aeroportului Antonov în primele săptămâni ale invaziei, de exemplu, a fost considerat un eșec masiv al așa-numitele unități de „elită” ale Rusiei.

Grupul Alfa

Se cunosc puțin mai multe despre operațiunile speciale ucrainene de când forțele ruse au trecut ilegal granița pe 24 februarie 2022.

Există mai multe unități militare în cadrul Forțelor de Operațiuni Speciale ale Ucrainei, trei fiind implicate în războiul terestru: Regimentul 3 cu destinație specială, Regimentul 8 cu destinație specială și Centrul 140 al Forțelor de Operațiuni Speciale.

Centrul 140 este considerat vârful trupelor ucrainene de elită, unitatea fiind certificată în 2019 ca unitate de operațiuni speciale care poate fi implicată în Forța de Răspuns a NATO, prima dintr-un stat nemembru NATO.

Între timp, Serviciul de Securitate al Ucrainei - autoritatea ucraineană de aplicare a legii și principala agenție de informații și securitate - are, de asemenea, propria sa unitate de forțe speciale, cunoscută sub numele de Grupul Alfa, care a fost parte integrantă a apărării Kievului.

Grupul Alfa, în special, a fost vizibil în punctele cheie ale conflictului. Se știe că ambuscada asupra convoiului cecen a fost efectuată de această unitate, adică soldații acesteia au fost angajați în lupte încă din primele zile ale războiului.

Partea ucraineană a susținut că a distrus 56 de tancuri din convoi și că a ucis sute de luptători ceceni în bătălia de la Hostomel.

Grupul Alfa a distrus uriașul convoi rusesc de 64 de kilometri de blindate care ataca Kievul

Pe lângă ambuscadă, s-a raportat că unitatea a jucat un rol cheie în respingerea unui convoi de blindate lung de 64 de kilometric, care înainta spre Kiev.

Lumea a privit îngrozită imaginile din satelit care arătau sute – dacă nu mii – de vehicule blindate rusești înaintând spre Kiev și aștepta asediul în masa, aparent inevitabil și căderea capitalei Ucrainei.

Dar înaintarea convoiului a fost blocată, iar rapoartele din prima linie au adus știri despre misiuni de sabotaj efectuate de o combinație de lovituri de artilerie, drone, mine și comandouri ucrainene.

Grupul Alfa a fost legat de o serie de ambuscade în efortul de a opri convoiul, țintind vehiculele din față și din spatele masivei coloane blindate, pentru a opri progresul celorlalte vehicule.

Videoclipurile din fazele de început ale războiului au arătat lovituri de artilerie bombardând tancuri rusești, dar și rachete trase cu lansatoare de mână lovind și aruncând în aer armura grea a Moscovei.

Soldații înarmați cu arme antitanc occidentale au putut să se strecoare, să-și tragă rachetele mortale cu o precizie maximă și să scape în întuneric.

Trupele Alfa au recucerit Harkovul și mai multe orașe ocupate de ruși 

Trupele ruse din coloană se luptau apoi pentru hrană și combustibil, în timp ce linia de aprovizionare a fost întreruptă, iar teama constantă de atac a făcut somnul dificil. Drept urmare, moralul soldaților ruși din coloană a scăzut.

Coloana blocată a devenit emblematică pentru eșecurile timpurii ale Rusiei în a se baza pe tacticile lente din epoca sovietică. În schimb, unitățile speciale mai mobile din Ucraina, echipate cu tehnologie modernă - precum Grupul Alfa - au făcut ravagii în armata rusă.

După o lună în care a fost blocat în noroi și a făcut puțin sau deloc progres în drumul spre capitală, convoiul a fost forțat să se retragă, împreună cu toate forțele ruse din regiunea Kiev, marcând o înfrângere jenantă pentru Vladimir Putin.

Alți luptători al Grupului Alfa au fost, de asemenea, implicați în apărarea Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, la doar 32 de kilometri de granița cu Rusia.

Orașul a fost pierdut în câteva zile din cauza faptului că era atât de aproape de Rusia, iar Putin s-a impus printr-o ocupație brutală.

Dar la scurt timp după ce forțele ruse s-au retras de la Kiev, Ucraina a lansat un contraatac fulger în două direcții, în nordul și sudul țării, iar Harkov a fost ulterior eliberat de forțele de ocupație ale Kremlinului.

În nord, Rusia a cedat mii de kilometri pătrați de teritoriu ocupat, în timp ce forțele Kievului, conduse de luptătorii Grupului Alfa și alte unități ale forțelor speciale, au împins înapoi invadatorii.

Unitatea de elită a condus apoi eforturile Ucrainei de a elibera regiunile de nord-est și au fost ilustrate de indicatoarele rutiere amplasate în orașe precum Kupiansk - surprinzând mulți comentatori la cât de adânc au reușit să pătrundă în interiorul teritoriului controlat de ruși.

Dar nu mai era teritoriu rusesc și, datorită eforturilor lor, orașul din nord-est și multe altele din regiune au scăpat de ocupanții ruși.

SOF

Deși este puțin probabil ca detaliile operaționale exacte ale misiunilor efectuate de forțele speciale ale Ucrainei să devină publice în curând sau vreodată, amprentele unităților de elită sunt peste tot, în atacuri suspecte și dramatice de la începutul războiului.

Unele astfel de atacuri au ajuns adânc peste linia frontului, în teritoriul ocupat de ruși și chiar în Rusia însăși, determinând speculații inevitabile cu privire la implicarea forțelor speciale ale Ucrainei.

Un exemplu a fost o explozie uriașă din octombrie 2022 care a făcut o gaură în Podul Kerci, uriașa trecere care leagă Rusia de Crimeea anexată.

Atacul a fost o altă lovitură jenantă pentru Putin. Podul - urât de ucraineni - fusese un proiect cheie pentru președintele rus, care l-a inaugurat personal în 2018.

Era, de asemenea, o rută cheie de aprovizionare pentru forțele ruse din sudul Ucrainei.

În timp ce Ucraina a spus că podul și alte locuri din Crimeea sunt ținte valide pentru armata sa, o lovitură asupra unei ținte aflate departe de teritoriul controlat de Ucraina părea anterior de neconceput.

SOF, văzută în spatele distrugerii podului lui Putin din Crimeea

Însă, pe 8 octombrie a izbucnit un incendiu pe pod, din care a rezultat o explozie. O parte a podului s-a prăbușit în apă, în timp ce și podul de cale ferată a fost avariat semnificativ. Cinci persoane au fost ucise.

Pentru a spori furia lui Putin, explozia a avut loc a doua zi după împlinirea vârstei de 70 de ani și la o săptămână după ce a anunțat anexarea a patru regiuni ucrainene - Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie - dintre care niciuna nu era sub controlul deplin al Rusiei.

Atacul a stârnit scandal în Rusia și sărbători în Ucraina. Imediat, au fost puse întrebări: ar fi putut Ucraina să facă asta?

Până astăzi, nimeni nu și-a revendicat responsabilitatea, iar președintele Zelenski a declarat că Ucraina „nu a ordonat” atacul.

Cu toate acestea, mulți au speculat implicarea forțelor speciale ucrainene.

Ministrul de Externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a salutat explozia și a sugerat că în spatele ei se află forțele speciale ucrainene. El a amintit că autoritățile ucrainene au cerut de mult timp un atac asupra podului.

Până astăzi, circumstanțele exacte ale atacului rămân neclare. Videoclipurile de pe pod nu arată în mod concludent cum a avut loc atacul.

”Aceasta este o capodoperă a sabotajului clandestin”

Unii au sugerat că ar fi folosit o dronă subacvatică de la distanță, deși teoria predominantă este că a fost folosit un camion-bombă.

Dar oricare ar fi cauza, explozia a lovit în mod special un punct slab al podului și chiar a aprins un vagon care transporta rezervoare mari de combustibil pe podul adiacent - arătând că a fost un atac bine planificat și orchestrat.

Vorbind cu BBC la acea vreme, un fost expert în explozibili din armata britanică a spus despre explozie: „Aceasta este o capodoperă a sabotajului clandestin”.

Un alt atac în adâncul teritoriului rus - de data aceasta chiar în Rusia - care a ridicat perspectiva implicării SOF ucrainene a fost o explozie din decembrie, care a distrus două bombardiere Tu-95 la baza aeriană Engels, din regiunea Saratov din Rusia.

Avioanele Tu-95 cu capacitate nucleară au fost folosite de Rusia pentru a ataca ținte ucrainene cu rachete lansate de la mare distanță și au fost văzute ca o țintă de mare valoare. Dar, din nou, atacul a luat pe toată lumea prin surprindere.

Imaginile filmate la baza aeriană în dimineața zilei de 5 decembrie au arătat o explozie uriașă. Trei membri ai personalului rus au murit când un camion cu combustibil a detonat.

Baza aeriană se află la aproximativ 480 de kilometri de punctul cel mai estic al Ucrainei și chiar mai departe de punctul cel mai estic aflat în prezent sub control ucrainean.

Comando-uri ucrainene implicate în distrugerea unei baze din Rusia și recucerirea Insulei Șerpilor

Aceasta înseamnă că nicio piesă de artilerie din arsenalul Ucrainei - chiar și HIMARS-ul american - nu are rază de acțiune suficient de mare încât să lovească această bază.

Drept urmare, se crede că atacul a fost efectuat de o dronă cu rază lungă de acțiune, care poate fi lansată de la aproximativ 950 de kilometri distanță, în raza de acțiune a teritoriului ucrainean.

Cu toate acestea, se înțelege că cel puțin una dintre lovituri a fost făcută cu ajutorul forțelor speciale terestre din apropierea bazei, care au ghidat dronele către ținta lor. Acest lucru a fost confirmat de un oficial ucrainean, care a vorbit sub condiția anonimatului cu New York Times.

De asemenea, se crede că trupe de comando ucrainene au fost implicate în recucerirea Insulei Șerpilor, din Marea Neagră.

Insula Șerpilor a fost capturată de forțele ruse în prima zi a invaziei lui Putin, când un polițist de frontieră din garnizoana sa și-a câștigat deja un statut aproape mitic.

Cu câteva momente înainte ca două nave de război rusești să atace insula, echipajele au somat garnizoana să se predea.

Polițistul de frontieră a răspuns: „Navă de război rusească, du-te la naiba!”. Remarca sa a devenit virală online și a devenit un strigăt de luptă în toată Ucraina - și chiar a determinat guvernul ucrainean să creeze un timbru poștal în cinstea soldaților de acolo.

Din acel moment, insula a căpătat o semnificație simbolică, și nu doar pentru poziția sa tactică vitală, iar la 1 iulie Ucraina a reușit să împingă forțele ruse de pe suprafața uscată odată ce acestea au ajuns în raza de acțiune a sistemelor de rachete HIMARS furnizate de SUA.

Trupele speciale ucrainene, asociate cu asasinarea unor oficiali ruși

Cu toate acestea, pe măsură ce Rusia s-a retras, două avioane de luptă Su-30 au bombardat insula cu bombe cu fosfor, poate ca o tactică a pământului pârjolit, de a distruge orice arme și echipamente lăsate în urmă, pentru a le împiedica să cadă în mâinile ucrainene.

Acest lucru i-a determinat pe oficialii militari ucraineni să suspecteze că Rusia ar fi putut minat insula. Prin urmare, au fost trimise unități de forțe navale speciale.

Se presupune că scafandrii din SOF din Ucraina s-au apropiat de insula sub apă, verificând dacă există mine, înainte ca alte forțe să se mute pe uscat.

De la începutul războiului, a existat un număr suspect de mare de asasinate a unor oficiali ruși de rang înalt, fie în Rusia, fie pe teritoriul ocupat.

Unul dintre obiectivele forțelor speciale ale Ucrainei de la izbucnirea războiului a fost acela de a organiza mișcări de rezistență în orașele capturate de Rusia, iar aceste mișcări sunt suspectate că se află în spatele unor astfel de atacuri.

Au fost semnalate o serie de mașini-bombă, în care au fost aruncate în aer oficialități - precum primarii instalați de Rusia în teritoriile ocupate.

Un atac important a fost asasinarea Dariei Dughina, undeva la periferia Moscovei, pe 20 august 2022.

Daria era fiica lui Aleksandr Dughin, un susținător al lui Vladimir Putin și un filozof politic de extremă dreaptă, care a fost un susținător cheie al invaziei Ucrainei. Se înțelege că a împărtășit părerile tatălui ei.

Mașina Dariei a explodat în jurul orei 21.45. Rapoartele sugerau că tatăl ei trebuia să călătorească cu ea, dar a schimbat mașina în ultimul moment. Ulterior, anchetatorii au spus că au găsit un dispozitiv exploziv fixat pe partea inferioară a mașinii.

La două zile după atac, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a susținut că forțele speciale ucrainene se aflau în spatele crimei.

Spetsnaz

În timp ce forțele speciale ale Ucrainei au început să facă ravagii pe ascuns în spatele liniilor inamice, în primele încercări ale Rusiei de a ocupa Kievul rolul Spetsnazului rus a fost - din ceea ce știm - mult mai puțin subtil sau eficient.

Potrivit documentelor americane care au fost recent scurse online, comandanții superiori ai Rusiei au ordonat forțelor lor de elită să intre în luptă directă în fazele incipiente ale războiului, neavând încredere în luptătorii lor convenționali să fie eficienți pe cont propriu. Drept urmare, unitățile de elită au suferit pierderi mari.

Unul dintre documentele scurse, văzut de Washington Post, a arătat imagini din satelit înainte și după, la o bază folosită de Brigada 22 Spetsnaz.

Imaginile bazei din sudul Rusiei dezvăluie că „toate, cu excepția uneia, din cele cinci brigăzi ruse Spetsnaz care s-au întors de la operațiunile de luptă din Ucraina la sfârșitul verii anului 2022 au suferit pierderi semnificative”, relatează The Post.

Imaginile din satelit arată baza în noiembrie 2021 și din nou un an mai târziu. Imaginea anterioară arată o bază bine populată, plină de vehicule, în timp ce a doua este mult mai goală – situație despre care informațiile americane au concluzionat că arată o stare de epuizare extremă.

Este nevoie de 4 ani pentru pregătirea unui soldat Spetsnaz. Rusiei îi va lua un deceniu să-și regenereze trupele

Evaluarea arată că Brigada 22 Spetsnaz, precum și alte două unități, au suferit o rată de uzură estimată la 90 până la 95%, spune The Post.

Este nevoie de patru ani pentru ca Rusia să antreneze un soldat Spetsnaz, potrivit documentelor văzute de publicația americană, care concluzionează că ar putea dura până la un deceniu pentru ca Moscova să-și reînnoiască rândurile acestor unități de elită.

Observatorii și-au exprimat șocul față de tactica folosită de ruși. Rob Lee, un expert militar rus și membru senior la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a declarat pentru The Post că, împingând unități speciale în linia frontului, comandanții ruși le-au distrus într-un ritm alarmant.

Potrivit lui Alexander Lord, în timp ce structura forțelor speciale ale Ucrainei este acum similară cu cele din vest, Rusia adoptă o abordare diferită.

Forțele cu „desemnare specială” Spetsnaz din Rusia au o reputație deosebită, ceea ce duce adesea la comparații directe cu forțele speciale SAS din Marea Britanie sau cu forțele speciale Delta Force ale SUA”, a explicat el pentru Daily Mail. „Cu toate acestea, organizarea Spetsnazului nu este direct comparabilă cu conceptul occidental de forțe speciale”.

O astfel de diferență, spune el, este faptul că recruții ruși formează un „contingent semnificativ” al unităților Spetsnaz din Rusia.

Există o luptă pentru supremație între mai multe structuri de trupe speciale din Rusia

Majoritatea unităților Spetsnaz sunt, în esență, forțe bune de infanterie ușoară și de recunoaștere, mai degrabă decât forțe speciale de nivel superior, asemănătoare SAS”, spune Lord.

Prin urmare, Spetsnaz nu este o singură forță de elită, ci, în schimb, ar trebui privită ca „unități foarte diverse care fac parte dintr-o rețea complexă de forțe speciale de elită concurente, în mare parte datorate dorinței Kremlinului de a evita dependența excesivă de o singură forță”.

Din cauza diferitelor facțiuni care se formează între presupusele unități de elită ale Rusiei, acestea concurează adesea între ele pentru resurse sau chiar cu alte unități rusești, cum ar fi forțele de comando ale FSB sau unitatea Zaslon a Serviciului de Informații Externe.

Lord mai spune că Rusia și-a desfășurat multe dintre forțele sale de elită, inclusiv Spetsnaz și VDV - Forțele Aeropurtate Ruse (care au suferit și ele pierderi uriașe în primele zile ale războiului) - pentru a-și susține infanteriei din prima linie.

Moscova a făcut acest lucru și în Cecenia și Georgia și, în multe cazuri, a dus la desfășurarea extrem de risipitoare a unora dintre cele mai competente forțe ale Rusiei”, spune el.

Arătând spre Bahmut ca exemplu, el a spus că eforturile defensive ale infanteriei slab antrenate devin din ce în ce mai dependente de unitățile de elită VDV.

”O mare parte din unitățile bine antrenate ale Rusiei, distruse”

Generalul colonel Mihail Teplinsky, comandantul VDV, a fost numit recent comandant adjunct al operațiunilor rusești în Ucraina. Lord afirmă că distincția „între forțele de elită ale Rusiei devine din ce în ce mai lipsită de sens”, pe măsură ce generalii lui Putin devin tot mai dependenți de rezerviștii slab pregătiți.

Acestea, spune el, sunt folosite „pentru a acoperi golurile de personal în întreaga armată rusă – inclusiv a forțelor sale speciale”.

Un astfel de exemplu este respectata Brigadă de Infanterie Navală 155, care a fost aproape în întregime distrusă în Ucraina și reconstituită cu trupe slab pregătite.

Lord a mai declarat: „Acest război de uzură a văzut o mare parte din unitățile bine antrenate ale Rusiei distruse și degradate în mod constant, și același lucru a fost valabil și pentru forțele sale speciale”.

Între timp, activitățile „adevăratelor” unități ale forțelor speciale ale Rusiei, care sunt mai asemănătoare cu unitățile occidentale și cele formate de Ucraina, rămân învăluite în secret.

Wagner

Un grup care a ieșit din umbră de la lansarea invaziei este faimoasa Companie Militară Privată Wagner.

Războiul a făcut grupul de mercenari - văzut ca armata privată de facto a președintelui Putin - să treacă de la o unitate secretă din Moscova, presupusă angajată pentru a desfășura activitățile dubioase ale lui Putin în Siria și Africa (unde Rusia are interese militare și miniere), la o miliție principală pe scară largă, despre care s-a tot vorbit în mass-media.

Și, în timp ce Wagner a fost văzut anterior ca o unitate de forțe speciale care îndeplinește operațiunile clandestine ale lui Putin în întreaga lume, și ei au fost folosiți pentru a susține unitățile ruse obișnuite, în timp ce suferă pierderi grele în Ucraina.

Grupul a fost cunoscut pentru prima dată ca fiind activ în Ucraina în 2014, în timpul anexării de către Rusia a peninsulei Crimeea, unde a operat cu unități ale Moscovei.

Curând au fost dislocați în Donbas, unde exist un conflict între guvernul ucrainean și forțele pro-ruse. Acolo, ei au putut să-i ajute pe simpatizanții ruși să destabilizeze guvernele locale și să preia controlul orașelor.

Mercenarii Wagner au efectuat atacuri, recunoaștere, strângere de informații și au însoțit VIP-uri - activități care ar fi de așteptat de la unitățile forțelor speciale.

Mai târziu, în ianuarie 2022 și cu o lună înainte ca Putin să ordone invazia pe scară largă a Ucrainei, The Times a raportat că 400 de mercenari Wagner au fost transportați din Republica Centrafricană și însărcinați cu asasinarea președintelui Ucrainei.

Planul era ca mercenarii să preia controlul asupra guvernului de la Kiev și să pună bazele pentru ca Rusia să instaleze un guvern marionetă în locul său.

Mercenarii Wagner, implicați în două tentative de asasinare a lui Zelenski și masacrul de la Bucea

Până pe 3 martie, The Times a raportat că liderul ucrainean a supraviețuit la trei tentative de asasinat - dintre care două au fost orchestrate de Wagner.

Grupul a fost, de asemenea, acuzat că este responsabil pentru crime de război din regiunea din jurul Kievului, cu rapoarte de tortură și execuții ale prizonierilor de război. A fost implicat și în masacrul de la Bucea, unde au fost uciși 419 civili.

Cu toate acestea, ca și în cazul celorlalte presupuse unități de „elită” ale Rusiei, rolul grupului Wagner pe parcursul războiului s-a schimbat de la încercarea de a îndeplini misiuni clandestine, la a fi folosit ca instrument contondent pentru a încerca să copleșească apărarea ucraineană.

După ce s-a retras de la Kiev, Rusia și-a reorientat eforturile pe capturarea teritoriului din estul Ucrainei. Armatele Moscovei au făcut progrese constante, dar au fost oprite în jurul orașului Bahmut, unde luptele continuă până astăzi.

La sfârșitul anului 2022, liderul lui Wagner, Evgheni Prigojin, a susținut că trupele sale au fost responsabile pentru capturarea orașelor mai mici din jurul Bahmutului.

Cam în același timp, a început să se afle că Wagner recrutase condamnați din închisorile rusești pentru a-și spori numărul de trupe. Cu promisiunea grațierii dacă un condamnat recrutat a executat și a supraviețuit timp de șase luni, până la 50.000 de pușcăriași s-au înscris.

Ceea ce era - în urmă cu câteva luni - văzută ca o elită, în afara cărților, unitatea capabilă să îndeplinească misiuni pe care armata Rusiei nu le-ar putea realiza, forțele Wagner au devenit în schimb carne de tun pentru armata Moscovei.

Luptătorii Wagner au devenit carne de tun pentru Moscova

Luptele pentru oraș s-au transformat în vărsare de sânge, ucrainenii asemănând bătălia pentru Bahmut cu o „mașină de tocat carne” din Primul Război Mondial, în timp ce Wagner a pierdut mii de condamnați în lupta împotriva unui zid de mitraliere și lovituri de artilerie din partea ucrainenilor.

După luni de lupte brutale, Prigojin a anunțat dramatic pe 5 mai 2023 că forțele sale se vor retrage din orașul pe care încercase în zadar să-l captureze încă din vara trecută.

Prigojin a spus că se vor retrage pe 10 mai - punând capăt implicării lor în cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie a războiului - din cauza pierderilor grele și a proviziilor inadecvate de muniție. El le-a cerut șefilor Apărării de la Moscova să introducă în locul lor trupe regulate ale armatei.

Declar în numele luptătorilor Wagner, în numele comandamentului Wagner, că la 10 mai 2023 suntem obligați să transferăm poziții în așezarea Bahmut către unități ale Ministerului Apărării și să retragem rămășițele lui Wagner în taberele logistice, să ne lingem rănile”, a spus Prigojin într-un comunicat.

Retrag unitățile Wagner din Bahmut pentru că, în absența muniției, sunt sortite să piară fără sens”.

Vineri, el a apărut într-un videoclip înconjurat de zeci de cadavre despre care spunea că sunt luptători Wagner și a fost arătat țipând și înjurând pe ministrul Apărării Serghei Șoigu și pe șeful Statului Major General, Valery Gerasimov.

Avem un deficit de 70% de muniție. Șoigu! Gherasimov! Unde este muniția?”, strigă el în cameră. Tirada lui conținea un torent de insulte care au fost cenzurate de serviciul său de presă.

Ce urmează pentru forțele speciale din Ucraina?

Anunțul lui Prigojin vine într-un moment cheie al războiului, iar Ucraina se așteaptă să lanseze o contraofensivă mult așteptată.

Au existat deja semne că forțele speciale ucrainene sunt din nou în fruntea atacului, rapoartele de luna trecută spunând că unitățile cu înaltă pregătire au trecut deja râul Nipru, cercetând punctele slabe ale fortificațiilor rusești.

Dacă Ucraina ar folosi aceeași tactică ca și în contraofensivele sale dramatice de anul trecut, atunci ne putem aștepta să auzim mai multe fapte ale unităților de comando ucrainene care efectuează atacuri dramatice în spatele liniilor inamice.

Rusia, între timp, se confruntă cu perspectiva unei forțe militare care este alcătuită din ce în ce mai mult de rezerviști slab pregătiți. Dacă va continua pe calea plasării celor mai multe unități de elită pe linia frontului, atunci trebuie să se aștepte să moară și mai mulți.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
FOTO Ivana Knoll se pregătește de EURO 2024 în cele mai incendiare ținute! Fanii au reacționat imediat când au văzut-o așa
Citește și...
Belarusul va desfăşura trupe speciale la graniţa de sud cu Ucraina
Belarusul va desfăşura trupe speciale la graniţa de sud cu Ucraina

Belarusul va desfăşura trupe de operaţiuni speciale în trei zone din apropierea graniţei sale de sud cu Ucraina, au anunţat marţi forţele armate, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Concentrare de forte NATO in Marea Neagra. Americanii au trimis o nava dotata cu scut anti-racheta si trupe speciale
Concentrare de forte NATO in Marea Neagra. Americanii au trimis o nava dotata cu scut anti-racheta si trupe speciale

Concentrare de forte navale ale Aliantei Nord-Atlantice in largul coastelor noastre, pe fondul tensiunilor intre Occident si Rusia.

Experti americani in operatiuni de comando, trimisi de Pentagon la granita cu Rusia.
Experti americani in operatiuni de comando, trimisi de Pentagon la granita cu Rusia. "Kremlinul stie ca suntem aici"

Noi tensiuni intre Casa Alba si Kremlin, dupa ce a devenit public faptul ca americanii au trimis in ultima perioada trupe speciale in statele baltice.

Trupe speciale ale SUA,
Trupe speciale ale SUA, "puse pe fuga" de rebelii sirieni la granita cu Turcia: "Crestinii si americanii nu au ce cauta aici"

O inregistrare video, publicata pe Twitter, pare sa surprinda momentul in care soldati americani sunt pusi pe fuga de rebelii moderati din Siria, sustinuti chiar de SUA, relateaza The Telegraph.

Trupele speciale britanice, fotografiate pentru prima data operand pe teritoriul Siriei. Imaginile prezentate de BBC
Trupele speciale britanice, fotografiate pentru prima data operand pe teritoriul Siriei. Imaginile prezentate de BBC

BBC prezinta imagini care arata pentru prima data trupe speciale britanice operand la sol in Siria.

Recomandări
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior
Rusia ar putea să nu înceapă un război total cu NATO, dar Putin are un plan pentru a distruge Alianța din interior

Rusia este slăbită din cauza războiului din Ucraina și nu poate ataca NATO, dar se pare că Vladimir Putin ar avea, totuși, un plan de a distruge Alianța din interior, spun experții.

INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”
INTERVIU. Sebastian Burduja: „Am toate șansele să câștig. Nicușor Dan nu are rezultate în București”

Sebastian Burduja, candidat PNL la Primăria Capitalei, este încrezător în șansele sale în cursa pentru șefia PMB.

Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic împotriva forţelor ucrainene

SUA acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forţelor ucrainene, încălcând Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, notează AFP.