În estul Ucrainei, lupta pentru orașul Severodonețk continuă. Rușii au trimis în prima linie noi unități din rezervă, iar ucrainenii s-au retras din centrul localității.

 

Vezi live text cu ultimele știri referitoare la războiul din Ucraina, ziua 104
 

Ciocniri puternice au loc și în sud, în regiunea Herson, în timp ce în nord, rușii au bombardat din nou Harkovul. Comitetul pentru Apărare din Duma de la Moscova a anunțat că ia în calcul ca Rusia să ceară așa-zise trupe de menținere a păcii în Estul Ucrainei din statele aliate cu Rusia, cum ar fi Tadjikistanul și Armenia.

În jurul orașului Severodonețk, situația este fluidă, spun oficialii de la Kiev. După câștigurile înregistrate în zilele trecute, armata ucraineană s-a retras din centru. La rândul lor, rușii au aruncat în luptă rezervele: unități separatiste din Donețk și Luhansk.

Unii analiști presupun că ucrainenii îi atrag din nou pe ruși într-un spațiu închis, unde nu mai pot folosi eficient artileria. Un batalion al regimentului Azov duce lupte grele cu invadatorii în Donbas, unde ambele tabere și-au instalat puncte fortificate și tranșee.

De partea cealaltă a frontului sunt unități Spetsnaz, elita armatei ruse. În satele aflate în zona de contact a celor două armate, pericolul pândește la fiecare pas. În aceste imagini, un grup de militari separatiști e spulberat de o mină ucraineană. În altă parte, un blindat rus este distrus de un obuzier franțuzesc Caesar, sosit de curând pe front. Ucrainenii folosesc din plin și lansatoarele de rachete, unele capturate chiar de la ruși. Pentru ruși, capturarea Donbasului are o importanță capitală. Au concentrat aproximativ 80.000 de soldați în estul Ucrainei, între Izium și Popasna, pe linia frontului care are în centru orașul Severodonețk.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Armata rusă încearcă să desfășoare unități suplimentare în direcția Donbas, dar e a 103-a zi de război și Donbas-ul ucrainean rezistă. Rezistă cu fermitate. Facem tot posibilul și pentru apărarea sectoarelor Zaporijia și Nikolaev.

În ciuda optimismului lui Zelenski, bombardamentele Rusiei în estul Ucrainei continuă. Nici regiunea Harkov, recent eliberată, nu este scutită de explozii.

Militar al Forțelor Armate ale Ucrainei, fără nume: La fiecare oră sau chiar la fiecare jumătate de oră, începe bombardamentul. Ruşii lansează atacuri cu diferite arme: mortiere de 120 mm, artilerie autopropulsată, sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, bombe cu dispersie, dar arma lor preferată este tancul.

De altfel, bombardamentele provoacă cele mai multe victime printre militarii ucraineni, spun medicii care îi tratează pe răniți.

„Skif”, medic voluntar:90% din răni sunt provocate de mortiere. Rușii folosesc artilerie grea și 90% dintre soldați sunt răniți de artilerie. Azi avem doi oameni răniți la cap, unul rămas fără un picior.

În schimb, marina ucraineană a anunţat că navele rusești s-au depărtat la peste 100 de kilometri de coasta ucraineană a Mării Negre, cel mai probabil de teama unor riposte. Kievul așteaptă în orice clipă rachetele anti-navă promise de Vest, pentru a deschide porturile pentru exporturile de grâne.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:Dacă acum avem 22-25 de milioane de tone (de grâu) blocate în porturi, în toamnă am putea avea 75 de milioane de tone. Ce putem face. Nu ne descurcăm fără porturi.

În Consiliul de Securitate al ONU, președintele Consiliului European, Charles Michel, a criticat dur Rusia, pentru blocada porturilor ucrainene.

Charles Michel, președintele Consiliului European: Rusia este singura responsabilă pentru această criză alimentară. Doar Rusia, în ciuda campaniei de minciuni și dezinformare dusă de Kremlin.

Acuzațiile nu au fost bine primite de ambasadorul rus la ONU, Dimitri Nebenzia, care s-a ridicat și a plecat. Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, ajunge, miercuri, într-o vizită oficială în Turcia, unde va discuta cu omologul său o soluție pentru deblocarea porturilor ucrainene și reluarea exporturilor de grâne. De cealaltă parte, Ucraina discută cu Marea Britanie și Turcia implicarea unei țări terțe care să preia grânele din porturi și să le transporte în afara zonei de conflict.