Sindromul Havana ar putea fi cauzat de „atacuri energetice” asupra diplomaților americani, stabilește un raport CIA

Ultima actualizare: 20-01-2022 12:08
Sindromul Havana ar putea fi cauzat de „atacuri energetice” asupra diplomaților americani, stabilește un raport CIA
StirilePROTV

Sindromul Havana, o boală misterioasă care a afectat mai mulți diplomați americani din colțuri diferite ale lumii nu este rezultatul expunerii la unde electromagnetice ori acustice, arată un raport CIA.

Manifestările au fost puse în 2020 pe seama unor presupuse atacuri ale unei puteri străine, precum Rusia. Totuși, primele semne ale misterioasei afecțiuni au început din 2016, în capitrala Cubei, Havana, când diplomaţi americani şi canadieni s-au plâns de dureri de cap puternice şi stări de greaţă.

Referitor la câteva sute de cazuri din Sindromul Havana, agenţia a găsit explicaţii „plauzibile şi alternative" unei operaţiuni străine, potrivit unor surse citate de NBC. Însă ancheta CIA continuă cu privire la circa 20 de cazuri care rămân inexplicabile.

Potrivit publicației Axios, anumiți politicieni au pus simptomele suferite de diplomați pe seama unor „atacuri energetice”. Oficiali CIA au declarat pentru New York Times că în 1.000 astfel de cazuri, problemele medicale se pot explica prin probleme de mediu resimțite de corpul uman, probleme medicale care nu fuseseră diagnosticate ori stres. Declarația a provocat reacția vehementă a unor victime, arată sursa citată.

De altfel, un raport din 2020 al Academiei de Științe, Inginerie și Medicină cerut de către Departamentul de Stat, pe vremea fostului președinte Donald Trump, a descoperit emisii de microunde pe mai multe frecvențe care ar fi pututu cauza starea de rău a diplomaților. Cele mai recente manifestări au avut loc chiar luna aceasta, la Paris și Geneva. Raportul nu stabilește de unde provin emisiile de radiofrecvențe, dar arată că cercetări în domeniul efectelor radiofrecvențelor asupra organismului au fost desfășurate în statele fostei Uniuni Sovietice, ba chiar au fost cazuri de militari expuși la asemenea radiații.

Rusia a negat însă permanent că s-ar fi aflat în spatele „Sindromului Havana”

Raportul CIA este însă preliminar, iar verificările sunt încă în curs de desfășurare.

„Chiar dacă am ajuns la concluzii intermediare importante, noi nu am terminat cercetările”, a încercat să asigure William J.Burns, directorul CIA, citat de NYT și preluat de Agerpres. „Noi vom continua ancheta asupra acestor incidente", a declarat el.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a angajat în noiembrie 2021 să "facă lumină" în problema "sindromului Havana", și a cerut ca doi diplomaţi experimentaţi să facă verificări.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO