Si Japonia sarbatoreste femeia in luna martie, dar nu cu martisoare. De ce se pun papusi din hartie pe rauri

Ultima actualizare: 07-03-2015 06:54

Inceputul lunii martie este dedicat si in Japonia reprezentantelor sexului frumos. De "sarbatoarea fetelor" nu se impart martisoare, ci se confectioneaza papusi din hartie care sunt lasate sa pluteasca pe rauri, pentru a alunga spiritele rele.

Iar doamnele care au fetite isi petrec ziua in compania lor, participand la ceremonii ce aduc noroc. An de an, la inceput de martie, mamele isi duc fetitele in districtul Sumida, din Tokio. Cele mici fac poze in compania unor gheise, afla despre istoria frumoaselor cu fata pictata si primesc cutii colorate, ce au lipite decupaje infatisand papusi traditionale japoneze. Acestea sunt lansate pe apele raurilor, pentru ca tot anul sa fie plin de noroc.

"Festivalul fetelor" poarta in japoneza numele de Hina-matsuri, iar papusile Hina joaca un rol crucial. Familiile cu fete mici, pregatesc din timp un fel de altar cu poze ale copilelor si papusi traditionale cu chip de gheisa.

"Papusile absorb energiile negative si au menirea sa imi protejeze fiica." - spun japonezii.

Fetitele primesc in dar o papusa in fiecare an si obisnuiesc sa le pastreze pe toate pana la maturitate. Cum numeroase familii respecta cu strictete traditia, cererea este destul de mare, iar unele papusi, create manual, din materiale scumpe, ajung sa costa si cinci mii de dolari.

Yuji Sato, producator de papusi: "In prezent, sunt la moda papusile de dimensiuni mai mici, insa create cu mai multa atentie."

Anul acesta, s-a alaturat petrecerii si un hotel de lux din Tokion ce implineste opt decenii de existentza. Conducerea a decis sa sacrifice sapte camere, pentru a expune o colectie impresionanta de papusi Hina vechi de zeci de ani si extrem de valoroase.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO