Si-a imbracat copilul in Hitler, Stalin si Saddam … in numele artei!

Ultima actualizare: 03-10-2012 10:45
Hitler

“Este necesar sa facem asta ca sa intelegem sensurile raului care exista in fiecare dintre noi”, spune o artista daneza care si-a imbracat fetita in uniformele militare ale unor dictatori.

Bebelusul de doar cateva luni este subiectul unei serii de poze in care apare intr-un costum militar cu o svastica pe brat, exact ca un lider nazist, cu o bereta pe cap ca si Saddam Hussein si cu un turban ce duce cu gandul la ayatolahul Khomeini.

Faustina mai “intruchipeaza” si personaje ca Benito Mussolini, Mao, Idi Amin, Augusto Pinochet si Slobodan Milosevici.

Nina Maria Kleivan s-a gandit sa faca acest experiment dupa ce a trecut printr-o adevarata drama. Din cauza unor grave probleme medicale a fost spitalizata timp de doua luni, dupa care a fost tinuita intr-un scaun cu rotile alte patru luni.

Nemaiputand sa ajunga la studio, ea a gasit in fiica ei un model si a inceput sa coasa hainutele pentru ea. A recunoscut ca cel mai greu de realizat au fost costumele lui Hitler si Stalin, mai ales dupa ce sotul ei s-a aratat revoltat vazundu-si fiica imbracata intr-o uniforma nazista.

“M-am gandit mult daca pot sa nu sa fac asta. Cred ca am depasit putin niste limite, mai ales cu Hitler, in care eu si atatia altii vedem o incarnare a raului. M-a durut sa fac costumul lui si al lui Stalin”, spune artista.

Declaratia ei vine dintr-un trecut extrem de apasator pentru Nina. Tatal ei a fost membru al miscarii de rezistenta norvegiene si a fost inchis intr-o inchisoare a nemtilor. Ani de zile a nutrit o ura de nedescris fata de nemti si a visat ca-l omora pe gardianul care il pazea pe parintele sau in inchisoare.

“Trebuie sa fii constient de consecintele actiuniunilor tale si impactul pe care il au asupra semenilor tai. Oamenilor pe care eu mi-am lasat fiica sa-I intruchipeze nu le-a pasat nicio clipa de costurile umane, de victimele care au avut de suferit de pe urma ideilor lor”, a mai explicat artista.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO