Prigojin anunță Kremlinul că trupele ucrainene „și-au flexat mușchii” și că urmează vremuri grele pentru ruși

×
Codul embed a fost copiat

„Rusia și-a atins unele obiective în Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

În paralel, canalele rusești de pe Telegram susțin că mult-așteptata contraofensivă ucraineană ar fi început. Momentan, de la Kiev nu a venit nicio reacție în acest sens.

Forțele ucrainene au avansat aproape doi kilometri în jurul orașului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, a declarat Ministerul Apărării de la Kiev, dar Kremlinul neagă aceste informații.

Având în vedere situația operațională dificilă, vă rog să veniți pe teritoriul orașului Bahmut, care se află sub controlul unităților paramilitare ale Federațiie Ruse și să evaluați situația actuală pe cont propriu”, a declarat Evgheni Prigojin, într-o scrisoare adresată ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, pe care a distribuit-o pe conturile sale de socializare.

Șeful mercenarilor Wagner, care luptă de partea Moscovei, spune că urmează vremuri grele pentru ruși.

Citește și
sua china
SUA și China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt. Ce s-a întâmplat
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Evgheni Prigojin, șeful Wagner: „Ofensiva armatei ucrainene a început. Unitățile care au fost antrenate și au primit armele necesare, echipamente, tancuri, totul, au intrat deja în luptă. Și, după ce și-au făcut mâna și și-au flexat mușchii, atunci urmează acțiuni ofensive și la nord, și la sud”.

Un oficial militar american de rang înalt a declarat pentru CNN că forțele ucrainene au început așa-numitele „operațiuni de modelare” înaintea mult-așteptatului atac. Se pregătesc pentru o contraofensivă majoră prin lovirea unor ținte precum depozite de arme, centre de comandă și sisteme de blindate și artilerie pentru a pregăti terenul pentru forțele care avansează.

Informația vine la o zi după ce Marea Britanie a devenit prima țară occidentală care a furnizat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow, pe care Kievul le cere de mult timp.

Ben Wallace, secretarul britanic al Apărării: „Aceste sisteme vor da Ucrainei cea mai bună șansă de a se apăra împotriva agresiunii brutale a Rusiei, în special împotriva țintirea deliberată a infrastructurii civile ucrainene, care e împotriva legilor internaționale”.

Marea Britanie ar fi primit asigurări din partea Kievului că rachetele de croazieră Storm Shadow vor fi folosite doar pe teritoriul Ucrainei.

Jim Sciutto, corespondent șef al CNN pe probleme de securitate națională: „E notabil faptul că oficialii britanici au declarat în repetate rânduri că ei consideră Crimeea ca fiind un teritoriu ucrainean suveran, anexat ilegal de Rusia. Deci, acest lucru lasă deschisă posibilitatea ca forțele ucrainene să poată folosi aceste rachete nu numai pentru a ataca forțele rusești din estul Ucrainei, ci și din Crimeea, pe care Rusia o consideră importantă din punct de vedere strategic”.

Rachetele de croazieră Storm Shadow pot să zboare la o altitudine joasă și au o rază de acțiune de până la 300 de kilometri, de 3 ori mai mult decât rachetele pe care ucrainenii le-au primit de la americani.

Thomas Karako, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale: „Le va permite (ucrainenilor) să lovească mult mai adânc și să atace în special ținte fixe, fie că e vorba de depozite de muniții sau de piste de aterizare, sau de orice fel de instalații mari pe care rușii au putut să le opereze cu impunitate”.

Și cele 31 de tancuri americane Abrams pentru antrenarea forțelor ucrainene au ajuns în Germania, iar procesul de instruire va începe peste două-trei săptămâni.

Lloyd Austin, secetarul american al Apărării:Facem tot posibilul pentru a accelera livrarea acestor tancuri. Estimăm că operațiunea s-ar încheia la început de toamnă”.

Kremlinul și-a atins „parțial” obiectivele în Ucraina a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Teritorii semnificative din Donbas au fost eliberate de sub ocupația neo-naziștilor”.

Pe de altă parte, administrația de la Casa Albă caută modalități de a convinge Moscova să elibereze doi prizonieri americani. Este vorba de Evan Gershkovici și Paul Whelan.

Statele Unite nu au prizonieri ruși, dar potrivit CNN, oficialii americani vor să vadă dacă țările aliate care au spioni ruși în custodie ar fi dispuse să facă un schimb ca parte a unui pachet mai mare de schimb de prizonieri.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Dovada că oamenii lui Putin dorm în post. Un bombardier rusesc a fost incendiat fără ca autoritățile să știe ceva | VIDEO
Dovada că oamenii lui Putin dorm în post. Un bombardier rusesc a fost incendiat fără ca autoritățile să știe ceva | VIDEO

Persoane necunoscute au pătruns pe un aerodrom din Rusia și au dat foc unui avion supersonic. În tot acest timp, autoritățile locale habar n-aveau ce se întâmplă. Cazul a fost dezvăluit pe canalele pro-ucrainene.

SUA și China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt. Ce s-a întâmplat
SUA și China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt. Ce s-a întâmplat

China și Rusia au reluat contactele diplomatice la nivel înalt, ceea ce înseamnă un semn de apropiere între cele două mari puteri.

 

Principalul contracandidat al lui Erdogan face acuzații grave la adresa Rusiei. ”Luați mâna de pe statul turc!”
Principalul contracandidat al lui Erdogan face acuzații grave la adresa Rusiei. ”Luați mâna de pe statul turc!”

Kemal Kiliçdaroğlu, liderul opoziţiei turce care speră să îi ia locul lui Recep Tayyip Erdoğan în fruntea statului, a acuzat Rusia că răspândeşte conspiraţii şi deep fake-uri înainte de alegerile din prezidenţiale şi parlamentare din acest weekend.  

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.