Scandal în Ucraina, după ce Zelenski a respins demisia premierului. Ce urmează

Ultima actualizare: 17-01-2020 20:15
Oleksi Honcearuk
Agerpres

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, relatează AFP.

Premierul ucrainean și-a anunțat demisia după ce în spaţiul public au apărut declaraţii în care acesta aducea critici la adresa preşedintelui Volodimir Zelenski.

'Am venit în funcţie pentru a transpune în practică programul preşedintelui. El este pentru mine un model de deschidere şi decenţă', scrie Honcearuk pe pagina sa de Facebook.

”Cu toate acestea, 'pentru a risipi orice îndoială privind respectul nostru şi încrederea faţă de preşedinte, am scris o cerere de demisie şi i-am trimis-o' lui Volodimir Zelenski, 'cu dreptul de a o depune în Parlament', a anunţat prim-ministrul ucrainean, potrivit Agerpres.

Preşedinţia de la Kiev a confirmat vineri informaţia, indicând că preşedintele Volodimir Zelenski urmează să examineze cererea de demisie prezentată de premier.

Volodimir Zelenski a respins demisia prim-ministrului

 

„Am decis să vă dau o şansă dumneavoastră şi guvernului”, a spus Zelenski în timpul unei întâlniri cu Honcearuk, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.

Despre ce era vorba în înregistrări

 

Potrivit media ucrainene, la 15 ianuarie, pe YouTube a fost postată o înregistrare audio a unor presupuse conversaţii care ar fi avut loc între prim-ministrul Ucrainei, Oleksi Honcearuk, ministrul de finanţe Oksana Markarova, şeful Băncii Naţionale a Ucrainei, Iakov Smoli, şi adjuncta acestuia, Iekaterina Rojkova.

Unele media de la Kiev au acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în cabinetul de lucru al premierului în timpul unei şedinţe de guvern, în care acesta se declară 'profan' în problemele economice şi îl acuza pe preşedintele Zelenski de lipsă de competenţă.

Participanţii discută despre cum să-i explice deciziile lor economice preşedintelui Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică.

Conform înregistrării, Oleksi Honcearuk spune că aceste explicaţii trebuie să fie simple, întrucât „Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei”.

Cu toate că şi-a prezentat demisia, Oleksi Honcearuk a calificat această înregistrare drept o 'manipulare', un montaj din fragmente ale unor înregistrări făcute în cursul unor şedinţe de guvern.

„Conţinutul său creează artificial ideea că eu şi echipa mea nu-l respectăm pe preşedinte', adaugă premierul, care l-a descris pe Zelenski drept 'un om în care ucrainenii au o încredere fără precedent”, a declarat prim-ministrul.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO