Scandal in lumea filmului. Tatal Angelinei Jolie il face "nerusinat" pe Javier Bardem din cauza razboiului din Fasia Gaza

Jon Voight

Jon Voight, tatal celebrei Angelina Jolie, i-a criticat aspru pe actorii Penelope Cruz si Javier Bardem, dupa ce acestia au catalogat intr-o scrisoare deschisa incursiunea armata a Israelului in Fasia Gaza drept "genocid".

Jon Voight afirma despre cei doi ca sunt "ignoranti" in ceea ce priveste istoria Israelului si antisemiti. "Numele meu este Jon Voight si sunt mai mult decat furios, sunt deznadajduit ca oameni ca Penelope Cruz si Javier Bardem pot incita la antisemitism in intreaga lume si sunt orbi din cauza raului pe care l-au cauzat", isi incepe Voight scrisoarea deschisa, publicata in The Hollywood Reporter.

Scrisoarea lui Voight vine in contextul in care mai multe personalitati spaniole, printre care actorii Penelope Cruz, Javier Bardem si regizorul Pedro Almodovar, au denuntat, intr-o scrisoare deschisa, incursiunea armata a Israelului in Fasia Gaza, descriind aceasta actiune ca fiind "un genocid". De asemenea, acestia au lansat un apel catre Uniunea Europeana pentru "a condamna atentatele terestre, maritime si aeriene impotriva civilizatiei palestiniene din Fasia Gaza".

La randul sau, Jon Voight spune ca Penelope Cruz si Javier Bardem sunt "ignoranti" in ceea ce priveste istoria Israelului, precizand ca, "in 1948, poporului evreu i-a fost oferita de la Natiunile Unite o parte din teritoriul care i-a fost luat in 1921, iar palestinienilor arabi le-a fost oferita cealalta jumatate. Arabii au respins oferta, iar evreii au acceptat-o si au fost atacati de cinci tari arabe din jur (...)", se arata pe site-ul hollywoodreporter.com.

Voight mai spune, in scrisoarea deschisa, ca israelienii au castigat, iar arabii au incercat din nou, in 1967, apoi in 1973, lansand un atac in timpul unei sarbatori evreiesti.

Citește și
Beit Hanoun
Cum arata un cartier al unui oras din Fasia Gaza dupa o ora de bombardamente. VIDEO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

"De fiecare data, evreii au izbutit, dar nu fara mari pierderi omenesti. Iar, cand Israelul nu a fost (implicat, n.r.) intr-un razboi major, s-a aparat impotriva campaniilor teroriste. Si, cu toate acestea, Israelul a luptat intotdeauna pentru o relatie pasnica cu vecinii arabi. A inapoiat voluntar peninsula Sinai Egiptului, in schimbul pacii, si a dat palestinienilor toata Fasia Gaza, ca un gest de pace. Care a fost raspunsul? Palestinienii au ales Hamas, o organizatie terorista, si au inceput sa lanseze mii de rachete catre Israel", mai spune Voight in scrisoarea deschisa.

Acesta precizeaza ca, dupa ce israelienii au incercat ani la randul sa stabileasca pacea si au fost atacati si sunt in continuare atacati de inamici, dupa ce au pierdut sute de civili in luptele duse de-a lungul anilor, primesc acum "scrisori otravitoare" impotriva lor.

"Ati uitat cum a inceput acest razboi. Nu a rapit si a ucis Hamas trei adolescenti de dragul de a ucide si a sarbatorit dupa ce i-a ucis? Ce parodie a justitei. Le cer tuturor colegilor care au semnat scrisoarea otravitoare impotriva Israelului sa examineze motivele lor. Puteti lua inapoi avantul de antisemitism care face acum ravagii peste tot in lume. Ati putut deveni faimosi si ati castigat bani pentru ca sunteti intr-o tara democratica: America. Credeti ca ati fi putut face asta in Iran, Siria, Liban etc.? Aveti o mare responsabilitate sa va folositi celebritatea pentru a face bine. In schimb, ati defaimat singura tara democratica a intelegerii din Orientul Mijlociu: Israel", mai spune acesta, precizand ca celor care au semnat scrisoarea ar trebui sa le fie rusine si ar trebui sa regrete ce au facut si sa ceara iertare de la poporul care sufera in Israel.

Totusi, Javier Bardem a declarat, in urma cu cateva zile, ca el si sotia sa nu sunt antisemiti si ca au fost intelesi gresit.

"Semnatura mea a fost doar o pledoarie pentru pace", a spus Bardem intr-o declaratie de presa. "Distrugerile si ura genereaza doar mai multa ura si mai multe distrugeri", a mai spus acesta, care a explicat ca a criticat raspunsul militar al Israelului in Gaza si nu pe israelieni, fata de care are un mare respect si simte o profunda compasiune. "Detestam antisemitii si consecintele oribile si dureroase ale razboiului", a mai spus acesta, adaugand ca protesteaza fata de toate actele de violenta comise din motive religioase, etnice si de granita. Dupa ce si-a exprimat regretul pentru faptul ca in acest conflict au murit prea multi civili, mai ales femei si copii, Bardem a adaugat ca atat palestinienii, cat si israelienii merita siguranta, sa li se respecte drepturile, sa traiasca in pace.

Jon Voight, in varsta de 73 de ani, este actor de film si televiziune si a devenit cunoscut la sfarsitul anilor 1960 gratie rolului de gigolo din filmul "Cowboy-ul de la miezul noptii/ Midnight Cowboy" (1969), pentru care a primit prima sa nominalizare la premiile Oscar. De-a lungul deceniilor urmatoare, Jon Voight si-a construit o cariera solida cu ajutorul unor roluri dificile, dar provocatoare, avand cateva prestatii memorabile in filme precum "Eliberarea/ Deliverance" (1972) si "intoarcerea acasa/ Coming Home" (1978) - pentru cel din urma a fost recompensat cu Oscarul pentru cel mai bun actor in rol principal. Interpretarea jurnalistului sportiv Howard Cosell din filmul biografic "Ali" (2001) i-a adus aprecierea criticilor si cea de-a patra nominalizare la Oscar.

Jon Voight este tatal actritei Angelina Jolie si al actorului James Haven, dar si fratele cantaretului Chip Taylor si al geologului Barry Voight.

Javier Bardem, care a obtinut premiul Oscar in 2008, pentru rolul din "Nu exista tara pentru batrani/ No country for old men", regizat de fratii Joel si Ethan Coen, este cunoscut ca fiind un activist politic. in 2010, Javier Bardem a primit premiul pentru interpretare masculina la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din filmul "Biutiful" al regizorului Alejandro González Iñárritu, pentru care a fost nominalizat in 2011 si la premiul Oscar.

Penelope Cruz, in varsta de 39 de ani, este cunoscuta ca fiind muza regizorului spaniol Pedro Almodovar. Ea a devenit celebra cu rolul din filmul "Totul despre mama mea", pe care mentorul sau l-a lansat in 1999. A fost nominalizata la premiile Oscar in 2007, pentru rolul din "Volver", tot sub semnatura lui Almodovar, dar si in 2010, pentru interpretarea din musicalul "Nine". Printre filmele in care a mai jucat se numara "Belle Epoque" (1992), "Deschide ochii" (1997), "Femeia mereu deasupra" (2000), "Vanilla Sky - Deschide ochii" (2001) si "Nu te misca" (2004). Este prima actrita spaniola recompensata cu premiul Oscar pentru interpretare (2009, "Vicky Cristina Barcelona") si prima actrita spaniola care a primit o stea pe Bulevardul gloriei - Walk of Fame - din Hollywood.

Penelope Cruz si Javier Bardem au o relatie din 2007 si s-au casatorit in iulie 2010.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Washington Post: Cum arata un atac aerian asupra unei cladiri din Gaza. O bomba a fost surprinsa in cadere de un fotograf
Washington Post: Cum arata un atac aerian asupra unei cladiri din Gaza. O bomba a fost surprinsa in cadere de un fotograf

Un fotojurnalist a surprins pentru publicatia americana Washington Post momentul in care o bomba este pe punctul de a lovi o cladire din inima orasului Gaza.

Cum arata un cartier al unui oras din Fasia Gaza dupa o ora de bombardamente. VIDEO
Cum arata un cartier al unui oras din Fasia Gaza dupa o ora de bombardamente. VIDEO

O mare parte a oraselului Beit Hanoun, situat in nordul Fasiei Gaza, a fost distrusa de bombardamentele armatei israeliene din ultimele zile. Un clip publicat pe Yotube arata distrugerile dupa doar o ora de atac.

Opinia publica internationala este revoltata dupa atacul cu obuze asupra unei scoli din Fasia Gaza
Opinia publica internationala este revoltata dupa atacul cu obuze asupra unei scoli din Fasia Gaza

Oficialii israelieni au anuntat ca vor investiga conditiile in care s-a produs bombardamentul de miercuri, 30 iulie 2014, asupra unei scoli din Fasia Gaza, plina cu civili.

Camere VIDEO montate pe rachetele care ataca Fasia Gaza. Armata israeliana poate lovi o tinta de marimea unei ferestre
Camere VIDEO montate pe rachetele care ataca Fasia Gaza. Armata israeliana poate lovi o tinta de marimea unei ferestre

Cotidianul israelian Jerusalem Post a publicat mai multe inregistrari video din timpul atacurilor Israelului in Fasia Gaza, in care se vede cum reuseste armata sa atinga tintele vizate.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.