Rusia, dispusă să declare o încetare a focului marți, dacă forțele ucrainene depun armele și părăsesc Mariupol

ucraina, soldati

Rusia a făcut din nou apel la forţele ucrainene din oraşul-port asediat Mariupol de la Marea Azov să depună armele.

Batalioanele forţelor ucrainene şi mercenarii străini ar putea părăsi în siguranţă oraşul spre zonele controlate de Kiev marţi dimineaţă printr-un coridor, a declarat general-maior Mihail Mizinţev din cadrul Ministerului Apărării rus. "Tuturor celor care depun armele li se garantează viaţa", a anunţat el, care a precizat că armata rusă este dispusă să declare o încetare a focului la ora locală 09:30, marţi, 5 aprilie, "exclusiv din motive umanitare", transmite Agerpres.

Pentru aceasta, forţele ucrainene trebuie să declare la rândul lor o încetare a focului începând cu ora locală 06:00, să depună armele şi să părăsească Mariupolul, afişând steagul alb, pe o rută convenită în prealabil, în direcţia regiunii Zaporojie, controlată de Kiev. Între orele 10:00 şi 13:00 combatanţii ucraineni trebuie să părăsească oraşul în direcţia localităţii Manguşa, "fără arme şi fără muniţii". Propunerea rusă include forţele armate ucrainene, batalioanele de apărare teritorială şi mercenarii străini, dar nu sunt menţionate unităţile ucrainene ultranaţionaliste.

Un efort reînnoit va fi asemenea depus pentru evacuarea civililor şi a cetăţenilor străini marţi din oraş, a susţinut generalul rus, care a acuzat că, în ultimele zile, partea ucraineană a împiedicat în mod repetat oamenii să fie scoşi din Mariupol. Informaţia nu a putut fi verificată în mod independent.

Mariupol, oraş în care mai rămân circa 100.000 de persoane, potrivit estimărilor, se află sub asediul trupelor ruse şi al miliţiilor separatiste de câteva săptămâni. Potrivit primăriei, în oraşul asediat ar fi murit circa 5.000 de persoane.

Citește și
bucea, ucraina
Procuratura Ucrainei: Amploarea crimelor de război ar putea fi mai mare în Borodyanka decât în Bucha
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

În raportul său de luni aseară, Ministerul Apărării rus a declarat că a distrus două depozite de muniţii şi un depozit de combustibil, precum şi două posturi de comandă în noi atacuri.

Potrivit ministerului, separatiştii proruşi au avansat 2 kilometri în regiunea Lugansk. Potrivit Rusiei, 90% din regiunea Lugansk nu mai este sub control ucrainean.

Printre altele, Ministerul Apărării ucrainean a declarat că se aşteaptă la noi atacuri ale forţelor ruse asupra oraşului asediat din est Harkov, potrivit unui purtător de cuvânt luni seară.

Trupele ruse se pregătesc să cucerească oraşul, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Oleksandr Motuzianîk pentru ziarul Ukrainska Pravda, citat marţi de DPA.

Articol recomandat de sport.ro
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Scandal în Ungaria, după ce România i-a învins pe maghiari la Mondialul de hochei pe gheață: "E un clovn" | VIDEO
Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 41. Zelenski: „Soldații ruși au ucis și torturat doar de plăcere”. Rusia acuză Occidentul

Jake Sullivan
Oficial SUA: „Credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război”

Rusia intenţionează, probabil, să "detaşeze zeci de mii de soldaţi" în estul Ucrainei, pe măsură ce îşi direcţionează atenţia către sudul şi estul ţării, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan.

steag rusia ue
Surse: Noile sancţiuni ale UE împotriva Rusiei vor include probabil oţel, bunuri de lux, combustibil pentru avioane şi altele

Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricţiona închirierea de avioane şi importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux, potrivit unor surse.

Dimitri Medvedev
Medvedev, despre țările care au expulzat diplomați ruși: Pe cine au pedepsit? Pe ei înșiși

Rusia va răspunde proporţional la expulzarea diplomaţilor săi dintr-o serie de ţări occidentale, a declarat, luni seară, Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării.

bucea
Mărturia unui locuitor din Bucea: Acesta nu este un război, este un masacru împotriva Ucrainei

Alex Dayrabekov a plecat din Bucea la începutul războiului, însă a păstrat legătura cu oamenii de acolo.

mine
VIDEO Gafă a propagandei ruse. Cum au fost filmați câțiva soldați ruși care se prefăceau că deminează un teren

Un videoclip cu câțiva soldați ruși care cercetează un teren cu detectoare de mine a fost publicat de agenția de știri Ria Novosti, controlată de guvernul de la Moscova.

ursula von der leyen si zelenski
Ursula von der Leyen se va întâlni cu Volodimir Zelenski la Kiev

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va călători la Kiev în această săptămână pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis purtătorul de cuvânt al acesteia.

Volodimir Zelenski - 1
Zelenski spune că ar putea să nu discute personal cu Putin. „Evenimentele de la Bucea sunt de neiertat”

Ucraina nu are altă opţiune decât să negocieze cu Rusia pentru a opri luptele, a declarat marţi preşedintele Volodimir Zelenski, care a adăugat că ar putea să nu poarte personal discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

bucea
Moscova acuză Kievul de faptul că pregăteşte şi în alte oraşe ”înscenări” cu civili ucişi, ca la Bucea

Moscova acuză Kievul de faptul că pregăteşte şi în alte oraşe ”înscenări” cu civili ucişi, ca la Bucea.

Citește și...
Rusia a cerut Wikipedia să elimine cinci articole despre războiul împotriva Ucrainei
Rusia a cerut Wikipedia să elimine cinci articole despre războiul împotriva Ucrainei

Roskomnadzor (Serviciul federal rus pentru control în domeniul comunicaţiilor, tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor în masă) a trimis o notificare enciclopediei online „Wikipedia” cerând eliminarea unor articole, scrie Obozrevatel.

Procuratura Ucrainei: Amploarea crimelor de război ar putea fi mai mare în Borodyanka decât în Bucha
Procuratura Ucrainei: Amploarea crimelor de război ar putea fi mai mare în Borodyanka decât în Bucha

Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat luni seara că a înregistrat peste 7.000 de semnalări despre presupuse crime de război comise de forţele ruse în regiunea Kiev, informează dpa, scrie Agerpres. 

Recomandări
Germania acuză Rusia de un atac cibernetic intolerabil şi avertizează că vor exista consecinţe
Germania acuză Rusia de un atac cibernetic intolerabil şi avertizează că vor exista consecinţe

Berlinul a acuzat vineri hackeri ruşi susţinuţi de Moscova de un atac cibernetic intolerabil împotriva membrilor Partidului Social-Democrat german şi a avertizat că vor exista consecinţe, transmit AFP şi Reuters.

Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne îngrășăm de Paște
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne îngrășăm de Paște

Oul fiert este prin definiție prietenul curei de slăbire. Deci, nu sunt riscuri să ne îngrășăm de Paște, cu câteva condiții.

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați
Cei trei afgani care au atacat doi polițiști în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați

Cei trei afgani care au atacat doi polițiști din Timiș în timp ce încercau să ascundă mai mulți migranți într-un TIR au fost arestați preventiv.