Rusia acuză Statele Unite că vor să dea o lovitură de stat în Moldova peste 2 săptămâni

Ultimul update: Marti 12 Februarie 2019 14:31
Data publicarii: Marti 12 Februarie 2019 14:24
Categorie: Internaţional
blindate la repetitiile pentru parada de ziua victoriei

Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat marţi SUA că ar încerca să se amestece în afacerile interne ale Republicii Moldova, unde vor avea loc alegeri parlamentare la 24 februarie.

'Ingerinţa în afacerile interne ale unor ţări străine a devenit de mult timp stilul de marcă al politicii externe a Washingtonului. Astăzi aceasta se manifestă în mod evident în cazul Venezuelei, unde SUA încearcă practic să dea o lovitură de stat. Din aceeaşi serie face parte şi ocuparea unei părţi a teritoriului Siriei, după încercări nereuşite de a răsturna guvernul legitim din Damasc... O soartă similară se pare că i se pregăteşte Republicii Moldova', susţine MAE rus în text.

În mod concret, MAE rus îl critică pe noul ambasador al SUA la Chişinău, Dereck J. Hogan, care - potrivit diplomaţiei ruse - 'imediat după preluarea mandatului în toamna trecută, a început să participe activ la procesele interne ale Republicii Moldova'. Ministerul de Externe rus s-a arătat nemulţumit de faptul că diplomatul american 'îi susţine public pe unii politicieni şi face recomandări cu privire la desfăşurarea alegerilor parlamentare'.

Americanii 'intenţionează să evalueze natura democratică a acestor alegeri în funcţie de cine va câştiga' la scrutinul din Republica Moldova, mai susţine MAE rus, conform căruia 'dacă câştigătorul nu va mulţumi Washingtonul, moldovenii sunt ameninţaţi cu ruperea legăturilor cu Occidentul şi chiar cu repetarea Maidanului ucrainean'. 'Nu ne-am dori ca Moldova să devină o altă scenă pentru astfel de experimente iresponsabile care au distrus Irakul şi Libia, care au scufundat Siria şi Ucraina în abisul unor conflicte sângeroase', afirmă diplomaţia rusă, în condiţiile în care guvernele care s-au succedat în ultimii ani la Chişinău au acuzat în repetate rânduri Rusia de amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

În acest context, MAE rus declară că speră ca poporul moldovean să poată să aleagă independent, 'fără sfaturile venite de la Washington'.

TASS aminteşte că socialiştii (proruşi) sunt favoriţi în perspectiva alegerilor parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, conform ultimelor sondaje. Împreună cu ei, încă două forţe sunt creditate cu şanse în viitorul parlament - Partidul Democrat (PD), care controlează în prezent guvernul, şi Blocul electoral ACUM, format din formaţiunile extraparlamentare de opoziţie - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma "Demnitate şi Adevăr" (PPDA).

Se pare că indignarea Moscovei a fost suscitată de un recent discurs al ambasadorului Dereck J. Hogan, intitulat 'Un test crucial - alegerile parlamentare din Republica Moldova şi viitorul relaţiilor cu Statele Unite ale Americii', în care a calificat scrutinul din 24 februarie 'un moment de cotitură' pentru dezvoltarea R. Moldova, îndemnând alegătorii să iasă masiv la vot şi 'să decidă de sine stătător viitorul ţării'.

Vorbind în faţa studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii de Stat din Republica Moldova, ambasadorul Hogan a remarcat că 'unii actori din afara ţării, la fel ca şi o parte dintre politicienii autohtoni preferă să se concentreze pe lucruri care dezbină societatea, urmărind să distragă oamenii de la problemele reale cu care se confruntă Moldova', potrivit postului de radio Europa Liberă.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

blindate la repetitiile pentru parada de ziua victoriei Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Țara în care a avut loc o lovitură de stat. Mai mulți militari au fost arestați
Țara în care a avut loc o lovitură de stat. Mai mulți militari au fost arestați
Turcia vrea arestarea unui fost agent CIA, pentru legături cu lovitura de stat eșuată
Turcia vrea arestarea unui fost agent CIA, pentru legături cu lovitura de stat eșuată
O jurnalistă din SUA, acuzată de lovitură de stat, după ce l-a criticat pe Twitter pe președintele din Zimbabwe
O jurnalistă din SUA, acuzată de lovitură de stat, după ce l-a criticat pe Twitter pe președintele din Zimbabwe
VIDEO PROTVPLUS.RO
Alexander Adamescu
Fost spion britanic angajat să obțină informații sensibile din Guvernul României pentru Adamescu
Furie în UK după ce un steag uriaș al Rusiei a apărut pe catedrala din Salisbury
Cartier din Paris, evacuat. Ce s-a descoperit între blocuri
Reportaj The Independent: Suferințele secrete ale copiilor lui Ceaușescu
UE sancţionează opt ruşi pentru incidentele în Marea Azov
Atenționare de călătorie MAE. Ameninţări teroriste într-o țară din apropierea României
putin si merkel
Reacția Moscovei după ce Merkel a numit Rusia un inamic al Europei
Poliţistă din România, moarte fulgerătoare în Germania. Ce s-a întâmplat cu Cristina
Momentul în care o clădire s-a prăbușit în Sankt Petersburg. VIDEO
Trump cere Europei să primească înapoi 800 de jihadiști
Anchetă CNN. Cum încearcă Rusia să-i influenţeze pe tinerii americani pe Facebook
Peste 41.000 de ”veste galbene” în stradă, în Franța. Al 14-lea weekend de proteste