Românii, printre cei mai receptivi la știrile despre UE. 28% dintre europeni se simt expuși foarte des la „fake news”

stiri

Românii sunt printre cei mai receptivi europeni la știrile despre Uniunea Europeană și Parlamentul European.  

Nu mai puţin de 90% dintre români au afirmat, în cadrul unui Eurobarometru al Parlamentului European, că au citit, văzut sau auzit recent ştiri legate de Uniunea Europeană. De asemenea, 81% dintre români au afirmat acest lucru despre legislativul comunitar, conform Agerpres.

Știrile care prezintă cel mai mare interes

Ştirile care prezintă cel mai mare interes pentru cetăţeni sunt subiectele politice naţionale, declară 50% dintre respondenţi. Chestiunile europene şi internaţionale (46%) sunt pe locul trei, cu un procentaj similar cu cel al ştirilor locale (47%).

O proporţie de 72% dintre respondenţi îşi amintesc că au citit, văzut sau ascultat recent o ştire despre Uniunea Europeană, fie în presă, pe internet, la televizor sau la radio, în timp ce 57% dintre ei au citit, văzut sau auzit recent o informaţie despre Parlamentul European.

Procentajul oamenilor care-şi amintesc de ştirile referitoare la Uniune variază între 57% în Franţa şi 90% în România, care este pe primul loc, urmată fiind de Malta şi Letonia (89%) şi respectiv Bulgaria (88%).

Citește și
celebritati, deces, iunie 2022
Celebrități care au murit în iunie 2022. GALERIE FOTO
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

În ceea ce priveşte ştirile referitoare la Parlamentul European, proporţia variază între 39% în Franţa şi 85% în Malta, pe primul loc, urmată de România (81%) şi Bulgaria (79%).

Televiziunea, principala sursă de știri

Televiziunea domină cu 75% şi este principala sursă de ştiri, în special pentru europenii cu vârsta de peste 55 de ani. Pe locul doi, cu un procentaj simţitor mai mic, se află platformele de ştiri online (43%), radioul (39%) şi platformele de comunicare socială şi blogurile (26%).

Presa scrisă vine pe locul cinci: unul din cinci respondenţi (21%) menţionează că ziarele şi revistele sunt principala lor sursă de ştiri.

Pe de altă parte, respondenţii tineri folosesc într-o proporţie mult mai mare platformele de comunicare socială şi blogurile pentru ştiri, respectiv 46% dintre persoanele cu vârsta între 15 şi 24 de ani faţă de 15% dintre persoanele de peste 55 de ani.

Deşi sursele tradiţionale de ştiri, în special televiziunea, sunt importante, 88% dintre respondenţi consultă cel puţin unele ştiri online pe telefon, calculator sau laptop. 43% dintre respondenţi folosesc site-ul sursei de ştiri (de exemplu site-ul unui ziar) pentru a accesa ştiri online, iar 31% citesc articole sau postări care apar online pe reţelele lor de comunicare socială.

Accesarea postărilor cu ştiri pe platformele lor de comunicare socială este importantă într-o măsură şi mai mare pentru tineri - 43% dintre persoanele cu vârsta între 15 şi 24 de ani faţă de 24% dintre persoanele de peste 55 de ani.

Consultarea ştirilor online contra plată continuă să fie o excepţie: 70% dintre cei care accesează ştiri online consultă doar ştiri sau servicii de ştiri disponibile gratuit.

Cetăţenii europeni au încredere în mass-media tradiţională

Cetăţenii europeni au încredere în mass-media tradiţională (radio, televiziune sau presa scrisă), inclusiv în prezenţa lor online, mai mult decât în platformele de ştiri online şi în canalele online de comunicare socială.

49% dintre respondenţi se aşteaptă ca posturile publice de radio sau televiziune să le furnizeze ştiri demne de încredere, indiferent de formatul ales (tradiţional sau online). Următoarea sursă de ştiri în ordinea preferinţelor este presa scrisă, cu 39%. Pe de altă parte, posturile private de televiziune şi de radio sunt considerate de 27% dintre respondenţi drept surse de ştiri de încredere.

Cetățenii Poloniei au cea mai mare încredere în posturile private

Polonia este un caz aparte: este singura ţară în care populaţia consideră că posturile private de radio şi de televiziune sunt sursa de ştiri care prezintă cea mai mare încredere. Respondenţii din Ungaria arată o neîncredere şi mai radicală în sursele tradiţionale de ştiri în general. Ei consideră că o altă sursă de ştiri prezintă cea mai mare încredere: "persoanele, grupurile sau prietenii urmăriţi pe platformele de comunicare socială".

Importanţa încrederii este evidenţiată şi atunci când respondenţii sunt întrebaţi ce i-ar convinge să deschidă un articol de ştiri online. 54% se simt motivaţi dacă titlul corespunde intereselor lor, iar 37% spun că este important să aibă încredere în serviciul de ştiri care postează articolul respectiv.

Peste un sfert dintre respondenţi spun că sunt expuși des la fake-news

Peste un sfert dintre respondenţi (28%) consideră că, în ultimele şapte zile, au fost expuşi "des" sau "foarte des" la dezinformare şi ştiri false. Cifra atinge cote maxime în Bulgaria, cu 55% dintre respondenţi, iar Olanda se află la polul opus: doar 3% dintre respondenţi consideră că au fost expuşi "foarte des" şi 9% "des" la dezinformare sau ştiri false.

Majoritatea respondenţilor sunt încrezători că pot recunoaşte dezinformarea şi ştirile false: 12% se simt "foarte încrezători" şi 52% "întrucâtva încrezători". Nivelul de încredere în posibilitatea de a face distincţia dintre ştirile adevărate şi cele false scade cu vârsta şi creşte cu nivelul de educaţie.

Citește și Ministrul Educației: Salariul mediu brut al profesorilor va crește de la 6.500 lei la 9.500 lei

Sondajul Eurobarometru Flash a fost realizat de Ipsos European Public Affairs pe un eşantion reprezentativ de cetăţeni din Uniunea Europeană, în vârstă de cel puţin 15 ani, în fiecare dintre cele 27 de ţări ale Uniunii Europene. Între 26 aprilie şi 11 mai, au fost realizate 52.347 de interviuri prin tehnologia de interviuri online asistată de calculator (CAWI), folosind grupurile online Ipsos şi reţeaua lor de parteneri.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Celebrități care au murit în iunie 2022. GALERIE FOTO
Celebrități care au murit în iunie 2022. GALERIE FOTO

Portalul american de știri MSN.com prezintă o listă cu numeroase celebrități care au murit în luna iunie a acestui an.

Studiu Digital News Report: Știrile PRO TV, brand-ul numărul 1 din România în TV și online
Studiu Digital News Report: Știrile PRO TV, brand-ul numărul 1 din România în TV și online

Știrile PRO TV reprezintă prima alegere pentru românii care caută informații, dar și cea mai credibilă sursă de știri, după cum arată un studiu realizat de Institutul Reuters al Universității din Oxford.

Raport: Încrederea în presa din România a scăzut în 2022 cu 11 procente faţă de anul 2020
Raport: Încrederea în presa din România a scăzut în 2022 cu 11 procente faţă de anul 2020

În faţa unei actualităţi anxioase şi deprimante (pandemia de COVID-19, războiul din Ucraina, criza economică), o mare parte a publicului din întreagă lume a ales să evite jurnalele de ştiri, potrivit unui studiu publicat miercuri, relatează AFP.

Doi britanici și un marocan înrolați în armata ucraineană au fost condamnați la moarte de către forțele ruse. Reacția Londrei
Doi britanici și un marocan înrolați în armata ucraineană au fost condamnați la moarte de către forțele ruse. Reacția Londrei

Doi britanici și un marocan capturați de forțele ruse în Ucraina au fost condamnați la moarte, după cum transmite agenția rusă de știri RIA Novosti.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.