Doi britanici și un marocan înrolați în armata ucraineană au fost condamnați la moarte de către forțele ruse. Reacția Londrei

Ultima actualizare: 09-06-2022 21:08
condamnati moarte
Telegram

Doi britanici și un marocan capturați de forțele ruse în Ucraina au fost condamnați la moarte, după cum transmite agenția rusă de știri RIA Novosti.

Aiden Aslin, 28 de ani, din Nottinghamshire, Shaun Pinner, 48 de ani, din Bedfordshire și Saaudun Brahim din Maroc s-au înfățișat într-un tribunal din Republica Populară Donețk, controlată de rebelii pro-ruși.

Curtea nu este recunoscută internațional, scrie BBC.

Aceștia au fost condamnați pentru faptul că ar fi mercenari. Însă familiile lor susțin că aceștia erau înrolați în armata Ucrainei.

Ambii britanici aparțin Forțelor Armate ale ucrainei, iar Marea Britanie a transmis că aceștia sunt prizonieri de război cu dreptul la imunitate și nu ar trebui să fie urmăriți penal pentru participarea la luptă.

„Curtea Supremă a Republicii Populare Donețk a dat prima sentință pentru mercenari - britanicii Aiden Aslin și Sean Pinner, dar și marocanul Saadun Brahim au fost condamnați la moarte, raportează un corespondent RIA Novosti din tribunal”, a scris agenția pe contul de Telegram.

Reacția Londrei

Regatul Unit se declară ”grav îngrijorat” după anunţarea condamnării la moarte a doi combatanţi britanici de către separatişti proruşi în Ucraina.

”Suntem, evident, grav îngrijoraţi”, declară un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

”Repetăm că prizonierii de război nu trebuie să fie exploataţi din motive politice”, subliniază el.

Ministrul britanic de Externe Liz Truss denunţă un ”simulacru de proces, fără vreo legitimitate”.

Reacția Ucrainei

Ministerul ucrainean de Externe a transmis că bărbații au servit în armata Ucrainei și că ar trebui să aibă drepturile unor prizonieri de război.

„Potrivit Dreptului Internațional Umanitar, aceștia au statutul juridic al combatanților”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

„Inamicului i se interzice să facă abuz, să-i intimideze sau să le ofere comportament inuman. Acest așa-zis proces al soldaților ucraineni din teritoriile ocupate este fără însemnătate”, a mai spus acesta.

În plus, oficialul a adăugat că procesul pune „interesele propagandei mai presus de lege și moralitate”.

„Guvernul ucrainean va face toate eforturile pentru a elibera toți apărătorii Ucrainei”, a conchis el.

Cine sunt cei doi britanici condamnați la moarte

Cei doi britanici condamnați la moarte de forțele ruse au fost capturați în orașul Mariupol.

Aiden Aslin, în vârstă de 28 de ani, este din Nottinghamshire și s-a mutat în Nikolaev, Ucraina, împreună cu familia sa în 2018.

S-a înrolat în marina Ucrainei tot în 2018 și urma să se căsătorească cu o tânără din noua sa țară.

Acesta a mai luptat în trecut și cu unitățile armate kurde din Siria împotriva Statului Islamic.

De când a fost capturat, Aiden Aslin a fost observat în fotografii și imagini video la televiziunea rusă în care părea bătut și umflat în timp ce era interogat.

Celălalt britanic, Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani este originar din Bedfordshire.

Familia sa spune că era un soldat „foarte respectat” în armata britanică înainte de a se muta în Ucraina, în urmă cu patru ani, pentru a-și folosi experiența anterioară și antrenamentele alături de armata ucraineană.

„Shaun iubea stilul de viață al ucrainenilor și a considerat Ucraina drept țara sa adoptivă în ultimii patru ani. În acest timp și-a cunoscut soția ucraineană care se concentrează pen nevoile umanitare ale țării”, a spus familia sa.

Contractul de trei ani al lui Shaun Pinner urma să expire la sfârșitul anului. Acesta își dorea să se implice în cauze umanitare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO