Radovan Karadžić se va înfăţişa azi Tribunalului de la Haga

Ultima actualizare: 14-09-2012 05:39
Radovan Karadžić se va înfăţişa azi Tribunalului de la Haga

Fostul lider al sârbilor bosniaci a fost capturat săptămâna trecută la Belgrad, după ce reuşise să-şi piardă urma, timp de 13 ani.

Acum e judecat pentru rolul său în atrocităţile comise de sârbii din Bosnia în timpul războiului civil din anii '90.

Radovan Karadžić a fost adus în acest centru de detenţie cu mai puţin de 24 de ore înaintea primei sale apariţii în faţa instanţei. Îi vor fi aduse la cunoştiinţă acuzaţiile şi i se va cere să spună dacă se consideră sau nu vinovat. Poate poate pleda pe loc sau să-şi amâne răspunsul într-un ragaz de 30 de zile. Un lucru e cert, va urma un proces de lungă durată. Judecătorul va decide cum poate Radovan Karadžić să se apere: singur (cum a făcut-o şi Slobodan Milosevici) sau prin intermediul avocaţilor.

Radovan Karadžić, fostul lider al sârbilor bosniaci, e acuzat de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid - comise în timpul asediului de 43 de luni asupra oraşului Sarajevo. Tribunalul va stabili şi responsabilitatea sa în masacrarea a peste 8.000 de musulmani la Srebrenitza - cea mai cumplită atrocitate pe care a cunoscut-o Europa de la sfirsitul ultimului Război Mondial.

Familia, care a primit permisiunea de a-l vizita, spune că Radovan Karadžić are o stare bună de spirit şi îi pregăteşte apărarea. Pentru apariţia în faţa curţii are două costume - unul deschis la culoare şi unul închis.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO