Putin și-a trimis „pirații” în Marea Neagră. Momentul în care soldații ruși au descins la bordul unui vas cargo

×
Codul embed a fost copiat

Ucraina acuză Rusia de acte de piraterie, după ce un vas cargo sub pavilion Republica Palau, dar care avea echipaj turc, a fost oprit cu focuri de avertisment în Marea Neagră.

Ambarcațiunea avea ca destinație portul Izmail. Dar, după ce soldații ruși au descins la bord pentru o inspecție, și-a schimbat destinația și s-ar fi deplasat spre Sulina.

Între timp, o nouă tragedie îndoliază Ucraina. Membrii unei familii întregi - printre care și o fetiță de nici o lună, și fratele ei de 12 ani - au murit într-un atac cu rachete al Moscovei.

În imagini de mai sus se vede cum un elicopter Ka-29 al armatei ruse zboară aproape de o navă cargo sub pavilion Palau, care plecase de la Istanbul și avea ca destinație portul Ismail, de unde ar fi urmat să încarce cereale. Pe rând, mai mulți soldați urcă în aparatul de zbor, la finalul a ceea ce Ministerul rus de Externe a numit o inspecție necesară pentru a stabili dacă vasul transportă încărcătură interzisă.

Nava a refuzat inițial să oprească, mai precizează Moscova, așa că, de la bordul unui vas de război care patrula în Marea Neagră, au fost trase focuri de avertisment, cu o armă de calibru mic.

Citește și
marea neagra, nave
Ucraina anunţă un "coridor umanitar" pentru navele blocate în porturile sale de la Marea Neagră
Moartea suspectă a unui turist portughez în Bucegi: anchetă redeschisă după 18 luni. Alpinistul a decedat într-o excursie organizată pe vreme foarte proastă

Rusia a anunțat că va opri toate navele care au ca destinație Ucraina, pentru a se asigura că acestea nu ascund armament, impunând de facto o blocadă în Marea Neagră. Asta după ce Kremlinul s-a retras din acordul pentru transportul de cereale în Marea Neagră și a atacat în mai multe rânduri porturile ucrainene Odesa, Ismail și Reni.

Fără pauză pe câmpul de luptă

Pe front, armata Kievului pare să crească ritmul contraofensivei în provinciile Donețk și Zaporojie. Trupele ucrainene au reușit să ocupe poziții în partea de nord a satului Urojaine, la capătul a două săptămâni de lupte sângeroase. Imagini cu soldați ruși care se retrag haotic, sub focul forțelor ucrainene au fost postate online.

La granița dintre provinciile Zaporojie și Donețk acționează Brigada 35 de pușcași marini.

Kalmius, militar al Brigăzii 35 Infanterie Marină: „Ne-am răzbunat deja și o vom face în continuare”.

Lansatoare de rachete Grad, de două ori mai „bătrâne” ca aceia care le manevrează, stau ascunse într-o zonă împădurită, gata de acțiune.

Soldat ucrainean: „Sunt patru drone pe cer, ne ascundem, deghizați, pregătiți să lovim țintele”.

Soldat ucrainean: „Pericolul e pretutindeni, însă vine în special de la dronele Lancet. Dacă ne văd, încep să tragă”.

Avansul ucrainenilor se desfășoară pe cel mai minat teren din lume, la momentul actual. În unele zone ale frontului, soldații au găsit și câte cinci mine pe metru pătrat.

Rușii atacă din nou civilii

În timp ce trupele Kievului atacă în sud şi est, rușii sunt în ofensivă mai la nord, în zona oraşului Kupiansk din provincia Harkov, unde, în urmă cu cinci zile, a început evacuarea populației. Prioritatea este scoaterea a 600 de copii din zonele de risc.

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Totul se întâmplă din cauza presiunii rușilor în această zonă, a tirurilor intense de artilerie asupra a ceea ce a mai rămas din acest oraș (Kupiansk). E un semn că Moscova încearcă să schimbe firul narațiunii, întrucât simte o uriașă presiune în sud și caută să găsească o modalitate să distragă forțele ucrainene”.

Rusia a continuat să lanseze rachete înspre teritoriile ucrainene, cu urmări tragice.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Artileria rusă a lovit satul Șiroka Balka. Sunt cinci morți, între ei o fetiță de doar 22 de zile. Fratele ei - avea doar 12 ani - a fost dus la spital, dar nu au reușit să îl salveze”.

Nici rușii nu dorm însă liniștiți. Regiunea rusă Belgorod a fost, duminic, ținta unor atacuri cu drone. Apărarea aeriană rusă a doborât cinci aparate, iar bucăți din ele au avariat o clădire de apartamente și 15 mașini, dar fără să fie înregistrate și victime.

Articol recomandat de sport.ro
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Presa internațională a căzut în capcana FCSB! Spaniolii, singurii care n-au luat plasă: „Nu au marcă, nume și palmares!”
Citește și...
Tir de avertizare rus asupra unei nave-cargo în Marea Neagră. Vasul s-ar fi îndreptat spre portul românesc Sulina
Tir de avertizare rus asupra unei nave-cargo în Marea Neagră. Vasul s-ar fi îndreptat spre portul românesc Sulina

O navă militară rusă a deschis focul, duminică, în sud-vestul Mării Negre, asupra unei nave-cargo sub pavilionul insulelor Palau care s-ar fi îndreptat către portul Sulina.

Ucraina anunţă un
Ucraina anunţă un "coridor umanitar" pentru navele blocate în porturile sale de la Marea Neagră

Ucraina a anunţat joi că a instituit un "coridor umanitar" pentru a permite zecilor de nave de marfă blocate în porturile sale de la izbucnirea războiului de anul trecut să navigheze în Marea Neagră.

O mină marină în derivă a fost identificată de Garda de Coastă în apropiere de Sulina
O mină marină în derivă a fost identificată de Garda de Coastă în apropiere de Sulina

Poliția de Frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, marți, pe Marea Neagră, la 7 mile marine (aproximativ 13 kilometri) est de Sulina, o mină marină, care s-a retras în apele teritoriale ale Ucrainei.

Recomandări
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice
Industria înfloritoare care a fost distrusă în România. Implicația „reginei serelor”, o femeie cu conexiuni politice

„De unde sunt florile?”, partea I. Când creştinii ortodoxi celebrează Floriile, vorbim despre o industrie înfloritoare - vânzarea plantelor verzi şi florilor în România.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu:
Gabriela Firea și-a depus candidatura pentru Primăria Capitalei. Promisiunea lui Marcel Ciolacu: "S-a terminat cu poveştile"

Gabriela Firea și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Ea a fost însoțită la sediul Biroului Electoral Municipal (BEM) de mai mulți lideri PSD, în frunte cu președintele partidului, Marcel Ciolacu.