Proteste violente la Atena. Mii de oameni s-au batut cu politistii, au vandalizat magazine si au incendiat pubele de gunoi

Ultima actualizare: 10-12-2014 06:59

Mii de oameni au iesit in strada, la Atena, pentru a marca implinirea a sase ani de cand un adolescent neinarmat a fost omorat de un politist.

Manifestatia a degenerat in haos. Protestatarii s-au incaierat cu fortele de ordine, au vandalizat magazine si mobilier stradal si au incendiat pubele de gunoi. Cel putin 200 de tineri au fost arestati.

Scutierii au tinut piept unei averse de proiectile incendiare aruncate cu patos de protestatarii greci.

Apoi au pornit contraatacul, la adapostul tunurilor cu apa si in spatele perdelelor de gaze lacrimogene. Cei care nu s-au retras la timp, au fost arestati.

Politistii nu au fost singura tinta a manifestantilor dezlantuiti. Sediile unor banci si mai multe magazine au fost vandalizate. Manifestantii au intrat intr-un butic de haine, au scos toata marfa si i-au dat foc, pe sosea.

Violentele au izbucnit la lasarea intunericului, in cartierul Exarchia, inima protestelor elene de-a lungul anilor, si pe stradutele din preajma parlamentului.

Protestul a fost organizat in amintirea unui adolescent de 15 ani, impuscat mortal de un politist in 2008. Moartea lui Alexis Grigoropoulos a iscat doua saptamani de violente, cum nu mai vazuse Grecia de decenii.

Protestatarii si-au exprimat cu aceasta ocazie si sprijinul pentru un tanar anarhist, prieten al adolescentului mort, aflat in arest pentru tentativa de jaf. El este in greva foamei, intrucat autoritatile nu ii permit sa mearga la cursuri, dupa ce a reusit sa intre la facultate.

Proteste au fost organizate si in alte mari orase din Grecia, iar la Salonic, manifestantii s-au incaierat cu fortele de ordine.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO