Procesul producătorului american Harvey Weinstein începe la New York

Ultima actualizare: 06-01-2020 10:43
harvey weinstein
AFP

Procesul producătorului de film Harvey Weinstein, acuzat de multiple agresiuni sexuale, începe luni la New York.

Procesul reprezintă şi un moment crucial pentru mişcarea #MeToo, care speră în pronunţarea unei condamnări penale pentru Weinstein, considerat un exemplu pentru bărbaţii aflaţi în poziţii de putere care se folosesc de acestea pentru a obţine favoruri sexuale, transmite AFP.

După izbucnirea acestui scandal de abuzuri sexuale în publicaţia New York Times în octombrie 2017, mai mult de 80 de femei, printre care şi celebrităţi precum Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie sau Léa Seydoux, l-au acuzat pe magnatul hollywoodian, un obişnuit al premiilor Oscar, de hărţuire şi alte agresiuni sexuale.

Procesul care începe luni are la bază plângerile depuse de două dintre aceste femei, fapt care demonstrează dificultatea alcătuirii unui dosar penal în astfel de cazuri în care deseori procurorii nu dispun de probe materiale sau de martori, iar faptele incriminate au fost săvârşite cu ani în urmă.

Femeile care l-au acuzat pe Harvey Weinstein de agresiuni sexuale

 

Fosta asistentă de producţie Mimi Haleyi susţine că Harvey Weinstein a agresat-o sexual în apartamentul său din New York în iulie 2006.

Cea de-a doua presupusă victimă, care a preferat să rămână anonimă, îl acuză pe Weinstein că ar fi violat-o în martie 2013 într-o cameră de hotel din New York.

Actul acuzării, modificat în luna august, include şi o a treia femeie, actriţa Annabella Sciorra, care susţine că a fost agresată sexual de Weinstein în 1993.

Faptele mai vechi sunt prescrise din punct de vedere juridic, însă demonstrarea lor va permite acuzării să arate că Weinstein, 67 de ani, are un comportament de "prădător sexual".

Eventuala condamnare- o victorie pentru mișcarea #MeToo

 

O eventuală condamnare a fostului patron al studiourilor Miramax ar reprezenta o victorie majoră pentru mişcarea #MeToo şi organizaţia Time's Up, născute din siajul acestui scandal şi care luptă împotriva hărţuirii şi discriminării sexuale la Hollywood şi nu numai.

Deşi mişcarea #MeToo a reuşit să facă să cadă multe capete de bărbaţi aflaţi în poziţii de putere, marea lor majoritate au scăpat de urmărirea penală. Singurul alt proces de acest fel aflat în derulare este cel al starului R&B R. Kelly, acuzat de agresiuni sexuale împotriva unor femei, printre care şi minore.

Deşi din punct de vedere al imaginii publice Weinstein a devenit un paria, acuzarea nu poate fi sigură că va obţine condamnarea producătorului care a invocat mereu faptul că relaţiile sexuale pe care le-a întreţinut au fost consensuale.

Într-un interviu oferit prin e-mail şi publicat sâmbătă de CNN, Harvey Weinstein a precizat că "îşi va demonstra nevinovăţia şi îşi va spăla numele".

În cazul în care voi fi achitat, "mă voi concentra asupra copiilor şi sănătăţii mele", a mai susţinut producătorul sexagenar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO