Procesul producătorului american Harvey Weinstein începe la New York


Ultimul update: Luni 06 Ianuarie 2020 10:43
Data publicarii: Luni 06 Ianuarie 2020 10:36
Categorie: Stiri externe
harvey weinstein

Procesul producătorului de film Harvey Weinstein, acuzat de multiple agresiuni sexuale, începe luni la New York.

Procesul reprezintă şi un moment crucial pentru mişcarea #MeToo, care speră în pronunţarea unei condamnări penale pentru Weinstein, considerat un exemplu pentru bărbaţii aflaţi în poziţii de putere care se folosesc de acestea pentru a obţine favoruri sexuale, transmite AFP.

După izbucnirea acestui scandal de abuzuri sexuale în publicaţia New York Times în octombrie 2017, mai mult de 80 de femei, printre care şi celebrităţi precum Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie sau Léa Seydoux, l-au acuzat pe magnatul hollywoodian, un obişnuit al premiilor Oscar, de hărţuire şi alte agresiuni sexuale.

Procesul care începe luni are la bază plângerile depuse de două dintre aceste femei, fapt care demonstrează dificultatea alcătuirii unui dosar penal în astfel de cazuri în care deseori procurorii nu dispun de probe materiale sau de martori, iar faptele incriminate au fost săvârşite cu ani în urmă.

Femeile care l-au acuzat pe Harvey Weinstein de agresiuni sexuale

 

Fosta asistentă de producţie Mimi Haleyi susţine că Harvey Weinstein a agresat-o sexual în apartamentul său din New York în iulie 2006.

Cea de-a doua presupusă victimă, care a preferat să rămână anonimă, îl acuză pe Weinstein că ar fi violat-o în martie 2013 într-o cameră de hotel din New York.

Actul acuzării, modificat în luna august, include şi o a treia femeie, actriţa Annabella Sciorra, care susţine că a fost agresată sexual de Weinstein în 1993.

Faptele mai vechi sunt prescrise din punct de vedere juridic, însă demonstrarea lor va permite acuzării să arate că Weinstein, 67 de ani, are un comportament de "prădător sexual".

Eventuala condamnare- o victorie pentru mișcarea #MeToo

 

O eventuală condamnare a fostului patron al studiourilor Miramax ar reprezenta o victorie majoră pentru mişcarea #MeToo şi organizaţia Time's Up, născute din siajul acestui scandal şi care luptă împotriva hărţuirii şi discriminării sexuale la Hollywood şi nu numai.

Deşi mişcarea #MeToo a reuşit să facă să cadă multe capete de bărbaţi aflaţi în poziţii de putere, marea lor majoritate au scăpat de urmărirea penală. Singurul alt proces de acest fel aflat în derulare este cel al starului R&B R. Kelly, acuzat de agresiuni sexuale împotriva unor femei, printre care şi minore.

Deşi din punct de vedere al imaginii publice Weinstein a devenit un paria, acuzarea nu poate fi sigură că va obţine condamnarea producătorului care a invocat mereu faptul că relaţiile sexuale pe care le-a întreţinut au fost consensuale.

Într-un interviu oferit prin e-mail şi publicat sâmbătă de CNN, Harvey Weinstein a precizat că "îşi va demonstra nevinovăţia şi îşi va spăla numele".

În cazul în care voi fi achitat, "mă voi concentra asupra copiilor şi sănătăţii mele", a mai susţinut producătorul sexagenar.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33