Prezență record la vot, în Ungaria. Viktor Orban: „UE nu e la Bruxelles, ci la Berlin Budapesta, Praga și București”


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 08 Aprilie 2018 16:20
Categorie: Stiri externe

Alegătorii ungari s-au prezentat, duminică, în număr impresionant la urnele de vot încă din primele ore, fiind un record din 1998.

UPDATE ora 20.30: Votarea în alegerile parlamentare din Ungaria s-a încheiat oficial duminică la ora locală 19.00, informează agenţia ungară de presă MTI.

Mai pot vota alegătorii care stăteau deja la cozi. Numărarea voturilor va începe în fiecare secţie imediat după închiderea urnelor, conform Agerpres.

ora 19.40: La ora 17.00, peste 63% dintre cetățenii cu drept de vot au mers la urne.

ora 16.30: Astfel, la ora 13.00, peste 3,3 milioane de persoane și-au exprimat votul la alegerile parlamentare, ceea ce înseamnă o prezență la vot de 42,3% cu șase ore înainte de închiderea secțiilor de votare.

Potrivit publicației New York Times, la secțiile de votare din Budapesta s-au creat cozi lungi, astfel că Partidul Socialist le-a cerut autorităților să distribuie apă în cartierele în care oamenii stau chiar și ore întregi așteptându-și rândul să voteze.

Liderii din opoziție încă speră că rezultatul votului va fi unul neașteptat, astfel încât să le sporească șansele împotriva premierului ungar Viktor Orban, care speră să obțină al treilea mandat consecutiv. De exemplu, în cursul dimieții, lierul partidului naționalist de dreapta Jobbik preciza că speră la o „surpriză” în ceea ce privește rezultatul votului. Astfel, Gabor Vona a anunțat că va demisiona dacă formațiunea sa nu va câștiga.

Potrivit analiștilor consultați de Financial Times, numărul record de votanți până la ora 13.00 ar putea fi în defavoarea partidului Fidesz și ar putea sugera că partidele de opoziție au reușit să mobilizeze electoratul nehotărât să meargă la urne.

Cozi lungi ar fi și la ambasadele Ungariei în străinătate. Pe de altă parte, Fidesz beneficiază de susținerea cetățenilor cu drept de vot din zonele rurale.

Viktor Orban a mers să voteze încă din cursul dimineții, precizând că opțiunea sa este despre „viitorul Ungariei”. Actualul premier și soția sa au mers la o secție de votare dintr-o școală din Budapesta, unde le-a spus reporterilor că „va respecta decizia” electoratului.

Orban și-a construit campania în jurul politicii dure împotriva imigrației: „Uniunea Europeană nu este la Bruxelles. UE este la Berlin, la Budapesta, în Varșovia, Praga și la București.Uniunea Europeană nu înseamnă doar Bruxelles, ci presupune o uniune a capitalelor europene.”

În ultimul său discurs din campania electorală, Viktor Orban a afirmat că „doa Fidesz poate proteja Ungaria de Bruxelles, Organizația Națiunilor Unite și George Soros”, scrie Budapest Beacon.

„Ei vor să ne ia țara. Partidele de opoziție care promovează interesele externe vor să vină la putere. Ei vor să le dea putere politicienilor de opoziție plătiți de străini, astfel încât să dărâme gardurile (n.r – instalate la granițele Ungariei, ca măsură la afluxul de refugiați) și să ne facă să acceptăm cotele de refugiați impuse de Bruxelles. În acest mod, ei vor să transforme Ungaria într-o țară de imigranți, ca să poată servi intereselor financiare și de putere ale clienților lor. Spuneți tuturor că ei vor să acepte 10.000 de migranți doar în acest an. Spuneți tuturor că imigrația este ceea ce ne va devora patria. Dacă acceptăm asta, vom avea degeaba creștere economică. Nu vom mai avea cu ce să ne susținem familiile sau să plătim pensiile. Migrația în masă ne pune în pericol starea de siguranță cu care suntem obișnuiți. Cu migrația în masă vine amenințarea teroristă”, a spus Orban într-un discurs ținut vineri.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Alegeri în Ungaria: Viktor Orban, favorit pentru un nou mandat. Secțiile de votare s-au deschis
Alegeri în Ungaria: Viktor Orban, favorit pentru un nou mandat. Secțiile de votare s-au deschis
Analiză CNN: Ungaria seamănă tot mai mult cu Rusia. Cum s-a produs apropierea lui Orban de Putin
Analiză CNN: Ungaria seamănă tot mai mult cu Rusia. Cum s-a produs apropierea lui Orban de Putin
Alegeri în Ungaria. Viktor Orban, favorit să conducă ţara încă patru ani
Alegeri în Ungaria. Viktor Orban, favorit să conducă ţara încă patru ani
VIDEO PROTVPLUS.RO
Metodele de furt românești au ajuns și în Canada. Cum acționează turiștii falși
Metodele de furt românești au ajuns și în Canada. Cum acționează turiștii falși
O plajă plină cu turiști, evacuată. O bombă a fost descoperită în mare
Dealul cu peste 200.000 de cruci unde nu e îngropat nimeni. Ce păţesc cei care le dau jos
A lucrat ca om de serviciu într-o școală, dar acum o conduce. Cum a ajuns director
A fost la o secundă de moarte. Ce a pățit o bătrână, într-o stație de autobuz
Trump a sugerat ca uraganele să fie oprite cu bombe nucleare, pentru a proteja SUA
Dronă israeliană
Paramilitari irakieni acuză Israelul că le-a ucis un luptător într-un "atac neruşinat"
Summit fără consens între cei mai puternici lideri ai lumii. Decizia privind Rusia
Arabia Saudită a interceptat 6 rachete lansate de rebelii din Yemen. Ce ţinte vizau
Doi geniști din Bosnia, uciși în timpul unei misiuni. Unul dintre ei „a activat mina”
Cum a fost prins un șofer german, care conducea fără permis de 10 ani
Vizită surpriză la summitul G7. Statele Unite n-au știut că va lua parte la eveniment