Nelson Mandela a fost externat, dar George Bush a crezut ca a murit. "Este o eroare idioata"

Ultima actualizare: 04-09-2013 06:52

George Bush-tatal a prezentat duminica, intr-un comunicat, condoleante sud-africanilor pentru moartea lui Nelson Mandela, iar cateva minute mai tarziu purtatorul sau de cuvant a prezentat scuze pentru ca trimis printr-o eroare aceste declaratii.

"Barbara (sotia fostului presedinte) si cu mine plangem moartea unuia dintre cei care credea cel mai mult in libertate, pe care am avut privilegiul sa il cunoastem", scria al 41-lea presedinte american in acest comunicat, ajuns in redactii dupa anuntul privind revenirea lui Nelson Mandela - aflat in continuare in stare critica - la locuinta sa de la Johannesburg, unde urmeaza sa continue sa primeasca ingrijiri.

"Era un om cu un curaj impresionant, care a schimbat cursul istoriei in tara sa", il saluta Bush-tatal, prezentand condoleante "familiei si compatriotilor" fostului presedinte sud-african.

Intr-un mesaj postat pe Twitter, purtatorul de cuvant al fostului presedinte american Jim McGrath s-a pierdut rapid in scuze, explicand ca a trimis comunicatul "dupa ce l-a citit gresit", un titlu din The Washinton Post. "Este o eroare idioata din partea mea. imi cer scuze tuturor", scrie el.

"A fost in intregime vina mea, ci nu o eroare a familiei Bush", a mai scris McGrath pe contul sau, @jgm41.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela, in varsta de 95 de ani, a fost externat duminica de la clinica din Pretoria unde a fost spitalizat aproape trei luni, a anuntat presedintia intr-un comunicat, relateaza AFP.

"Fostul presedinte Nelson Mandela a fost externat, in aceasta (duminica) dimineata, 1 septembrie 2013, din spitalul de la Pretoria unde era trat", a anuntat presedintia, adaugand ca starea acestuia "ramane critica si uneori instabila".

Presedintia a dezmintit sambata informatii de presa potrivit carora eroul luptei antionale impotriva apartheidului ar fi revenit la domiciliu in Johannesburg. O ambulanta, escortata de politisti, a fost vazuta duminica sosind la domiciliul acestuia, la periferia Johannesburgului, cu putin inainte de ora 9.00 GMT (12.00, ora Romaniei).

Mandela va putea primi la domiciliu ingrijiri intensive la fel ca la clinica, se precizeaza in comunicat. Insa el va putea fi reinternat la spital in viitor, "daca starea sanatatii justifica acest lucru".

Biroul presedintelui Jacob Zuma a anuntat ca fostul presedinte a fost monitorizat de "o ampla medicala larga, alcatuita din reprezentanti ai armatei, lumii universitare si sectorului privat, dar si din alte sfere ale sanatii publice".

Primul presedinte de culoare al tarii - numit cu afectiune si "Madiba", numele sau de clan - a fost spitalizat pe 8 iunie pentru o noua recidiva a unei infectii pulmonare, intr-o stare calificata drept "grava".

El putea sa respire, atunci, fara asistenta, potrivit presedintiei. Insa ulterior starea sa s-a deteriorat, devenind "critica" pe 23 iunie.

Presedintia, care ofera informatii oficiale despre sanatatea laureatului Nobel pentru Pace, a refuzat intotdeauna sa intre in detalii, invocand secretul medical.

Problemele pulmonare ale lui Nelson Mandela sunt probabil legate de sechele ale unei tuberculoze contractate in timpul detentiei pe Robben Island, in largul coastelor orasului Cape Town, unde a petrecut 18 dintre cei 27 de ani de inchisoare la care a fost condamnat.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO