Presedintele Coreei de Sud a fost demis de Parlament. Scandalul de coruptie in care apare si compania Samsung


Ultimul update: Luni 12 Decembrie 2016 00:14
Data publicarii: Vineri 09 Decembrie 2016 09:51
Categorie: Stiri externe

Criza politica la Seul, unde Park Geun-Hye a fost demisa de legislativ, in urma unui urias scandal de coruptie.

Adunarea Nationala sud-coreeana (parlamentul) a votat vineri pentru destituirea presedintei Park Geun-Hye, privand-o de prerogativele executive in urma implicarii intr-un rasunator scandal de coruptie, transmit AFP si Reuters. Motiunea de destituire a fost aprobata de deputati cu 234 de voturi pentru si 56 impotriva.

Park Geun-Hye este acuzata de incalcarea Constitutiei si de delicte penale, de la esecul de a proteja poporul de la coruptie la abuz de putere. Potrivit Reuters, premierul va asigura interimatul la presedintie pana cand Curtea Constitutionala isi va pronunta verdictul. Procedura de examinare ar putea dura pana la 6 luni. Motiunea are nevoie de validarea Curtii Constitutionale. In cazul validarii, Park Geun-Hye ar urma sa devina primul sef de stat sud-coreean ales democratic care nu isi termina mandatul de cinci ani.

Park Geun-Hye a spus ca ar accepta o destituire parlamentara. Insa ea a adaugat ca va ramane in functie pe parcursul examinarii motiunii de catre Curtea Constitutionala, o procedura care ar putea dura luni de zile. Drumul spre procedura de destituire a fost unul tumultos. Depunerea motiunii se explica in buna parte prin manifestatiile ample, in care milioane de persoane au iesit in strada pentru a cere presedintei sa demisioneze, iar partidelor politice - sa o destituie in cazul unui refuz.

Presiunea opiniei publice a fost cruciala pentru a se ajunge ca un numar suficient de deputati ai Partidului Conservator al presedintei Park, Saenuri, sa se declare pregatiti sa se alature celor din opozitie pentru a sustine motiunea, care, pentru a fi adoptata, are nevoie de doua treimi din voturi. Saptamana trecuta, motiunea avea sprijinul a 171 de deputati independentei si ai opozitiei, dintr-un total de 300, lipsindu-i sprijinul a 29 de membri ai Saenuri.

Scandalul o are in centru pe Choi Soo-Sil, prietena apropiata a presedintei. Arestata la inceputul lunii noiembrie, Choi Soo-Sil isi asteapta procesul in care este judecata pentru extorcare si abuz de putere. Ea este acuzata ca si-a folosit relatiile de prietenie cu presedinta pentru a forta grupurile industriale sa dea bani unor fundatii dubioase si ca s-a folosit de acestea din urma in scopuri personale. Presedinta este suspectata de complicitate. Choi Soo-Sil este de asemenea suspectata ca s-a amestecat in probleme de stat.
Marti, presedintii companiilor Samsung si Lotte au fost chestionati de membrii unei comisii parlamentare care urmareste sa stabileasca daca lidera de la Seul sau o apropiata prietena de-a ei au pus presiuni asupra companiilor pentru a dona bani unor ONG-uri ce sustineau politicile lui Park si daca firmelor li s-a promis tratament preferential in schimbul banilor donati.

Liderul grupului Samsung, Jay Y. Lee, a afirmat in cadrul audierilor ca presedintele Park i-a cerut, in cursul unei intrevederi private, sa sustina anumite proiecte legate de viata culturala si sportiva dar ca nu i-a cerut bani, la modul concret. "Primim adesea solicitari din mai multe sfere ale societatii, inclusiv pentru cultura si sport. Nu am contribuit niciodata pe principiul serviciu contra serviciu. Asa am procedat si in acest caz", a spus Lee. El a adaugat ca se simte foarte jenat de situatia creata si ca a venit in fata comisiei "cu inima grea".

Samsung le-a donat celor doua fundatii echivalentul a 17,46 milioane de dolari, mai mult decat orice alt grup de afaceri. Luna trecuta, birourile companiei au fost perchezitionate de procurori. Niciuna dintre 53 de firme care au donat bani fundatiilor aflate in centrul scandalului nu a fost acuzata de comiterea vreunei infractiuni.

VIDEO PROTVPLUS.RO