Presa israeliană: Netanyahu i-ar fi cerut lui Dăncilă să îl ajute să schimbe poziţia UE faţă de Israel

Dată publicare: 05-11-2018 09:36
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Benjamin Netanyahu si Viorica Dancila

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-ar fi cerut Vioricăi Dăncilă să îl ajute să schimbe imaginea guvernului său în UE.

Potrivit Jewish News Syndicate, Netanyahu a discutat pe acest subiect cu premierul român în timpul reuniunii Bulgaria-România-Grecia-Serbia, care a avut loc la Varna, în Bulgaria. Prim-ministrul israelian i-ar fi cerut să îl ajute să îmbunătăţească „semnificativ” poziţia Uniunii Europene faţă de ţara sa în contextul preluării preşedinţiei UE de către România la 1 ianuarie 2019.

De altfel, înainte de pleca în Bulgaria Netanyahu a spus că va discuta cu şefii de state şi guverne din sud-estul Europei într-o încercare de a schimba „atitudinea ipocrită şi ostilă a Uniunii Europene” faţă de Israel. Este pentru prima dată când aşa-numitul „grup de la Craiova”, format din România, Bulgaria, Grecia şi Serbia, invită un lider al unei alte ţări.

Viorica Dăncilă a declarat, la finalul întâlnirii, că unul din subiectele discutate cu Netanyahu a fost „dezbaterea actuală privind viitorul Uniunii Europene, un proces care va fi o temă centrală pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Astfel, reuniunea de astăzi a oferit un bun prilej de a reconfirma sprijinul nostru comun pentru consolidarea Uniunii, pentru consolidarea relaţiilor şi a Parteneriatului strategic între România şi Israel de o manieră care să întărească unitatea, solidaritatea şi coeziunea la nivel european".

Tot la sfârşitul discuţiilor, premierul bulgar Boiko Borisov a spus că "prietenia noastră nu este direcţionată împotriva Uniunii Europene, ci dimpotrivă, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi premierii grec, Alexis Tsipras, român, Viorica Dăncilă, şi israelian, Benjamin Netanyahu, care a fost tradusă şi transmisă pe pagina de Facebook a Guvernului României.

Premierul israliean a făcut şi o serie de declaraţii publice, spunând că atunc i când „guvernul român va decide să-şi mute ambasada la Ierusalim şi va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului vom fi acolo cu covorul roşu”, dar şi că „România adesea se poziţionează de partea Israelului, iar noi apreciem asta. Ştim să ne recunoaştem prietenii şi considerăm că statul român e un mare prieten pentru noi."

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO