Presa franceza scrie despre Pozitia Copilului si noul val de filme romanesti care au cucerit Europa

pozitia copilului

"Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, va avea premiera in cinematografele din Franta pe 15 ianuarie,oferind astfel presei franceze ocazia de a elogia inca o data "noul val" din cinematografia romana, pe care il considera "lipsit de concesii"

Lungmetrajul "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, recompensat cu trofeul Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin din 2013, prezinta un tablou al Romaniei postcomuniste, realizat fara menajamente, prin intermediul unei relatii mama-fiu.

Filmul, care va fi lansat in Franta pe 15 ianuarie si in Belgia pe 5 februarie, reprezinta in opinia criticilor francezi o buna ocazie de a cunoaste si mai bine "noul val" din cinematografia romana, tot mai apreciat in strainatate, dar ai carui regizori "sufera" in tara lor, din cauza unei lipse severe de fonduri si a unei veritabile penurii de cinematografe.

"Pozitia copilului" este o drama care se sprijina mai intai pe o relatie patologica mama-fiu, reliefata pe marele ecran de actrita din rolul principal feminin, Luminita Gheorghiu.

Filmul alcatuieste, prin intermediul acestei relatii, portretul lipsit de concesii al unei Romanii post-comuniste viciate de coruptia ce domneste in institutiile statului, mai ales in politie si in justitie.

Citește și
pozitia copilului
"Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer - cel mai de succes film romanesc din ultimul deceniu
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Cornelia, interpretata de Luminita Gheorghiu, o mama sexagenara ultraposesiva din inalta societate romaneasca, "isi sufoca" fiul adult, Barbu, interpretat de Bogdan Dumitrache, un barbat imatur si aflat complet sub influenta mamei sale.

Barbu ucide accidental un adolescent dintr-o familie modesta in timp ce isi conducea automobilul cu viteza. Cornelia va incerca absolut totul pentru ca Barbu sa nu ajunga la inchisoare, folosindu-se de relatiile sale si de banii ei.

Acest film "minimalist" a fost turnat in mare parte in apartamente private. "Folosirea recurenta a camerei de filmat pe umar epuizeaza privirea spectatorului, uneori pana la nivelul ametelii, o impresie intarita de indecenta si impunitatea care domnesc pe tot parcursul filmului", afirma autorii acestui articol aparut pe fluxul agentiei de presa AFP.

Personajul intruziv al Corneliei, careia nu-i scapa niciun detaliu din viata fiului ei, este inspirat din propria relatie dificila cu mama lui, a explicat regizorul Calin Peter Netzer in conferinta de presa de la Berlin, dupa castigarea Ursului de Aur.

"Este povestea unei categorii sociale superioare mediei, in care acest gen de probleme sunt intalnite mai des. In fostele tari din Europa de Est marcate de cultura latina, parintii sunt destul de posesivi", a spus regizorul roman.

In afara de locurile de filmare foarte restranse, camera nu ii paraseste aproape niciodata pe cei doi actori principali, intarind astfel aspectul sufocant al relatiei lor.

Primind Ursul de Aur la Berlin, Ada Solomon, producatoarea filmului "Pozitia copilului", a acuzat autoritatile romane care "ataca cultura si nu au inteles ca cinema-ul, cu vitalitatea sa actuala, este cel mai bun ambasador al tarii".

Ada Solomon a spus ca acel Urs de Aur ii va face mai puternici si mai hotarati pe profesionistii din cinematografia romana, atacand "cenzura politica" si denuntand totodata "cenzura comerciala" care penalizeaza filmele de autor, impiedicandu-le sa ajunga la publicul larg.

Avantul cunoscut de cinema-ul romanesc s-a tradus in ultimii ani prin succesele obtinute de mai multi regizori - Cristi Puiu, Catalin Mitulescu, Corneliu Porumboiu si Cristian Nemescu -, in special la Cannes, o recunoastere internationala confirmata in 2007 cu trofeul Palme d'Or atribuit regizorului Cristian Mungiu pentru filmul "4 luni, 3 saptamani si 2 zile".

In 2012, cel mai recent opus semnat de Cristian Mungiu, "Dupa dealuri", a castigat la Cannes premiul pentru cel mai bun scenariu si premiile pentru interpretare feminina.

Alti cineasti romani au castigat premii la alte festivaluri importante precum Locarno (Marian Crisan cu "Morgen" si Adrian Sitaru cu "Valuri" si "Din dragoste cu cele mai bune intentii") si la Berlin (Florin Serban, in 2010, cu "Eu cand vreau sa fluier, fluier", recompensat cu Ursul de argint).

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
"Pozitia copilului", de Netzer, eligibil pentru o nominalizare la Oscarul pentru film strain

"Pozitia copilului" de Calin Peter Netzer a fost inclus printre cele 76 de pelicule considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film strain care va fi decernat in 2014, a anuntat Academia de film americana, citata de Indie Wire.

"Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer - cel mai de succes film romanesc din ultimul deceniu

"Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, a depasit, la sfarsitul saptamanii trecute, toate recordurile in materie de spectatori si incasari pentru un film romanesc din ultimii 11 ani in cinematografele autohtone.

Interviu cu CTP, despre Ursul de Aur castigat de
Interviu cu CTP, despre Ursul de Aur castigat de "Pozitia Copilului": "E un miracol ce se intampla"

Intr-un interviu acordat Stirilor ProTV, Cristian Tudor Popescu a laudat filmul lui Calin Netzer, "Pozitia Copilului", castigator al Urusului de Aur la festivalul de la Berlin.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.