Povestea unui faliment național. Cum a ajuns Sri Lanka, o țară cu 21 de milioane de locuitori, în colaps
Sri Lanka a dat faliment pentru prima dată în istoria sa, iar țara cu o populație aproape cât a României este în haos. Nu mai are combustibili, alimente și medicamente, școlile s-au închis și toți banii statului însumează acum 50 de milioane de dolari.
Președintele Sri Lanka a anunțat că va demisiona, după ce mulțimile i-au luat cu asalt reședința oficială din capitala Colombo, scrie BBC.
Protestatarii au găsit aici grămezi de bani, într-o țară care mai are 50 de milioane de dolari în conturi, la o populație de 21 de milioane de locuitori.
Marți, The Guardian dezvăluie însă că președintele Gotabaya Rajapaksa a fost prins luni noaptea pe aeroport, în timp ce încerca să fugă în Dubai, alături de soție și mai mulți membri ai familiei, pentru a scăpa de furia populației.
Citește și: Spania introduce taxe excepționale pe bănci şi companiile din energie
Demisia șefului statului survine după luni de proteste din cauza creșterii prețurilor și a lipsei de alimente și combustibil.
Prețul bunurilor de zi cu zi a crescut brusc, inflația a depășit 50%, întreruperi de curent se înregistrează în toată țara, iar lipsa medicamentelor a adus sistemul de sănătate în pragul colapsului.
Școlile s-au închis, oamenii sunt rugați să lucreze de acasă
Țara nu are suficient combustibil pentru servicii esențiale precum transportul în comun și ambulanțe, iar autoritățile spun că nu au suficientă valută pentru a importa mai mulți carburanți.
Această lipsă de combustibil a făcut ca prețurile benzinei și motorinei să crească dramatic de la începutul anului. La sfârșitul lunii iunie, guvernul a interzis vânzarea de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale timp de două săptămâni. Este prima țară care a făcut acest lucru din anii 1970.
Școlile s-au închis și oamenii au fost rugați să lucreze de acasă pentru a ajuta la economisirea resurselor.
Rezervele valutare ale Sri Lanka s-au epuizat practic, ceea ce înseamnă că nu are suficiente fonduri disponibile pentru a cumpăra bunuri din alte țări.
Citește și: Ministrul Educației: Salariul mediu brut al profesorilor va crește de la 6.500 lei la 9.500 lei
Iar în luna mai nu a reușit să facă o plată pentru datoria externă pentru prima dată în istoria sa.
Guvernul dă vina pe pandemia de Covid, care a afectat comerțul turistic din Sri Lanka - una dintre cele mai mari surse de valută ale țării. De asemenea, se spune că turiștii au fost speriați de o serie de atacuri mortale cu bombă asupra bisericilor, în 2019.
Statul Sri Lanka mai are acum în conturi 50 de milioane de dolari
Cu toate acestea, mulți experți spun că de vină este proasta gestionare economică.
La sfârșitul războiului său civil, în 2009, Sri Lanka a ales să se concentreze mai mult pe furnizarea de bunuri pe piața internă, în loc să încerce să vândă în cele străine.
Deci, veniturile din exporturi către alte țări au rămas scăzute, în timp ce factura importurilor a continuat să crească.
Sri Lanka importă acum cu 3 miliarde de dolari mai mult decât exportă în fiecare an și de aceea a rămas fără valută străină.
La sfârșitul anului 2019, Sri Lanka avea rezerve valutare de 7,6 miliarde de dolari. Până în martie 2020, acestea au scăzut la 1,93 miliarde de dolari și, recent, guvernul a declarat că mai are doar 50 de milioane de dolari în conturi.
Guvernul a acumulat, de asemenea, datorii uriașe față de alte țări, în special China, pentru a finanța ceea ce criticii au numit proiecte de infrastructură inutile.
Guvernul a interzis importul de îngrășăminte, ceea ce a distrus agricultura
O mare parte din furia populară pentru criza economică din Sri Lanka a fost îndreptată asupra președintelui Gotabaya Rajapaksa și a fratelui său, Mahinda, pe care l-a numit prim-ministru, dar l-a demis în luna mai.
Președintele Rajapaksa a fost criticat pentru marile reduceri de taxe pe care le-a introdus în 2019. Ministrul de finanțe Ali Sabry a spus că acestea au generat pierderea de venituri guvernamentale de peste 1,4 miliarde de dolari pe an.
Când deficitul de valută din Sri Lanka a devenit o problemă serioasă, la începutul anului 2021, guvernul a încercat să-l limiteze interzicând importurile de îngrășăminte chimice. Le-a spus fermierilor să folosească în schimb îngrășăminte organice, din surse locale.
Acest lucru a dus la un eșec pe scară largă al recoltei. Sri Lanka a trebuit să-și suplimenteze stocurile de alimente din străinătate, ceea ce a agravat și mai mult deficitul de valută.
Un raport al FMI din martie a acestui an a spus că interzicerea îngrășămintelor (abrogată în noiembrie 2021) a afectat și exporturile de ceai și cauciuc.
FMI va acorda un împrumut de salvare de 3 miliarde de dolari
Există acum semne de întrebare despre cine va conduce țara și ce se poate face pentru a restabili ordinea. Președintele parlamentului din Sri Lanka a declarat pentru BBC că va trebui format un nou guvern de coaliție între partide, în termen de o săptămână de la demisia oficială a președintelui.
Guvernul este în discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a obține un împrumut de salvare de 3 miliarde de dolari.
FMI - care lucrează cu cele 190 de țări membre ale sale pentru a stabiliza economia mondială - a spus că guvernul trebuie să majoreze ratele dobânzilor și impozitele ca o condiție pentru orice împrumut.
Prim-ministrul Wickremesinghe a spus că guvernul este acum atât de lipsit de fonduri încât va tipări bani pentru a plăti salariile angajaților, dar a avertizat că acest lucru va duce la noi creșteri ale prețurilor.
El a mai spus că companiile aeriene de stat ar putea fi privatizate, iar țara le cere Rusiei și Qatarului să-i furnizeze petrol la prețuri mici pentru a ajuta la reducerea costului benzinei.
Sri Lanka are datorii externe de 51 de miliarde de dolari
Guvernul Sri Lanka a acumulat datorii externe de 51 de miliarde de dolari. Dintre acestea, 6,5 miliarde de dolari sunt datorate Chinei, iar cele două țări sunt în discuții cu privire la modul de restructurare a datoriei.
Anul acesta, va fi obligat să plătească rate de 7 miliarde de dolari, cu sume similare prognozate și pentru anii următori.
Banca Mondială a fost de acord să împrumute Sri Lanka 600 de milioane de dolari, în timp ce India a angajat 1,9 miliarde de dolari și i-ar putea împrumuta încă 1,5 miliarde de dolari pentru importuri vitale.
Grupul G7 de țări industriale de top - Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA - au declarat că vor oferi ajutor Sri Lankai pentru a obține reducerea datoriilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Sri Lanka, faliment, datorie externa, proasta gestionare economie,
Dată publicare:
12-07-2022 17:11