SUA: Statul Islamic este o amenintare ce depaseste "tot ce am experimentat pana acum" in materie de terorism

22-08-2014 08:51

Teroristii din Statul Islamic au publicat o inregistrare VIDEO cu decapitarea unui jurnalist american. Casa Alba e ingrozita

Gruparea asanumita "statul islamic" e o amenintare care "depaseste tot ce am cunoscut pana acum in materie de terorism". Sunt cuvintele sefului Pentagonului, care sustine ca jihadistii pot fi opriti.

Pe de alta parte, seful Pentagonului spune ca bombardamentele din nordul Irakului ar trebui extinse si in Siria.

Inainte de a cere oprirea raidurilor americane, teroristii care l-au decapitat pe jurnalistul James Foley au cerut o rascumparare de 100 de milioane de euro. Washingtonul insa a refuzat sa plateasca si sa negocieze cu o organizatie terorista.

Dupa ce rapitorii au vazut ca nu primesc banii ceruti, au amenintat ca il ucid pe James Foley. Dar nu mai invocau vreo recompensa, ci vorbeau despre represalii pentru operatiunile americane in Irak.

Philip Balboni, presedinte Global Post News: "Miercuri noaptea, saptamana trecuta, familia lui Foley a primit un e-mail de la rapitori, plin de ura impotriva Statelor Unite din cauza bombardamentelor, si in care afirmau ca il vor executa pe James".

James Foley a lucrat pentru Grupul de presa Global Post. Presedintele spune ca organizatia sa a cheltuit milioane de dolari in eforturile de a-l aduce pe jurnalist acasa, dupa ce acesta a fost rapit in Sria, la sfarsitul lui 2012.

Si fortele speciale au fost trimise, asta vara, dupa Foley si alti americanti tinuti captivi in Siria de combatantii Statului Islamic. Comandouri Delta Force si Seal au incercat sa-i elibereze; dar cand au ajuns in locul unde credeau ca se afla au descoperit ca prizonierii fusesera mutati in alta parte.

Barack Obama, presedintele SUA: "Cand cineva le face rau americanilor, oriunde in lumea aceasta, noi recurgem la tot ce este necesar pentru a ne asigura ca justitia va triumfa."

Eric Holder, procurorul general al SUA: "Am deschis o ancheta penala, iar cei care ar comite asemenea acte barbare trebuie sa stie ceva. Noi nu uitam si ii vom gasi oriunde ar fi."

Expertii serviciilor secrete britanice si americane analizeaza acum fiecare particica din inregistrarea video cu executia lui James Foley. Si spera sa obtina indicii - pornind mai ales de la accentul britanic al calaului. Jihadistii ameninta ca il vor executa si pe cel de al doilea ostatic american, si sunt temeri ca nu se vor opri aici.

Paul Cruickshank, expert in contra-terorism: "Nu stim deocamdata daca cei care conduc Statul Islamic isi vor orienta atacurile impotriva Occidentului. In mod cert, exista temerea ca ar putea, mai ales ca au mijloacele sa faca asta."

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO