Primele imagini dupa raidurile armatei SUA in Irak. Scenariu catastrofal: jihadistii ar planui sa distruga barajul din Mosul

×
Codul embed a fost copiat

9 august 2014. Statele Unite sunt din nou implicate militar in Irak, pentru prima oara dupa ce si-au retras trupele, in 2011.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

CITESTE IN ACEST MATERIAL:

-►Insurgentii sunniti sunt pregatiti sa atace Bagdadul

-►Extremistii din cadrul Statului Islamic au capturat barajul din Mosul si ar planui sa-l foloseasca precum o arma

Citește și
Obama
Barack Obama autorizeaza atacuri militare tintite in Irak. Oficial kurd: SUA a bombardat deja tinte jihadiste
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

-► Avioane americane au lansat bombe de 250 de kilograme in nordul Irakului. Sute de mii de crestini si kurzi au fugit de jihadisti

Scenariu negru: ce s-ar intampla daca extremistii SI distrug barajul din Mosul

In timp ce marile publicatii din Statele Unite publica primele imagini dupa bombardamentele din ultimele ore ale armatei americane asupra unor zone din nordul Irakului, noi informatii ingrijoreaza in legatura cu situatia din zona.

Potrivit Washington Post, extremistii din cadrul Statului Islamic au capturat joi cel mai mare baraj din Irak, situat la nord de Mosul, si ar intentiona sa-l arunce in aer.  Barajul de pe fluviul Tigru, situat pe malul sudic al lacului Mosul, la circa 50 de kilometri nord de oras, furnizeaza apa si electricitate in cea mai mare parte a regiunii si este indispensabil irigarii unor vaste zone agricole din provincia Ninive.In 2007, ambasadorul american Ryan Crocker si comandantul fortelor americane in Irak David Petraeus au avertizat cu privire la consecintele unei catastrofe ce ar viza acest baraj, afirmand ca acesta risca sa se prabuseasca.

"In cel mai grav scenariu, o ruptura instantanee a barajului de la Mosul, umplut la capacitate maxima, ar putea provoca un val de 20 de metri asupra orasului Mosul, ceea ce ar determina pierderi de vieti omenesti si pagube considerabile", au scris ei intr-o scrisoare adresata premierului irakian Nuri al-Maliki.

SI utilizeaza barajele pe care le controleaza ca arme ce ii pot permite sa inunde zone vaste. Anul acesta, extremistii au inundat importante sectoare din jurul orasului Fallujah, la vest de Bagdad. Cu toate acesta Mosul ramane fieful insurgentilor din Irak si barajul este important pentru economia SI si dorinta sa de a construi un stat.

Aviatia militara americana a parasutat din nou alimente in nordul Irakului

Avioane militare americane au parasutat din nou, sambata dimineata, alimente si apa destinate refugiatilor irakieni care fug de insurgentii din cadrul grupului terorist Stat Islamic, in nordul Irakului, relateaza Mediafax. Trei avioane cargo escortate de aparate de vanatoare F/A-18 au parasutat alimente si apa destinate "miilor de irakieni refugiati in zona Muntelui Sinjar", a comunicat Pentagonul. Operatiunea de lansare a alimentelor pentru refugiatii irakieni a inceput in cursul noptii de joi spre vineri.

 

Noi atacuri americane contra Statului Islamic

Avioanele si dronele americane bombardeaza pozitii ale militantilor asa-numitului stat islamic. "Presedintele Obama nu a fixat un sfarsit pentru acesata operatiune", a anuntat Casa Alba. In nordul Irakului, ofensiva militantilor islamisti seamana teroare mai ales in randul minoritatilor. Sute de mii de crestini si kurzi au fugit din calea lor.

Vineri, in jurul orei 14.00 GMT (17.00, ora Romaniei), un atac, efectuat cu un avion fara pilot, a "eliminat teroristi" care manevrau un mortier. Apoi, la 15.20 GMT (17.20, ora Romaniei), patru avioane de vanatoare au lansat opt bombe care au neutralizat un convoi si un mortier in apropiere de Erbil, capitala Kurdistanului Irakian, a explicat purtatorul de cuvant al Pentagonului, contraamiralul John Kirby. Cu cateva ore mai devreme, doua avioane de vanatoare au lansat bombe de 250 de kilograme asupra unui obiectiv al artileriei mobile a SI ce a vizat forte kurde la Erbil si ameninta personalul american.

Presedintele Obama a vorbit despre "semnele unui genocid" autorizand raiduri aeriene "pentru protejarea civililor", dar si a personalului american aflat la Erbil, in Kurdistanul irakian si la Bagdad.

Raidurile aeriene vizeaza pozitiile luptatorilor jihadisti care vor sa proclame un stat islamic si controleaza deja regiuni intinse din Irak si Siria. In ultimele zile, au cucerit cel mai mare oras cu populatie crestina din Irak si au preluat controlul celui mai mare baraj hidrotehnic din tara, de care depinde alimentarea cu apa si electricitate a unei vaste regiuni.

Militantii islamisti au ajuns la cateva zeci de kilometri de Erbil, capitala regiunii autonome a Kurdistanului, aliata cu Washingtonul. Sute de mii de crestini si kurzi au fugit din calea invadatorilor care ii vaneaza fara mila, pe cei ce refuza sa se converteasca. Cateva mii de refugiati sunt blocati intr-o regiune muntoasa desertica unde risca sa moara de foame si sete."Nu va pot spune cat e de cumplit. Casele noastre sunt distruse, ne-au ucis barbatii, fetele si femeile sunt violate, sunt rapite", a povestit o mama.

Orasul Erbil pare deocamdata un adapost sigur pentru refugiati. "Cei pe care ii vedeti in aceasta biserica sunt doar cativa dintr-un numar imens de refugiati. In orasul inca la adapost am inatlnit secene asemanatoare in centre pentru tineri, in alte biserici, in parcarile benzinariilor. Oameni care fug ca sa scape cu viata", a relatat Ivan Watson, corespondent CNN.

SUA interzic avioanelor comerciale americane sa survoleze Irakul

Agentia Federala a Aviatiei (FAA) a interzis vineri avioanelor comerciale americane sa survoleze Irakul, unde Statele Unite au efectuat primele atacuri aeriene impotriva extremistilor din cadrul Statului Islamic (SI). FAA a citat "situatii potential periculoase create de conflictul armat" intre militantii din SI si fortele de securitate irakiene, ca motiv principal pentru aceasta interdictie pana la noi ordine. Interdictia vizeaza "toate companiile americane si toti operatorii comerciali", dar autoritatile americane nu au precizat cate zboruri vor fi afectate de aceasta decizie, relateaza Mediafax.

Irakul se afla pe drumul folosit de avioanele care efectueaza curse intre Europa si Orientul Mijlociu sau Asia. Turkish Airlines, una dintre principalele companii care efectueaza curse spre Irak, si-a intrerupt zborurile spre cel mai important oras din Kurdistanul irakian. "Zborurile noastre spre Erbil sunt anulate din motive de securitate, pana la noi ordine", a precizat Turkish Airlines intr-un comunicat. Etihad Airways, companie din Abu Dhabi, si-a intrerupt de asemenea, joi, zborurile spre Erbil.

Doua luni de ofensiva jihadista in Irak

Insurgentii sunniti care au preluat controlul asupra unor teritorii vaste in nord-vestul irakian sunt vizati, de joi, de atacuri tintite americane, primele operatiuni ale Statelor Unite in Irak de la retragerea trupelor, in 2011, relateaza Mediafax, care prezinta o cronologie a ofensivei jihadiste. ONU incearca sa stabileasca un "coridor umanitar" in nord, pentru a permite evacuarea civililor amenintati. Barack Obama nu a stabilit un termen pentru incheierea operatiunii militare, anunta Casa Alba. Franta este "pregatita sa participe" la ajutorarea civililor.



- IUNIE 2014

- 10 iunie: Sute de insurgenti sunniti apartinand, majoritatea, Statului Islamic in Irak si Levant (SIIL) au preluat controlul asupra celui de-al doilea oras al tarii, Mosul, si unei mari parti din provincia sa, Ninive (nord). De asemenea, au controlul asupra mai multor sectoare din doua provincii apropiate, Kirkuk si Salaheddine. In numeroase locuri, fortele de securitate si-au abandonat pozitiile.

SIIL, care beneficiaza de sprijin din partea unor fosti ofiteri ai lui Saddam Hussein, grupari salafiste si unor triburi, controlau deja, din ianuarie, Fallujah si mai multe sectoare din provincia vestica Anbar.

- 11 iunie: Insurgentii au preluat controlul asupra Tikrit, fostul fief al lui Saddam Hussein si capitala provinciei Salaheddine (nord).

- 12 iunie: Fortele kurde au preluat controlul asupra orasului petrolier Kirkuk, cu scopul de a-l proteja de un posibil atac al insurgentilor.

- 15 iunie: Al-Adhim, in provincia Diyala (est), a cazut in mainile jihadistilor.

- 19 iunie: Armata a afirmat ca a reusit sa reia controlul asupra principalei rafinarii, Baiji, la 200 de kilometri nord de Bagdad.

- 20 iunie: Cel mai influent demnitar siit al Irakului, Ali Al-Sistani, face apel la alungarea insurgentilor si la formarea "unui guvern eficient", care "sa evite erorile din trecut". Premierul irakian, Nouri al-Maliki, un siit, este acuzat ca a dus o politica confesionala ce a marginalizat minoritatea sunnita si a pregatit terenul pentru ofensiva jihadista.

- 23 iunie: Insurgentii au ocupat Tal Afar (provincia Ninive) si aeroportul sau.

- 29 iunie: SIIL proclama crearea unui califat in teritoriile cucerite in Irak si Siria, dupa care a anuntat modificarea numelui gruparii in "Statul Islamic". El l-a proclamat pe Abu Bakr Al-Baghdadi drept "calif" si "liderul musulmanilor din intreaga lume".

- IULIE

- 3 iulie: Presedintele Kurdistanului Irakian, Massoud Barzani, solicita Parlamentului regiunii autonome sa organizeze un referendum de independenta.

- 5 iulie: Abu Bakr Al-Baghdadi apare intr-o inregistrare video postata pe site-uri jihadiste, indemnandu-i pe toti mulsumanii sa i se "supuna".

- 18 iulie: Crestinii din Mosul fug in masa dupa un ultimatum al jihadistilor.

- AUGUST
- 2-3 iulie: SI ocupa mai multe orase tinute de kurzi, intre care Sinjar si Zumar, in apropiere de frontiera cu Siria, aplicand o lovitura dura fortelor Peshmergas. Zeci de mii de civili, intre care multi proveniti din minoritatea Yezidi, au fugit in munti.

- 4 august: Nouri al-Maliki ordona fortelor aeriene sa-si aduca sprijinul fortelor kurde Peshmergas.

- 7 august: Jihadistii ocupa Qaraqosh, cel mai mare oras crestin din Irak, determinand zeci de mii de persoane sa fuga. Ei preiau controlul asupra barajului de la Mosul, cel mai mare al tarii.

Presedintele american Barack Obama autorizeaza atacuri militare tintite "pentru a proteja civilii" blocati, dar si personalul american, evocand riscul producerii unui genocid.

- 8 august: Statele Unite se implica pentru prima oara de la retragerea trupelor americane, in 2011, bombardand pozitii jihadiste.
 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
SUA bombardeaza zone din Irak. Mai multe obiective ale Statului Islamic au fost atacate de avioanele militare
SUA bombardeaza zone din Irak. Mai multe obiective ale Statului Islamic au fost atacate de avioanele militare

Statele Unite au bombardat obiective ale artileriei Statului Islamic din Irak, care amenintau personalul american din Erbil, in Kurdistanul irakian, a anuntat vineri Pentagonul, conform Mediafax care citeaza AFP.

Barack Obama autorizeaza atacuri militare tintite in Irak. Oficial kurd: SUA a bombardat deja tinte jihadiste
Barack Obama autorizeaza atacuri militare tintite in Irak. Oficial kurd: SUA a bombardat deja tinte jihadiste

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat joi ca a autorizat atacuri militare tintite in Irak pentru a proteja personalul american aflat la fata locului.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.