FBI: Inregistrarea in care un jurnalist american este decapitat in Irak pare a fi autentica. Mesajul transmis familiei

Ultima actualizare: 23-08-2014 07:04

Jihadistii din gruparea "Statul Islamic" au dat publicitatii o inregistrare in care, spun ei, lumea intreaga poate vedea cum este omorat un jurnalist american.

Inregistrarea video care prezinta decapitarea unui jurnalist american in Irak pare a fi autentica, anunta Biroul Federal pentru Investigatii din SUA (FBI), conform GlobalPost.

"FBI a transmis familiei Foley ca inregistrarea pare a fi autentica", se arata intr-un comunicat oficial citat de GlobalPost, publicatia din Boston la care lucra James Foley. 

Ar fi vorba despre James Foley, un reporter freelancer care a fost capturat in Siria, la finalul anului 2012. Islamistii spun ca jurnalistul a fost omorat drept razbunare pentru bombardamentele SUA asupra luptatorilor gruparii care activeaza in Irak.

Foley a fost capturat pentru scurt timp si in Libia, in 2011. Jurnalistul relateaza de ani de zile despre evenimentele din Orientul Mijlociu si a colaborat cu mai multe publicatii si agentii de presa.

In aceeasi inregistrare, jihadistii spun ca au ostatic un al doilea ziarist american si ameninta ca il vor executa si pe el, daca Statele Unite nu isi opresc atacurile in Irak.

Intr-o inregistrare video postata marti pe Internet, SI arata un barbat mascat si imbracat in negru care taie, se pare, gatul jurnalistului James Foley. Casa Alba a anuntat ca serviciile sale de informatii verifica autenticitatea acestei inregistrari video.

"Am vazut o inregistrare video care pretinde sa arate uciderea cetateanului american James Foley de catre SI. Daca este autentica, noi suntem ingroziti de moartea brutala a unui jurnalist american nevinovat si exprimam sincere condoleante familiei si prietenilor sai", a anuntat Caitlin Hayden, purtatoare de cuvant a Consiliului pentru Securitate Nationala, citata intr-un comunicat.

In aceasta inregistrare video, jihadistii mai arata imagini cu un alt jurnalist american, identificat ca fiind Steven Sotloff. Ei ameninta ca il vor executa si pe cel de-al doilea jurnalist daca presedintele american Barack Obama nu va pune capat atacurilor americane in Irak. Cei doi jurnalisti sunt imbracati in portocaliu, o culoare ce aminteste de uniforma detinutilor de la Guantanamo. Dupa difuzarea inregistrarii video, familia lui Foley a postat un mesaj in care a cerut timp "pentru a gasi raspunsuri".

James Foley, care la 40 de ani era un jurnalist experimentat, a acoperit conflictul din Libia, dupa care s-a dus in Siria, unde a transmis pentru Global Post, AFP si alte institutii de presa protestele fata de regimul lui Bashar al-Assad. Potrivit mai multor martori, jurnalistul american a fost rapit in nordul Siriei la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu mai are nicio veste de atunci.

Inregistrarea video de mai putin de cinci minute, care se intituleaza "Mesaj catre America", a fost filmata intr-o zona desertica. Barbatul mascat care l-a executat, se pare, pe jurnalist s-a exprimat in limba engleza cu accent britanic.

Jihadistii din cadrul gruparii SI au lansat la 9 iunie 2014 o ofensiva in Irak si au cucerit rapid o mare parte din teritoriile sunnite ale tarii. Fortele americane, reangajate militar in Irak pentru prima oara de la retragerea din decembrie 2011, au efectuat, incepand din 8 august 2014, zeci de atacuri aeriene contra unor obiective ale SI.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO