Pasageri in cursa groazei din San Francisco: "Cei din mijlocul avionului au fost cel mai protejati"

×
Codul embed a fost copiat

Printre pasagerii cursei aeriene care s-a prabusit pe aeroportul din San Francisco s-a aflat si Elliot Stone, care se intorcea acasa de la un turneu de arte martiale care avusese loc in Coreea de Sud.

El a povestit pentru CNN, conform Los Angeles Times, ca se afla chiar la mijlocul avionui in momentul in care s-a produs accidentul. "Brusc, motorul a murit". Si, dupa mai multe zdruncinaturi, avionul parea ca incepe sa se rastoarne - moment in care aparatul a luat foc.

"Toata lumea se impingea sa iasa afara si alerga inebunita", povesteste el. In timp ce responsabilii de stingerea incendiilor spun ca imediat s-au activat toboganele de urgenta, pentru evacuare, Elliot afirma ca nu a vazut asa ceva si ca pur si simplu "a sarit afara din avion".

Barbatul a mai spus la CNN ca pasagerii care se aflau la mijlocul avionului au fost cel mai bine protejati. In schimb, cei din spate au avut cele mai multe rani. "Cinci dintre ei se aflau in stare critica", a spus el.

Elliot a adaugat faptul ca la un moment dat pasagerii se ingramadisera in grupuri, asteptand sa vina ajutorul din partea autoritatilor, timp care a parut ... o eternitate. "Ambulanta a ajuns abia dupa 20, 30 de minute. Este ridicol", a declarat el.

Citește și
Afghanistan
Ultimele cuvinte ale pilotului inainte de prabusirea avionului Boeing 747 din Afghanistan
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Toti pasagerii zborului 214, care venea de la Seul, au fost numarati sambata seara, au anuntat pompierii din San Francisco. Dupa ultima numaratoare oficiala erau doi morti, 182 de raniti si 123 de pasageri nevatamati. Avionului Asiana Airlines transporta 307 persoane, dintre care 16 membri ai echipajului.

"Coada avionului Asiana a lovit pista si avionul a parasit pista", a explicat in cursul serii Ministerul sud-coreean al Transporturilor, care a trimis la fata locului o echipa formata din patru persoane pentru a inspecta carcasa avionului.

"Este incredibil, suntem foarte norocosi ca au fost atatia supravietuitori", a declarat Ed Lee, primarul din San Francisco, in cadrul unei conferinte de presa. "Dar sunt inca multi raniti grav", a adaugat el.

Potrivit sefului adjunct al pompierilor, Dale Carnes, 49 de raniti "sunt in stare grava si au fost printre primii care au fost evacuati" la spitalele invecinate, in special la San Francisco General Hospital. Acesta a primit 52 de pacienti, dintre care cel putin doi copii. Sambata seara, cinci pacienti erau inca in stare "critica", potrivit purtatoarei de cuvant a institutiei, Rachel Kagan. Spitalul Stanford a primit 45 de pacienti, toti cu "fracturi" si "hemoragii", potrivit purtatorului sau de cuvant.

Televiziunile au aratat imagini impresionate cu avionul, inconjurat de fragmente de fuselaj, cu coada desprinsa de restul aparatului si fara partea superioara. Avionul ar fi lovit digurile care separa aeroportul de apa, in golful San Francisco. Pompierii au ajuns imediat in jurul avionului dupa accident, care s-a produs cu putin timp inainte de ora 18.30 GMT (21.30 ora Romaniei) si au controlat incendiul.

"Am avut in acelasi timp un incendiu si o urgenta medicala cu morti. A fost o situatie foarte dificila la inceput", a declarat seful pompierilor din San Francisco, Joanne Hayes-White.

Aionul Boeing 777 al companiei sud-coreene Asiana Airlines a ratat aterizarea si a luat foc pe aeroportul din San Francisco, conform unui comunicat medical citat de CNN in pagina electronica.

Inregistrarile audio ale schimburilor dintre turnul de control al aeroportului si zborul 214 sugerau ca cei aflati la sol stiau ca exista vreun fel de problema, promitand ca "vehicule de urgenta raspund". "Toata lumea este pe drum", afirma controlorul de trafic aerian, conform site-ului Live ATC.net, un site care ofera inregistrari audio ale controlorilor de trafic aerian, citat de CNN.

Un Boeing 777 al conpamiei aeriene sud-coreene Asiana Airlines a luat foc pe aeroportul international din San Francisco dupa ce a ratat aterizarea sambata in jurul orei 18:30 GMT (21:30, ora Romaniei). FAA a confirmat ca accidentul s-a produs la aterizare. Zborului numarul OZ214 avea la bord 290 de pasageri si venea de la Seul, conform postului de televiziune ABC.

Jumatate din cabina avionului a fost arsa, interiorul avionului fiind vizibil cu ajutorul camerelor din elicopterele televiziunii. Aparatul se afla pe o bucata de pamant paralela cu pista de aterizare, cu jumatatea din fata a fuselajului partial arsa si fara coada. In locul unde avionul pare sa fi atins pamantul pe pista la cateva sute de metri in spate erau vizibile numeroase resturi si ceea ce semana cu coada avionului.

Fotografii realizate de amatori si postate pe Twitter aratau pasageri evacuand aparatul. "Botul avionului era mai ridicat decat este normal pentru un avion in curs de aterizare si mi-am spus ca asta este ciudat", a marturisit Stephen Dear, un martor al accidentului, pentru ABC. "S-a apropiat din ce in ce mai mult si am vazut cum coada loveste solul".

Motivele accidentului raman necunoscute. Agentul FBI David Johnson a declarat presei sa nu exista "indicii cu privire la vreun act terorist sau criminal legat de accident". "Vom face tot ce ne sta in putere pentru a descoperi ce s-a intamplat", a adaugat el.

Presedinta Agentiei americane pentru securitatea transporturilor (NTSB), Debbie Hersman, a asigurat, de la Washington, ca este "prea devreme pentru a spune ceva". "Toate optiunile sunt pe masa", a adaugat ea. Expertii NTSB erau asteptati la San Francisco in intervalul cuprins intre miezul noptii si ora 01.00, potrivit primarului Ed Lee.

Asiana Airlines, a doua companie ca marime din Coreea de Sud, a precizat ca printre cei 291 de pasageri figurau 77 de coreeni, 141 de chinezi, 61 de americani si un japonez. Avionul a decolat de la Shangai, a facut escala la Seul si si-a continuat drumul catre San Francisco.

Printre pasagerii chinezi figurau 34 de liceeni si profesorul lor, potrivit agentiei Xinhua (China Noua).

Presedintele american Barack Obama, informat in legatura cu accidentul, "le-a cerut echipelor sale sa mentina contactul permanent cu autoritatile federale, californiene si locale", potrivit unui comunicat al Casei Albe. David Eun, un oficial din cadrul grupului Samsung, se afla la bordul avionului si a postat pe Internet o fotografie si o inregistrare video in care se vad pasagerii care ies din avion nevatamati.

"A fost ca un cutremur de pamant", a declarat la randul sau Kang, o sud-coreeana in varsta de 14 ani, pentru agentia Yonhap.

Dupa accident, pasagerii au fost condusi intr-o sala a aeroportului din San Francisco, a carei intrare era pazita de politie si de angajati ai Asiana Airlines, a constatat un jurnalist al AFP. Potrivit mai multor martori oculari, avionul s-a apropiat de pista de aterizare cu un unghi anormal. "L-am vazut cum atingea solul, coada s-a rupt aproape imediat, lovind ceea ce parea a fi extremitatea pistei. Ai fi zis ca avionul a aterizat pe burta", a declarat pentru CNN Jennifer Sorgen.

Un baietel care era in avion a declarat ca "avionul facea asa", mimand cu mana o miscare rapida de sus in jos. "Apoi, a lovit pamantul", a adaugat el inainte de a fi condus de politie in sala rezervata pasagerilor.

Boeing 777 este unul dintre cele mai mari si mai populare avioane ale companiilor aeriene pentru cursele de lung curier intercontinentale, de peste 12 ore. Potrivit site-ului Flightaware, ultimul accident al unui astfel de avion dateaza din 2008. Avionul, apartinand companiei British Airways, s-a prabusit chiar inainte de a atinge pista de aterizare pe aeroportul Heathrow.

FAA a anulat sambata toate zborurile cu destinatia sau cu plecarea de pe aeroportul din San Francisco, iar accesul la aeroport a fost inchis.

Aparatele Boeing 777 sunt aparate de cursa lunga care pot contine de la 246 la 300 de locuri, conform site-ului Asiana Airlines.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Un Boeing 777 s-a prabusit la aterizare si a luat foc in San Francisco. 2 persoane au murit. VIDEO
Un Boeing 777 s-a prabusit la aterizare si a luat foc in San Francisco. 2 persoane au murit. VIDEO

Incident infiorator pe aeroportul din San Francisco: un avion Boeing al unei companii sud-coreene a ratat aterizarea, s-a rupt pe pista si a luat foc. In aeronava erau 291 de pasageri si 16 membri ai echipajului.

Ultimele cuvinte ale pilotului inainte de prabusirea avionului Boeing 747 din Afghanistan
Ultimele cuvinte ale pilotului inainte de prabusirea avionului Boeing 747 din Afghanistan

Au fost facute publice ultimele cuvinte de pe Cutia Neagra a avionului Boeing 747 ce s-a prabusit in Afghanistan la inceputul anului.

Imagini terifiante din interiorul avionului LOT care a aterizat fortat in 2011, difuzate in premiera
Imagini terifiante din interiorul avionului LOT care a aterizat fortat in 2011, difuzate in premiera

Imagini dramatice filmate in interiorul avionului Boeing 767 care a aterizat de urgenta la Varsovia in 2011 au fost facute publice abia acum.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul
Toată lumea spune că nu sunt bani, doar premierul Ciolacu e relaxat: ”Nu e niciun cataclism”. Cum arată bugetul

Cu cheltuieli tot mai mari la buget, Ministerul de Finanțe avertizează într-un document oficial că Guvernul trebuie să facă rost urgent de bani pentru toate majorările oferite în acest an electoral.