Pas important facut de Ucraina spre aderarea la NATO. Parlamentul Ucrainei a aprobat anularea statutului de stat nealiniat

Ultima actualizare: 26-12-2014 09:15
NATO - Ucraina

Parlamentul ucrainean a decis marti sa renunte la statutul de stat nealiniat al Ucrainei pentru a se apropia de NATO, potrivit Mediafax care citeaza AFP.

O vasta majoritate a deputatilor (303) a votat in favoarea unui proiect de lege in acest sens si numai opt au votat impotriva.

Legea urmeaza sa fie promulgata de presedintele Petro Porosenko, care a supus, saptamana trecuta, dezbaterii Parlamentului acest proiect de lege.

Proiectul de lege prezentat de Porosenko prevede anularea statutului de stat nealiniat, o clasificare data unor tari, precum Elvetia, care refuza sa adere la NATO sau la oricare alta alianta militara, sau sa se implice in mod activ intr-un conflict armat. Ucraina s-a alaturat statelor cu statut de nealiniat in 2010, sub presiunea Moscovei.

Dupa accederea la presedintia tarii sale, in februarie, cand predecesorul sau, Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, a fost nevoit sa cedeze puterea sub presiunea strazii, Petro Porosenko a facut din aderarea Ucrainei la NATO una dintre prioritatile sale in materie de politica externa.

Presedintele ucrainean si NATO il acuza pe presedintele rus Vladimir Putin ca sustine militar fortele separatiste din estul industrial al Ucrainei.

Cu toate ca Moscova a respins constant aceste acuzatii, Porosenko a apreciat ca "agresiunea" rusa impotriva tarii sale l-a determinat sa se orienteze spre Vest si sa prezinte acest proiect de lege in Parlament.

"Statutul de stat nealiniat al Ucrainei a demonstrat ca acesta constituie un mijloc total ineficient pentru a asigura securitatea" tarii, a argumentat Porosenko intr-o nota explicativa postata pe site-ul sau.

Premierul Arseni Iateniuk a anuntat inca de la sfarsitul lui august ca Ucraina intentioneaza sa relanseze procesul de aderare la NATO, in fata "agresiunii" ruse. "Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizand anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei si revenirea pe calea aderarii la NATO", a declarat Iateniuk.

In aprilie 2008, la summitul de la Bucuresti, liderii tarilor NATO au convenit ca este firesc ca Ucraina sa se alature Aliantei la un moment dat, ceea ce a iritat puternic Rusia. Dar in 2010, Guvernul prorus al presedintelui Viktor Ianukovici a renuntat la acest obiectiv, continuand insa cooperarea cu NATO.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO