Parlamentul European decide daca va institui o comisie de ancheta in cazul Volkswagen. "Este o veste mare"

Dată publicare: 17-12-2015 07:46
Dată actualizare: 20-12-2015 07:02


Volkswagen, Dieselgate

Parlamentul European (PE) va vota joi pentru sau impotriva instituirii unei comisii de ancheta asupra scandalului Volkswagen, informeaza AFP, citand o sursa parlamentara.

"Conferinta presedintilor (compusa din presedintele PE si din sefii grupurilor parlamentare) a luat nota miercuri de faptul ca numarul necesar de semnaturi ale deputatilor pentru crearea unei comisii de ancheta (cel putin un sfert dintre membri) a fost atins si a decis sa prezinte acest demers in sedinta plenara de joi", a indicat un purtator de cuvant al Parlamentului.

"Instituirea unei comisii de ancheta parlamentare, adica demararea unei anchete independente si transparente a Parlamentului European ca urmare a scandalului Volkswagen, este o veste mare", si-a exprimat satisfactia intr-un comunicat deputata Karima Delli, din grupul Verzii-Alianta Libera Europeana.

"'Ea raspunde asteptarilor cetatenilor si consumatorilor care au fost inselati si care cer socoteala pentru aceasta trisare adeverita", estimeaza ea.

Eurodeputata Francoise Grossetete, vicepresedinta grupului Partidului Popular European (PPE, de dreapta), a subliniat - dimpotriva - ca 'nu creand noi comisii se va rezolva problema'. Ea considera mai important 'sa se construiasca un cadru legal pentru a face masinile europene mai curate in viitor'.

Deputati ecologisti francezi, alesi in Adunarea nationala sau in Parlamentul European, lansasera o petitie online cerand instituirea unei comisii de ancheta europeana asupra fraudarii testelor antipoluare ale vehiculelor.

Compania Volkswagen a recunoscut in urma cu trei luni ca a echipat motoarele diesel a 11 milioane de masini in lume cu un program informatic care permitea falsificarea rezultatelor testelor antipoluare, scandal care a declansat criza acesteia si care continua si in prezent cu noi episoade.

Miercuri, Oficiul european de Lupta Antifrauda (OLAF) a confirmat ca a deschis o ancheta asupra Volkswagen, care vizeaza utilizarea potential frauduloasa a creditelor acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI) constructorului in ultimii 25 de ani.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO