Parlamentul din Valonia a dat unda verde semnarii CETA. Donald Tusk a anuntat cand il va contacta pe premierul Canadei

28-10-2016 17:51

CETA

 Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat vineri unda verde pentru semnarea de catre Belgia a tratatului de liber-schimb intre UE si Canada, relateaza AFP, Reuters si DPA.

 O motiune a parlamentului valon prin care i se cere sefului executivului local, Paul Magnette, sa acorde delegatie guvernului federal pentru a semna CETA din partea Belgiei a fost aprobata cu 58 de voturi pentru si cinci impotriva, in cadrul unei sedinte plenare extraordinare in capitala regiunii francofone din sudul Belgiei, Namur.

''CETA amendat, CETA corectat este mai corect decat vechiul CETA; el ofera mai multe garantii decat vechiul CETA si este cel pe care eu il apar in fata dumneavoastra'', a spus Magnette in cadrul discursului sustinut in sedinta plenara extraordinara.

Dupa negocierile maraton cu Comisia Europeana, apoi cu Canada si in final cu guvernul federal belgian si cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette a anuntat joi ca s-a ajuns la o pozitie comuna a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat ca nu va lua legatura cu premierul canadian Justin Trudeau pana la incheierea acestui proces. ''Sunt bucuros pentru vestile bune primite de la premierul Charles Michel. Doar atunci cand toate procedurile vor fi finalizate pentru semnarea CETA il voi contacta pe premierul Justin Trudeau'', a scris Tusk pe contul sau de Twitter.

Miercuri seara, in lipsa unui acord din partea Belgiei, Summitul UE-Canada care urma sa aiba loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit sa fie anulat.

Sursa: Agerpres

Tags: ceta, vize, canada,


VIDEO PROTVPLUS.RO