Parada militara in China, marcand 70 de ani de la capitularea Japoniei. Beijingul a prezentat "ucigasele de portavioane"

Ultima actualizare: 06-09-2015 07:18

Presedintele chinez Xi Jinping a salutat joi 'victoria'' din 1945 impotriva Japoniei, in deschiderea impunatoarei parade militare ce marcheaza 70 de ani de la capitularea ocupantului nipon, relateaza AFP.

'Victoria totala in razboiul anti-japonez a facut din nou din China o mare tara a lumii', a declarat presedintele chinez in Piata Tiananmen, inainte de a anunta reducerea cu 300.000 de oameni a efectivelor Armatei Populare de Eliberare, estimata la circa 2,3 milioane de militari, cea mai numeroasa din lume.

'China nu va cauta niciodata hegemonia, nici nu va incerca sa se extinda. Ea nu va provoca niciodata suferinte tragice altor natiuni', a dat asigurari Xi Jinping, dupa care a trecut in revista din limuzina prezidentiala trupele chineze.

'Anunt aici ca statul chinez isi va reduce efectivele militare cu 300. 000' de oameni, a mai declarat Xi Jinping, vorbind de la inaltimea 'Portii Pacii Ceresti' (Tiananmen).

Circa 12.000 de militari si 500 de vehicule militare si-au inceput apoi parada, survolata de aproape 200 de avioane si elicoptere, simboluri ale ascensiunii Chinei pe scena internationala.

La defilare vor lua parte si aproape 1.000 de militari straini, printre care un detasament rus.

Printre invitatii straini la parada se afla presedintele rus Vladimir Putin, presedinta sud-coreeana Park Geun-Hye, presedintele sud-african Jacob Zuma si secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, potrivit Agerpres.

In schimb, liderii principalelor democratii occidentale, in frunte cu presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel, au declinat invitatia. Singurul reprezentant la ceremonii al marilor diplomatii occidentale este ministrul de externe francez, Laurent Fabius.

Beijingul prezinta in premiera la parada militara noile rachete 21D, supranumite 'ucigase de portavioane'

Douasprezece rachete noi balistice ale armatei chineze, de tipul DF-21D, supranumite 'ucigase de portavioane', au fost prezentat joi la Beijing in cadrul impresionantei parade militare, ocazionata de implinirea a 70 de ani de la capitularea Japoniei, potrivit imaginilor televiziunii de stat chineze.

Aceasta noua arma, desfasurata in Piata Tiananmen, a suscitat in ultimii ani numeroase speculatii in cercurile militare cu privire la capacitatea acestora de a schimba echilibrul de putere in Oceanul Pacific, fieful traditional al Flotei a 7-a americane.

Montate pe camioane mari, cele 12 rachete de tipul DF-21 D ( 'Dongfeng'/'Vant de est') reprezentau dispozitive cu o lungime de zece metri si un diametru de aproximativ un metru.

Presa oficiala chineza a indicat ca ar fi pentru prima oara cand acestea sunt expuse in public. Raza lor de actiune ramane neclara, dar experti militari occidentali estimeaza ca aceasta ar putea fi intre 900 si 1.000 de km. Noile rachete balistice sunt capabile sa dezvolte o viteza de pana la 3.500 km/ora, ceea ce le face aproape invulnerabile in fata sistemelor de aparare antiaeriene clasice.

Rachetele DF-21 D sunt de fapt ASBM ( 'Anti-ship ballistic missile' /'Rachete balistice antinavale'), dotate cu echipamente electronice sofisticate ce le permit odata intrate in atmosfera sa se indrepte spre tinta lor.

Incarcatura exploziva pe care o transporta este capabila sa provoace daune considerabile unui portavion, potrivit expertilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO