Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande

×
Codul embed a fost copiat

Salah Abdeslam, teroristul care a reusit sa fuga dupa atentatele de la Paris, a fost capturat de fortele speciale belgiene intr-o dramatica operatiune antitero.

Cautat timp de patru luni, el se ascundea intr-un apartament dintr-o suburbie a Bruxelles-ului. El a fost ranit usor la picior si dus la spital. Abdeslam a acordat sprijin logistic teroristilor care au curmat 130 de vieti la Paris.

Acesta este momentul in care, dupa un schimb de focuri, trupele speciale belgiene au arestat un suspect de terorism, cel mai probabil, Salah Abdeslam.

Dirk Coosemans, jurnalist belgian: "In momentul de fata scot dintr-o cladire doi indivizi. Unul dintre ei a fost ranit de un glont la genunchi. Acesta este Salah Abdeslam."

Celalalt individ arestat in urma raidului ce a vizat, ieri dupa-amiaza, un apartament din carierul Molenbeek, a fost implicat si el in pregatirea atentatele de la Paris.

Citește și
raid bruxelles
Teroristul Salah Abdeslam a fost ranit si prins la Bruxelles. Focuri de arma si explozii pe strada in timpul operatiunii
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Autoritatile au confirmat ca alte trei persoane, membrii unei familii care l-a adapostit pe Abdeslam, au fost retinute. Premierul belgian, care a parasit de urgenta summitul pentru migratie de la Bruxelles, a dat lumii vestea cea buna.

Charles Michel, premierul Belgiei: "Vreau sa va spun ca am reusit sa il arestam pe Salah Abdeslam. As vrea sa le multumesc cu mare caldura fortelor noastre de securitate."

Iar presedintele francez, prezent la randul sau la Bruxelles, a cerut extradarea cat mai rapida a lui Abdeslam in Franta.

Francois Hollande, presedintele Frantei: "Desi suntem constienti ca arestarea lui Abdeslam este o etapa importanta, nu ne aflam la capatul misiunii noastre. S-au facut multiple arestari pana acum si altele vor urma, intrucat, stim acum ca este vorba de o retea larga de teroristi, cu ramificatii in Belgia, Franta si alte tari europene."

In varsta de 26 de ani, Salah Abdeslam, cetatean francez de origine marocana, stabilit in Molenbeek, era cunsocut politiei belgiene pentru delicte marunte. Potrivit anchetatorilor francezi, el a jucat un rol in organizarea logistica a atentatelor din 13 noiembrie, revendicate de gruparea Stat Islamic. Abdeslam a inchiriat masinile folosit in atentate si camerele de hotel, unde au fost cazati teroristii. El i-a condus cu masina pe jihadistii care s-au aruncat in aer la Stade de France, dupa care ar fi participat la atacul asupra unui restaurant.

Dintr-un motiv inca neclar, nu si-a detonat centura cu explozibil, asa cum a facut fratele lui. Apoi, a reusit sa fuga din Paris la Bruxelles. Ultima oara a fost filmat imediat dupa ce a trecut granita cu Belgia. In lunile care au urmat, si-a schimbat de cel putin doua ori ascunzatoarea, insa a reusit sa le scape printre degete anchetatorilor belgieni. Norocul le-a suras politistilor in timpul raidului de marti, cand, intr-un apartament ce adapostea suspecti de terorism, au gasit amprentele lui Abdeslam.

Obama i-a felicitat pe Hollande si Michel

Presedintele american Barack Obama i-a sunat pe presedintele francez Francois Hollande si prim-ministrul belgian Charles Michel pentru a-i "felicita" dupa arestarea vineri la Bruxelles a lui Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atentatelor de la Paris, potrivit unor surse oficiale, informeaza AFP.

"Obama i-a telefonat presedintelui francez pentru a-l felicita pentru operatiunea si interventia... impotriva teroristilor", a declarat un purtator de cuvant al Palatului Elysee.

Michel, care l-a primit pe Hollande, a postat de asemenea pe Twitter "felicitarile din partea presedintelui american", cu o fotografie care il arata cu telefonul in mana.

Cinci arestari vineri la Bruxelles

Politia belgiana a procedat vineri la arestarea a cinci persoane in total, printre care Salah Abdeslam, suspectul-cheie al atentatelor islamiste comise in noiembrie la Paris, in timpul unei operatiuni ce a durat patru ore, a anuntat, in timpul serii, parchetul federal belgian, informeaza AFP, Reuters si DPA.

Trei perchezitii efectuate vineri dupa-amiaza au condus la arestarea lui "Salah (Abdeslam)... Asa-numitul Monir Ahmed Alaaj, alias Amin Choukri, a fost arestat" de asemenea, a detaliat un purtator de cuvant al parchetului federal belgian, Thierry Werts.

"Trei persoane au fost private de libertate: numitii Abid A., Sihane A. si Djemila M., toti membrii familiei care i-a oferit adapost lui Salah", a adaugat Werts intr-o conferinta de presa.

Salah Abdeslam a fost "usor ranit", a mai anuntat purtatorul de cuvant, citat de agentia DPA.

Abdeslam a fost transportat la spital pentru o rana la picior, a adaugat Thierry Werts.

Potrivit canalului public de televiziune RTBF, Abdeslam a fost dus la spitalul Saint-Pierre din sudul capitalei belgiene.

Politisti pazeau intrarile unitatii medicale si controlau intrarile si iesirile.

"Asa-numitul Mounir Ahmed Alaaj, alias Amin Choukri", a fost de asemenea "ranit usor" si "transportat la spital pentru ingrijiri", a adaugat purtatorul de cuvant al parchetului.

Cele trei persoane care l-au gazduit pe Salah Abdeslam "vor fi de asemenea audiate de anchetatori si judecatorul va decide posibilitatea retinerii lor", a mai spus el.

Salah Abdeslam a fost arestat in urma unei operatiuni a politiei in cartierul Molenbeek din Bruxelles - unde suspectul dat in urmarire generala locuia inainte de atentatele de la Paris.

"Un fals pasaport sirian, pe numele lui Mounir Ahmed Alaaj, precum si o carte de identitate belgiana falsa pe numele lui Amin Choukri, au fost gasite in timpul interventiei (de marti) la Forest", in regiunea Bruxelles, a mai anuntat purtatorul de cuvant.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
UE a aprobat acordul cu Turcia. Premierul turc:
UE a aprobat acordul cu Turcia. Premierul turc: "Este o zi istorica." Ce inseamna intelegerea dintre Bruxelles si Ankara

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene, reuniti la Bruxelles in Consiliul European de primavara, au aprobat vineri acordul cu Turcia pentru solutionarea crizei migratiei

Teroristul Salah Abdeslam a fost ranit si prins la Bruxelles. Focuri de arma si explozii pe strada in timpul operatiunii
Teroristul Salah Abdeslam a fost ranit si prins la Bruxelles. Focuri de arma si explozii pe strada in timpul operatiunii

O noua operatiune antiterorista, care are legatura cu atentatele din noiembrie, de la Paris, s-a desfasurat la Molenbeek, o suburbie a Bruxelles-ului.

Atentate la Paris: Amprentele lui Salah Abdeslam, gasite in apartamentul perchezitionat de politie marti la Bruxelles
Atentate la Paris: Amprentele lui Salah Abdeslam, gasite in apartamentul perchezitionat de politie marti la Bruxelles

Amprentele lui Salah Abdeslam, suspectul in atacurile din 13 noiembrie 2015 de la Paris, dat in continuare in urmarire, au fost gasite in apartamentul unde au avut loc perchezitii in cartierul Forest, a informat vineri Parchetul federal.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.