O evaluare secreta a CIA scoate la iveala o informatie uriasa. Cum l-ar fi ajutat rusii pe Donald Trump sa castige alegerile

Dată publicare: 10-12-2016 07:49
Dată actualizare: 13-12-2016 07:04


donald trump

 O evaluare secreta a CIA a ajuns la concluzia ca Rusia a intervenit in alegerile prezidentiale din Statele Unite pentru a-l ajuta pe Donald Trump sa castige, a informat vineri cotidianul Washington Post, citand responsabili care au consultat acest raport.

 Articolul din cotidianul american a fost publicat dupa ce presedintele Barack Obama a dispus efectuarea unei investigatii aprofundate asupra atacurilor cibernetice inregistrate in timpul campaniei electorale, pe fondul semnelor de intrebare tot mai persistente cu privire la natura interventiei Moscovei in alegerile prezidentiale, scrie AFP, conform Agerpres.

Echipa presedintelui ales a respins imediat concluziile CIA, afirmand ca analistii care au ajuns la ele "sunt aceiasi care au spus ca (fostul presedinte irakian) Saddam Hussein dispunea de arme de distrugere in masa".

"Alegerile s-au incheiat de ceva vreme si s-au soldat cu una din cele mai nete victorii din istorie la nivelul colegiului electoral. Este timpul sa trecem la altceva si 'sa redam Americii splendoarea sa'", a explicat anturajul lui Donald Trump intr-o aluzie la sloganul de campanie al republicanului victorios.

Potrivit Washington Post, persoane avand legaturi cu Moscova au furnizat site-ului WikiLeaks e-mailuri piratate de pe contul fostului director de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton, John Podesta, si al Partidului Democrat, printre altele.

"Comunitatea de informatii considera ca obiectivul Rusiei a fost de a favoriza un candidat in raport cu celalalt, sa il ajute pe Trump sa fie ales", a facut cunoscut pentru Washington Post un responsabil cu rang inalt pus la curent cu o prezentare facuta senatorilor de serviciile de informatii. "Este un consens in legatura cu asta", a subliniat sursa.

Agenti ai CIA au precizat congresmenilor ca este "destul de clar" ca scopul Moscovei a fost sa il ajute pe Donald Trump sa castige, potrivit responsabililor care au informat cotidianul.

Washington Post noteaza insa ca evaluarea CIA este departe de a reprezenta un adevarat raport care sa reflecte pozitia celor 17 agentii americane de informatii.

Si, explica jurnalul american, semnele de intrebare raman. Serviciile de informatii nu dispun de nicio dovada care sa arate ca responsabili de la Kremlin au "ordonat" unor intermediari sa transmita WikiLeaks e-mailurile piratate, a atras atentia o sursa citata.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO