Norvegia a fost informata in legatura cu un "atac terorist" iminent

Ultima actualizare: 27-07-2014 07:54
teroristi, atac terorist

Norvegia a fost informata in legatura cu un "atac terorist" iminent, au anuntat serviciile de informatii, citate de AFP, scrie Mediafax.

Serviciul de informatii interne (PST) "a primit recent date potrivit carora un grup extremist din Siria ar intentiona sa comita un act terorist in Norvegia", a declarat seful PST, Benedicte Bjoernland.

"Avem, de asemenea, informatii care arata ca un eventual atac terorist impotriva Norvegiei este planificat sa aiba loc in curand, presupunem ca in cateva zile", a adaugat Bjoernland.

Amenintarea este "nespecifica" dar considerata "credibila", a precizat ea: nici eventuala tinta, nici identitatea presupusilor autori ai atacului, nici locul unde se afla ei nu sunt cunoscute.
Autoritatile au anuntat o sporire a masurilor de secuitate cu o prezenta crescuta a politistilor inarmati in gari si aeroporturi, chemarea functionarilor din vacanta si alertarea transporturilor aeriene.

"Exista o amenintare concreta impotriva Norvegiei si sunt puse in aplicare masuri pentru a face fata acestei amenintari", a declarat ministrul Justitiei, Anders Anundsen, cerand populatiei sa fie vigilenta, fara a aluneca in stigmatizare.

In raportul sau de evaluare anuala prezentat la inceputul anului, PST a apreciat ca nivelul amenintarii impotriva Norvegiei a crescut din cauza conflictului din Siria.

Potrivit serviciilor de informatii, intre 40 si 50 de indivizi care au legatura cu Norvegia au luptat sau lupta in Siria.

Realitatea unei astfel de amenintari a fost ilustrata din nou in mai, cu atacul de la muzeul evreiesc din Bruxelles, care s-a soldat cu patru morti. Presupusul sau autor, cetateanul franco-algerian Mehdi Nemmouche, petrecuse peste un an in Siria, unde s-ar fi alaturat unor grupari extremiste radicale si violente.

Potrivit lui Cato Hemmingby, cercetator la scoala norvegiana de politie, initiativa rara a autoritatilor norvegiene de a face publica amenintarea urmareste sa descurajeze autorii unor eventuale atacuri, facandu-i sa inteleaga ca executarea lor este mai dificila, si creste gradul de vigilenta in randul populatiei.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO