Morga din orașul indonezian Palu este plină până la refuz. Câteva localități sunt încă rupte de lume

02-10-2018 08:06


Depășite de situație, autoritățile indoneziene pregătesc gropi comune pentru victimele cutremurului urmat de tsunami.

La 4 zile de la dezastru, orasul Palu este sub dărâmături, iar cadavrele zac peste tot.

Cel puțin 844 de oameni au pierit, dar bilanțul este provizoriu, pentru că echipele de intervenție nu au reușit să ajungă în toate localitățile devastate.

Imaginile filmate din drone arată dezastrul lăsat în urmă de tsunami şi de cutremurul cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care au lovit insula Sulawesi. Pe o fâşie lungă de coastă n-au rămas în picioare decât palmierii.

Relatare Matt Rivers, CNN Correspondent: ”Ca să vă faceţi o idee despre cum stau lucrurile, nouă ne-a luat 36 de ore să ajungem în zona afectată, din cauza accesului dificil. Drumurile sunt blocate, podurile - năruite. Am reuşit să prindem un avion către Palu doar în urmă ca 2 ore. Şi primul lucru care ne-a frapat la aterizare este ca aeroportul a fost transformat în centru de sinistraţi. Sunt familii care campează pe pistă de trei zile.

La o sută de metri în dreapta mea se află principalul spital din Palu.

Cred că sunt vreo 130 de cadavre așezate unul lângă altul în parcarea din fața unității de urgențe a spitalului din Palu, pentru că morga este deja plină până la refuz.

Iar ceea ce vedeți chiar în spatele meu este, practic, un spital în aer liber. Acești oameni ar trebui să fie, în mod normal, în clădirea spitalului aflată în dreapta mea. Însă există temeri că s-ar putea produce noi replici seismice. Oamenilor le este frică să intre în interiorul clădiri șubrezite, pentru că o nouă replică seismică, puternică, ar putea provoca prăbușirea clădirii.”

La trei zile după dezastrul care a devastat oraşul Palu, salvatorii au scos din dărâmăturile unei clădiri un bărbat de 38 de ani, viu şi conştient, după cum se vede în imaginile transmise de televiziunile locale

Câteva localităţi de coastă sunt şi acum rupte de lume, de unde şi temerea că bilanţul morţilor va urca fulgerător când salvatorii vor ajunge acolo.

Potrivit Agenţiei indoneziene pentru situaţii de urgenţă, 2,4 milioane de oameni au fost afectaţi de cutremur şi tsunami. Cel puțin 600 au fost spitalizaţi şi 48.000 au rămas pe drumuri.

VIDEO PROTVPLUS.RO