Ministrul de Finante al Greciei a fost atacat intr-un restaurant. Oficialul elen a fost salvat chiar de nevasta sa

Yanis Varoufakis - GETTY

Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, a fost atacat marti seara de un grup de presupusi anarhisti, care au aruncat cu obiecte de sticla in directia sa, in timp ce lua masa cu sotia sa si un prieten la un restaurant din centrul Atenei.

Ministrul a spus ca sotia sa s-a interpus intre el si anarhisti pentru a-l apara de atacatori si de obiectele lor contondente.

Cuplul tocmai terminase cina intr-un cartier al boemei, Exarchia, din centrul Atenei, scena unor proteste frecvente ale fortelor de stanga, cand un grup de tineri cu cagule pe cap a intrat in curtea restaurantului, spunandu-le in mod provocator sa paraseasca 'teritoriul lor'.

Varoufakis a spus ca sotia sa a intervenit si a detensionat situatia, iar anarhistii au plecat. "Ei s-au retras din curte continuand sa profereze amenintari si injurii si ne-au asteptat in afara restaurantului", afirma el intr-un comunicat al Ministerului de Finante, citat de mass-media elene si preluat de Agerpres. Peste 15 minute, cand sotii Varoufakis au iesit din restaurant pentru a urca pe motocicleta lor, grupul de anarhisti a inceput sa profereze din nou insulte.

Dupa 15 minute de dialog tensionat, dar non-violent, conflictul a fost aplanat, iar ministrul elen de finante si sotia sa au putut sa plece in siguranta.

Citește și
Grecia
Ar fi unul dintre cele mai grele momente din istoria UE. Daca Grecia cade, nimeni nu vrea "sa aiba amprentele pe arma crimei"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

'Nu cred ca este vorba de un atac organizat. Scopul lor, mi se pare, nu era sa ne raneasca. Ei ar fi putut s-o faca in cazul in care ar fi vrut sa-mi faca rau, avand in vedere superioritatea lor numerica. Cred ca scopul lor a fost sa ma faca sa fug', a spus Varoufakis, potrivit Sputnik.

Ministrii si inalti functionari ai guvernului grec au fost deseori tinta unor atacuri de la inceputul crizei economice.

La inceputul acestei saptamani, premierul Alexis Tsipras, ministrul de finante si echipa de negociatori au relansat negocierile ajunse in impas cu creditorii Greciei. Atena si sustinatorii sai financiari din zona euro incearca din februarie sa ajunga la un acord pentru a extinde programul de salvare a Greciei. Partenerii Greciei sunt nemultumiti de lipsa de progrese din partea guvernului elen. Ei vor ca Grecia sa aplice reformele necesare pentru deblocarea unui ajutor suplimentar de 7,2 miliarde de euro din fondurile de salvare.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
1-0 pentru zona euro in meciul cu Grecia. Ministrul elen de Finante,
1-0 pentru zona euro in meciul cu Grecia. Ministrul elen de Finante, "concediat" din fruntea negociatorilor, pentru amatorism

Ministrul elen de Finante, Yanis Varoufakis, a fost inlocuit de la conducerea echipei de negociatori ai Greciei pentru deblocarea programului de salvare.

Ar fi unul dintre cele mai grele momente din istoria UE. Daca Grecia cade, nimeni nu vrea
Ar fi unul dintre cele mai grele momente din istoria UE. Daca Grecia cade, nimeni nu vrea "sa aiba amprentele pe arma crimei"

Agentia Reuters scrie ca jocul "de-a soarecele si pisica" dintre Grecia si creditorii internationali se transforma intr-un joc vicios al acuzatiilor, pe masura ce statul elen se apropie de faliment.

Zona euro tranteste usa in fata Atenei: intalnirea de la Riga a fost ”un esec total de comunicare.
Zona euro tranteste usa in fata Atenei: intalnirea de la Riga a fost ”un esec total de comunicare." Ce urmeaza pentru Grecia

Grecia nu s-a apropiat nici la intalnirea ministrilor de Finante din Eurogroup, de vineri, de la Riga, de un acord cu zona euro pentru deblocarea finantarii din imprumutul extern.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.