Milioane de musulmani, in pelerinaj la Mecca

Dată publicare: 25-11-2009 00:00
Dată actualizare: 25-08-2012 02:40


Orice musulman are datoria sfanta de a face macar o data in viata acest pelerinaj. Vin din toate colturile lumii ca sa indeplineasca o serie de ritualuri stravechi, de neinteles pentru occidentali. Totul pentru a ajunge mai aproape de Dumnezeu.

Ritualurile incep la Marea Moschee de la Mecca, unde credinciosii musulmani inconjoara Kaaba, casa lui Allah. Apoi, pelerinii trebuie sa bea apa din izvorul Zamzam, semn al renasterii spirituala.

Urmeaza ritualul alergarii, intr-un pasaj construit intre doua dealuri. Conform traditiei islamice este reconstituita fuga disperata a lui Hagar, sotia profetului Ibrahim, in cautarea apei.

Credinciosii se indreapta apoi catre Mina, la opt kilometri est de Mecca. In plin desert, ei innopteaza in corturi, pentru ca in ziua urmatoare sa urce pe muntele Arafat, pentru a se ruga.

Potrivit religiei musulmane, acest ritual este ca o repetitie pentru ziua judecatii de apoi, iar cine nu ajunge pe campia lui Arafat inainte de apus trebuie sa repete tot pelerinajul.

In zori, pelerinii pleaca din nou la Mina, pentru a da cu pietre in cei trei stalpi care reprezinta diavolul.

Odata si acest ritual indeplinit, credinciosii isi vor incheia pelerinajul revenind la Marea Moschee pentru a inconjura din nou KaaBa.


VIDEO PROTVPLUS.RO